News

Gheorghe Ștefan Pinalti, eliberat după mai puțin de două luni. Era condamnat la 4 ani și 6 luni în dosarul Giga TV

Politicianul și omul de fotbal Gheorghe Ștefan Pinalti a fost eliberat din închisoare după mai puțin de două luni, în urma admiterii cererii sale de eliberare condiționată.
05.11.2021 | 16:36
Gheorghe Stefan Pinalti eliberat dupa mai putin de doua luni Era condamnat la 4 ani si 6 luni in dosarul Giga TV
Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț și președinte al clubului Ceahlăul
ADVERTISEMENT

Gheorghe Ştefan a executat doar câteva zile din sentința de 4 ani şi 6 luni de închisoare primită pe 14 septembrie anul acesta. El a fost eliberat recent din penitenciarul Târgu Mureș, potrivit Adevărul.

„Pinalti”, în vârstă de 68 de ani, a avut mai multe mandate de primar la Piatra Neamț și a fost președinte al clubului de fotbal Ceahlăul. Fostul primar, implicat și condamnat în mai multe dosare de corupție, se afla acum în detenție după condamnarea în dosarul Giga TV.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Ștefan „Pinalti”, eliberat după mai puțin de două luni

El a cerut să fie eliberat condiţionat printr-un document depus la judecătoria din Târgu Mureș. Magistrații mureșeni au admis cererea lui Gheorghe Ștefan pe 3 noiembrie.

În temeiul art. 587 Cod de procedură penală, admite cererile de liberare condiţionată formulate de persoana condamnată S.G., deţinut în Penitenciarul Târgu Mureş în executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa (…) Tribunalului Bucureşti (…), modificată şi definitivă prin decizia (…) Curţii de Apel Bucureşti. Raportat la art. 60 alin. 2, alin. 6 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune liberarea condiţionata a persoanei condamnate de sub puterea mandatului de executare a pedepsei“, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Mureş.

ADVERTISEMENT

Magistrații i-au pus în vedere lui Gheorghe Ştefan că  săvârşirea oricărei infracţiuni în termenul de definitivare a libărării conditionate poate duce la revocarea măsurii şi la executarea restului de pedeapsă.

Nume mari au „căzut” în dosarul Giga TV

Pe 14 septembrie 2021, după nenumărate amânări, „Pinalti” a primit sentinţa definitivă şi irevocabilă de condamnare. Pedeapsa a fost mai mare decât la prima instanță, care-l condamnase pe fostul primar din Piatra Neamț la doar 3 ani și 9 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, atunci, alături de „Pinalti”, și pe fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, care a primit o pedeapsă de 3 ani de detenție, și fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, care are de executat 4 ani şi 4 luni de pușcărie. Narcisa Iorga, tot de la CNA, a fost singura care a primit pedeapsă cu suspendare, anume de 3 ani.

Pentru ce a fost condamnat Gheorghe Ștefan

Potrivit actelor de urmărire penală, fostul edil a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. El a fost acuzat și judecat în calitate de persoană ce controla postul Giga TV.

ADVERTISEMENT

Șefa CNA Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. La fel și colega acesteia, Narcisa Iorga, dar şi deputatul Viorel Hrebenciuc.

Procurorii i-au acuzat pe cei patru că, în 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale a postului Giga TV pentru că nu a difuzat programe pentru mai mult de 96 de ore. Dar după această decizie, Narcisa Iorga l-ar fi învățat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul celorlalţi membri ai CNA la judecarea contestaţiei depuse de Giga TV.

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, se arăta atunci în comunicatul DNA.

Gheorghe Ștefan „Pinalti” a mai fost condamnat, anterior, în dosarul Microsoft, la trei ani și șase luni de închisoare, pedeapsă din care a executat circa o treime.

ADVERTISEMENT