Sport

Gheorghe Tadici, despre şansele României la Euro de handbal: “Ce obiectiv e ăsta, 1-6?” Ce spune despre Cristina Neagu

01.12.2018 | 12:33
Gheorghe Tadici despre sansele Romaniei la Euro de handbal Ce obiectiv e asta 16 Ce spune despre Cristina Neagu

Naţionala României debutează sâmbătă, de la ora 19:00, împotriva Cehiei în primul meci de la Campionatul Mondial de Handbal. Elevele lui Ambros Martin mai sunt în grupă cu Germania şi Norvegia, însă au şanse bune de calificare mai departe, fiind mai bine cotate decât Cehia şi Germania. 

Gheorghe Tadici, fostul selecţioner al României, care a reuşit să obţină medalia de argint cu naţionala la Campionatul Mondial din 2005, a vorbit pentru FANATIK.RO despre şansele României la acest turneu final şi a trasat un obiectiv realist.

Gheorghe Tadici, despre şansele României la Euro handbal Ce obiectiv e ăsta 1-6 Ce spune despre Cristina Neagu
Meciul de handbal HC Zalau – Kastamonu Belediyesi GSK din cadrul sferturilor de finala ale Cupei EHF, disputat in Sala Gheorghe Tadici din Zalau

Gheorghe Tadici, despre şansele României la Euro: “Batem Cehia şi Germania, dar cu Norvegia e mai greu”

– Bună ziua, domnule Tadici! Cum vedeţi şansele României la acest turneu final?

Important este ceea ce au pregătit fetele cu antrenorii. Ceea ce cred ei este foarte important. Este o grupă bună din care ne putem califica mai departe şi cred că nu vom avea probleme pentru grupele principale.

– Pe hârtie, suntem peste Germania şi Cehia, dar mai este şi Norvegia în grupă…

Avem şanse bune să batem Cehia şi Germania, dar cu Norvegia va fi mai greu. Avem şanse şi acolo, dar e greu de tot. Oricum, cu două victorii în grupă am sta bine şi pentru grupele principale.

Gheorghe Tadici, despre şansele României la Euro handbal Ce obiectiv e ăsta 1-6 Ce spune despre Cristina Neagu
Meciul de handbal feminin dintre Romania si Polonia, din cadrul Trofeului Carpati

“Înainte de Mondiale şi Europene, ne medaliem mereu”

– Echipa speră la o medalie. Este un obiectiv realist?

Înainte să mergem la Mondiale şi Europene ne medaliem mereu. Avem un discurs atât de frumos, de optimist. Însă medalia se câştigă pe teren, prin motivaţia de la vestiare. Acolo va fi important. E greu de câştigat o medalie pentru că se joacă pe teren, nu contează declaraţiile pompoase.

– Ambros Martin este, probabil, singurul antrenor străin despre care aţi avut un discurs apreciativ. Ce părere aveţi despre mandatul lui?

Rezultatele pe care le are la diferite echipe îl recomandă. Chiar dacă acele rezultate au fost obţinute cu vârfurile unor echipe naţionale, cu jucătoare de elită, a avut multe rezultate bune. El a început ceva la naţionala României acum 3 ani şi trebuie să vedem rezultatul. Să îl lăsăm să îşi facă treaba pe tot ciclul olimpic. Faceţi dumneavoastră socoteala, la 500 de euro pe lună (n.r. salariul pe care îl avea Tadici la naţională în ultimul mandat) şi 10.000 de euro pe lună (n.r. salariul lui Ambros Martin). Dar, el îşi face treaba şi a fost recompensat foaaarte bine pentru munca lui.

 “Cred că încheiem pe locurile 3-8”

– Speranţele noastre se pun tot în Cristina Neagu…

Este o jucătoare bună, dar ar trebui să nu uite că handbalul este un sport colectiv, în teren contează doar echipa.

Cristina Neagu in timpul meciului de handbal Romania - Austria din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2017, in Arena Toni Alexe, Oradea
Cristina Neagu in timpul meciului de handbal Romania – Austria din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2017, in Arena Toni Alexe, Oradea

– Ce pronostic daţi dumneavoastră la acest turneu final?

– Eu cred că vom încheia pe locurile 3-8. Nu o spun aiurea. Ce obiectiv e ăsta 1-6? Explicaţi-mi! Problema e că noi la turneele finale nu mai mergem cu obiective clare. Atât am calculat noi calificarea la Jocurile Olimpice la Mondialele de anul trecut încât am uitat că la Olimpiadă poţi ajunge şi de la Euro. Vom vedea ce se va întâmpla. Dar cred că vom încheia pe locurile 3-8.

  • 3 este cel mai bun loc obţinut de România la Campionatul European de Handbal, în 2010
  • 2006 este anul în care România nu s-a calificat la Euro. A fost singura dată în istorie
  • 7 titluri are Norvegia, naţiunea cu cele mai multe titluri europene