News

Gheorghe Stan devine judecător al CCR! La ce funcție a renunțat omul propus de PSD pentru Curtea Constituțională

14.06.2019 | 13:05
Gheorghe Stan devine judecator al CCR La ce functie a renuntat omul propus de PSD pentru Curtea Constitutionala

Gheorghe Stan devine judecător al CCR! Acesta a fost eliberat din funcția de procuror șef al Secției pentru anchetarea magistraților, prin decret semnat de șeful statului, și urmează să își preia mandatul la Curtea Constituțională. Stan a fost numit pentru o perioadă de 9 ani de zile. De asemenea, Klaus Iohannis a semnat și decretul pentru eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Constanța a lui Cristian Deliorga, prin pensionare, începând cu 14 iunie. Și acesta urmează să își preia mandatul de la CCR.

Gheorghe Stan devine judecător al CCR!

De remarcat că fostul șef al controversatei Secții de anchetare a magistraților a cerut să îi fie rezervat un post de procuror la secția specială, până la încetarea mandatului de la CCR. Solicitarea acestuia va fi discutată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe data de 7 mai, Gheorghe Stan a fost numit de Camera Deputaților, la inițiativa Partidului Social Democrat , în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Procurorul Gheorghe Stan a condus, alături de adjuncta sa, Adina Florea, Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, iar anterior a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare. Senatul a votat și pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus tot de PSD. El o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Gheorghe Stan devine judecător al CCR! CCR
Gheorghe Stan era procuror șef al secției de anchetare a magistraților. Sursa foto – facebook

USR contestă numirile

Cele două numiri nu au fost scutite de controverse. Astfel, chiar luna trecută, USR a depus la CCR o sesizare în care contestau venirea lui Gheorge Stan și a lui Cristian Deliorga în funcţia de judecători constituţional. Partidul condus de Dan Barna a încercat să arate că Gheorghe Stan este incompatibil și nu are o anvergură profesională. În cazul lui Deliorga, Uniunea Salvaţi România  a fost şi mai fermă.

USR spune că a identificat un motiv de incompatibilitate generat de faptul că acesta nu şi-a depus demisia înainte de publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului. CCR a respins însă ambele sesizări şi în cele din urmă cei doi îşi vor putea prelua funcţiile.

Tags: