Sporturi

Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice! A fost membru CIO timp de 40 de ani

13.01.2021 | 20:21
Gheorghe Plagino primul roman care a participat la Jocurile Olimpice A fost membru CIO timp de 40 de ani
Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice! A fost membru CIO timp de 40 de ani.
ADVERTISEMENT

Alexandru Gheorghe Plagino este primul sportiv din România care a participat la Jocurile Olimpice. În anul 1900, la Paris, sportivul s-a înscris în concursul de tir la proba individuală. Episodul 7 din seria “Olimpicii României” îl are în prim plan pe primul român participant la JO, în urmă cu 121 de ani. 

Născut într-o familie bună, Gheorghe Plagino a fost trimis la studii în străinătate. El a învățat carte la Paris și s-a înscris la Jocurile Olimpice, în proba individuală de tir, fiind numită atunci “trageri cu arme de vânătoare”.

ADVERTISEMENT

La proba individuală de la JO 1900 s-au înscris 31 de sportivi. Singurii străini erau Gheorghe Plagino și Sidney Merlin (Marea Britanie), ceilalți 29 de participanți fiind francezi. Concurenții aveau de tras în 20 de talere, fiecare reușită având un punct.

Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice! A încheiat pe 13 în proba de tir

După trei zile de concurs, Gheorghe Plagino a încheiat competiția pe locul 13, cu 11 puncte. Avea să fie primul concurs în care participă un sportiv român la Jocurile Olimpice. De atunci, au trecut 121 de ani.

ADVERTISEMENT

Însă, Plagino avea să își continue activitatea în slujba sportului și după Jocurile Olimpice din 1900. El a devenit al doilea membru al Comitetului Internațional Olimpic, după Georghe Gh. Bibescu (1899-1901).

Plagino, al doilea român care a fost membru CIO! A stat 40 de ani la Comitetul Internațional Olimpic

George Gh. Bibescu era nimeni altul decât fiul fostului domnitor al Țării Românești, Gheorghe Bibescu (1843-1848). De altfel, prințul George Bibescu a asistat la Jocurile Olimpice de la Paris în calitate de membru al CIO.

ADVERTISEMENT

În anul 1908, Gheorghe Plagino a devenit al doilea român care face parte din Comitetul Internațional Olimpic. Sportivul de tir a fost ales al 57-lea membru al CIO la sesiunea de la Londra, organizată la 8 ani de la Jocurile Olimpice de la Paris.

A ajutat la câștigarea primei medalii din istoria României la JO

Comitetul Olimpic Român avea să fie înființat câțiva ani mai târziu, în 1914. Ulterior, Gheorghe Plagino avea să fie și vicepreședintele Comitetului Olimpic Român, iar între 1933 și 1940 a fost președintele Uniunii Federațiilor Sportive din România – UFSR.

ADVERTISEMENT

Ca membru CIO, Gheorghe Plagino a ajutat indirect ca România să obțină prima medalie olimpică. CIO voia să scoată rugby-ul din programul olimpic, însă Plagino a insistat ca acest sport să rămână și a avut câștig de cauză.

Retras din CIO după ce au preluat comuniștii puterea

În 1924, în turneul de rugby au participat trei echipe: Statele Unite, Franța și România. Chiar dacă naționala noastră a suferit două înfrângeri, a urcat pe podium și a primit medalia de bronz. Jucătorii au suportat costurile de transport din propriile buzunare, iar călătoria până la Paris a durat mai mult de 4 zile.

Gheorghe Plagino a fost timp de un deceniu și senator în Parlamentul României, însă în 1948 când puterea a fost preluată de comuniști, fostul sportiv a fost retras din Comitetul Internațional Olimpic. Pe data de 3 mai 1949, Plagino s-a stins din viață.

  • 24 de ani avea Plagino când a participat la JO
  • 11 este locul ocupat în proba individuală de tir
ADVERTISEMENT