Sport

Victorie pentru Gheorghe Ștefan. „Pinalti”, achitat definitiv în două dosare de corupție

Veste importantă pentru Gheorghe Ștefan. Fostul primar al municipiului Piatra Neamț a fost achitat definitiv în două dosare în care era acuzat de corupție.
18.01.2022 | 20:03
Victorie pentru Gheorghe Stefan Pinalti achitat definitiv in doua dosare de coruptie
ADVERTISEMENT

Gheorghe Ștefan (68 de ani) a obținut o victorie importantă. Luni, 17 ianuarie, Curtea de Apel Târgu Mureș l-a achitat definitiv pe fostul primar și patron al Ceahlăului Piatra Neamț, în două din dosarele de corupție în care era implicat.

În primul dosar, care îl vizează pe cel poreclit „Pinalti”, omul de afaceri era acuzat de trafic de influență de către DNA Bacău, conform căreia acesta ar fi primit mită în valoare de 200 de mii de lei de la administratorul unei firme.

ADVERTISEMENT

În schimb, primarul de atunci al municipiului Piatra Neamț urma să-l ajute să obțină un contract de lucrări finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală și Pescuit.

Gheorghe Ștefan a fost achitat definitiv în două dosare de corupție

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

în cursul anului 2009, în contextul în care o societate comercială intenționa să participe la procedura publică de atribuire a contractului de lucrări, aferent unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, i-a solicitat administratorului acestei firme să-i remită o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări.

ADVERTISEMENT

În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”, după cum anunță procurorii.

Procesul a fost strămutat la Târgu Mureș, sentința menținând prima hotărâre de la Tribunalul Neamț. Gheorghe Ștefan a fost achitat de la tribunal din cauza lipsei probelor din dosar care să să susțină. acuzația. Curtea de Apel Târgu Mureș a respins apelul DNA Bacău, ca nefondat.

ADVERTISEMENT

În al doilea dosar în care a fost achitat, „Pinlati” era acuzat de finanțare ilegală a clubului Ceahlăul Piatra Neamț.

Procurorii au încercat să demonstreze că Ștefan i-ar fi cerut directorului SC Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 3% din contractele de lucrări încheiate cu Hidroelectrica SA pe râul Siret.

ADVERTISEMENT

„În perioada 2010 – 2011, între SC FC Ceahlăul SA Piatra Neamţ în calitate de prestator şi societatea cu activitate în construcţii, în calitate de beneficiar, au fost încheiate şapte contracte de reclamă şi publicitate în temeiul cărora au fost emise nouă facturi fiscale şi a fost achitată prin ordine de plată suma totală de 998.000 lei, în condiţiile în care nu exista nici un document privind executarea obligaţiilor asumate de prestator”, potrivit DNA Bacău.

Dosarul a fost judecat în primă instanță la Tribunalul Neamț, care l-a achitat, tot din lipsă de probe, raportat la art. 16 al.1lit. c din Codul de procedură penală. Iar Curtea de Apel Târgu Mureș a respins ca nefondat apelul procurorilor anticorupție, menținând prima sentință.

Gheorghe Ștefan, eliberat după doar 50 de zile

Fostul patron al Ceahlăului a fost eliberat din arest în luna noiembrie a anului trecut, deși fusese condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Astfel, Gheorghe Ștefan a petrecut în arest doar 50 de zile, după ce în trecut mai fusese condamnat de două ori și eliberat în anul 2018.

ADVERTISEMENT