Sport

Gheorghe Tadici, interviu eveniment partea a III-a! Îi răspunde Crinei Pintea: “Mi-a mâncat sănătatea şase ani! Am luat-o la 104 kilograme, se topea toată!” EXCLUSIV

19.12.2019 | 00:02
Gheorghe Tadici interviu eveniment partea a IIIa Ii raspunde Crinei Pintea Mia mancat sanatatea sase ani Am luato la 104 kilograme se topea toata EXCLUSIV
Gheorghe Tadici, interviu eveniment partea a III-a! Îi răspunde Crinei Pintea Mi-a mâncat sănătatea şase ani! Am luat-o la 104 kilograme, se topea toată! FOTO: Antrenorul Gheorghe Tadici in meciul de handbal feminin dintre HC Zalau si CSM Bucuresti, din cadrul etapei a XI-a a Ligii Nationale - Liga Florilor, disputat in Sala Sporturilor din Zalau,
ADVERTISEMENT

Gheorghe Tadici a dat un interviu eveniment pentru FANATIK în care a vorbit pe larg despre situaţia handbalului românesc. Dacă în prima parte, Tadici a vorbit despre cei 45 de ani de când antrenează în handbal, iar în partea a doua despre situaţia echipei naţionale şi sabotajul de la Jocurile Olimpice, în ultima parte, Tadici i-a răspuns Crinei Pintea, care a declarat într-un interviu pentru FANATIK că antrenorul îi făcea viaţa un calvar la Zalău. 

Tadici ne-a dezvăluit cum a debutat-o pe Cristina Neagu la echipa naţională, cum a reuşit să îşi împace familia în toţi aceşti ani în care a fost plecat, dar şi ce părere are despre oamenii de fotbal, Gigi Becali fiind una dintre personalităţile din sportul autohton pe care le admiră. Toate, în ultima parte a interviului cu Gheorghe Tadici.

ADVERTISEMENT

Arma secretă Cristina Neagu. „Risc cu asta? Nu o știe nimeni! Și a pocnit-o asta mică!”

Un moment important pentru echipa națională a fost decizia de a o debuta pe Cristina Neagu…

– Da, în 2007. Am convocat-o la lotul B cu generația ei de 88-89. A fost Trofeul Carpați la Cluj, a jucat acolo, a mers destul de bine. Erau două, trei senatoare care credeau că sunt de neînlocuit. Iar când am făcut lotul după Trofeul Carpați a fost o pauză de vreo trei zile și i-am spus lui Muși: „Bă, eu o chem pe asta”, „Hai, mă, că e mică, că are 19 ani, ce poate să ne ajute?”, spunea el. Și i-am spus: „Băi, fii atent, decât să ducem de astea care sunt însoțitoare oricum (n.r. – râde), vine Neagu! Nu mai discutăm…”.

Ați simțit materialul de super-calitate…

– Fiind la lotul B și forțând 7 metri numai cu ea, era mult mai rea, ca joc, și avidă de performanțe. Pe fapte, nu pe dat din gură. Și am dus-o la Campionatul Mondial din Franța, din 2007. Meciul cu Franța, patru reprize de prelungiri, nu s-a mai întâmplat niciodată, Paris-Bercy, 18.000 de oameni… Meci direct cu ele pentru calificare în 1-4. Aveau echipă mare.

ADVERTISEMENT

Am stat și m-am gândit: „Risc cu asta? Aia în poartă nu o știe pe Neagu. Două-trei atacuri, ce-o fi”… Am băgat-o și a pocnit una de nici nu a mișcat portărița Franței. Am discutat cu Cristina: „Băi, tragi numai în lung”. Avea aruncarea asta pe întors. A dat trei goluri, am intrat în joc și ne-am calificat. Apoi am băgat-o imediat în meciul cu Germania. Nu a mai fost același lucru. Avea 19 ani. De atunci a rămas în echipa națională.

Ați mai încălzit relațiile cu Neagu? Erau destul de reci într-un timp…

– A venit ea și am spus: „Hai să ne pupăm, să zică lumea că este bine”.?

„Soția tot încercuia pe un calendar. Eu credeam că erau zilele când vine laptele la copii… Erau zilele când lipseam de acasă…”

Cum ați împăcat familia în toți acești ani, fiind mai tot timpul plecat?

– A fost un an în care la bucătărie aveam un calendar și tot vedeam că soția încercuia… Erau copiii mici. Eu credeam că înconjoară zilele în care aduceau lapte la copii și în final a scos hârtiile. Și mi-a zis așa: „Hai să numărăm puțin câte zile ai fost acasă și câte ai fost plecat”… N-a fost ușor nici pentru nevastă-mea să crească doi copii.

ADVERTISEMENT

Am prins și perioada asta periculoasă pentru tineri, clasa 10-a, a 12-a când am fost plecat la Vâlcea. Perioada aceea cu examene, cu bacalaureat. Ăla mare, apoi imediat ăsta micu’, dar am avut noroc de doi copii extraordinari. Nu am avut niciun fel de problemă, nici de băutură, nici de întârzieri, nici de nopți, nici de jocuri de noroc sau știu eu ce.

Și-au făcut facultatea amândoi, și-au văzut de treabă. Cel mare a fost mereu la juniori și la tineret în naționala de volei, apoi a plecat la facultate. Le-am spus: „Vă asigurați viața, că am fost eu cu mama profesori de sport și știm cât se câștigă”. Amândoi sunt la multinaționale, bine cotați. Unul dintre ei e căsătorit, am și o nepoată de 6 luni. Destul de târziu s-a căsătorit. M-au ascultat. Și văd că și ăstălalt…

ADVERTISEMENT

Și soția Elena a fost handbalistă…

– Păi are și ea vreo 178 de meciuri la echipele naționale de juniori, tineret și senioare. A fost jucătoare bună, apoi antrenor la Clubul Sportiv. Și acum mă ajută la portari.

  • CITEŞTE AICI PRIMA PARTE A INTERVIULUI CU GHEORGHE TADICI

„Îmi spuneau cei de la Vâlcea «lăsați-o dom’ profesor pe Pintea să se ducă la canotaj, unde s-o duce»”

Sunt foste eleve care vă mai sună să vă mulțumească?

– Sunt și din astea, gen maestra Pintea?) Dacă nu avea șansa să mă întâlnească la Roman, probabil termina școala profesională de unde am luat-o, de la Podul Turcului. Am dus-o la Vâlcea după mine în 2006. Gavrilescu, Berbecaru, Verigeanu îmi spuneau: „Lăsați-o dom’ profesor să se ducă la canotaj, unde s-o duce…”

Nu găsea ea un antrenor care să o ia doar așa, să o țină pe lângă un club în clasa a 10-a. După aceea a făcut și liceul domnișoara, i-am făcut liceul și surorii ei. Acum spune că a trăit un calvar la Zalău, după ce mi-a mâncat sănătatea vreo 6 ani. Calvar pentru că am luat-o la 104 kilograme! Vă dați seama cum arăta? Și colegele ei, martore toate…

Trebuia să vină la 88-89 pentru că altfel… Când am luat-o, ziceai că se topește toată. Plină de celulită… Nu putea slăbi decât dacă lăsa lingura. Ori ea… Dădea jos 4-5 kilograme în trei-patru luni, iar dacă o lăsai trei zile venea cu ele.

Am avut răbdare cu ea doi ani. Nu știa nici să alerge. Am făcut școala alergării, am făcut peste 80 de antrenamente de individualizare numai cu ea. La 9 metri nu putea… Venea de zici că era… Era lentă, nu putea să alerge, să prindă mingea, am stat la perete cu ea. Vai de mine!

Gheorghe Tadici, interviu eveniment partea a III-a! Îi răspunde Crinei Pintea:
Gheorghe Tadici, interviu eveniment partea a III-a! Îi răspunde Crinei Pintea: “Mi-a mâncat sănătatea şase ani! Am luat-o la 104 kilograme, se topea toată!” FOTO: Crina Pintea in meciul de handbal feminin dintre CS Minaur Baia Mare si CSM Bucuresti, in cadrul Ligii Florilor, desfasurat in Sala Lascar Pana din Baia Mare,

„Când am dat mâna cu lopata ei, nici nu vorbea. Am văzut-o mare, 1,90 ca mine. Era lemn de lucru”

De ce ați luat-o totuși pe Crina Pintea la handbal?

– Un profesor de la țară, dintr-o localitate unde a fost ea, mi-a trimis o scrisoare. Și mi-a spus că are niște fete care mă admiră foarte mult… Să vină cu ele dacă se poate, la Bacău, undeva… Era după Campionatul Mondial din 2005… Primul meu meci a fost la Roman… Le-am văzut și am zis să încercăm.

În momentul în care am dat mâna cu lopata ei (râde), nici nu îndrăznea să vorbească. După aceea, m-a sunat și tatăl ei. Era cu ea la Roman. Am văzut-o mare pe Pintea, 1,90 cât mine… Am spus că e posibil. Dar era lemn de lucru. Vorba aia, depinde cum cedează. Erau și săraci.

I-am transmis lui Berbecaru: „Te duci la cămin, vine una, vezi că nu prea știe, nu prea vorbește, e mai mută, încercăm să vedem… Să îi dai două milioane lui taică-său, îi decontezi și ți-i dau eu când vin”. Când i-a dat două milioane, tatăl lui Pintea i-a pupat mâna lui Berbecaru! Și era și ea de față. Ce să mai? A ajuns să spună că Tadici a călcat-o pe picior.

Și că i-ați dat un pumn în spate într-un meci al echipei naționale…

– Până acum nu s-ar fi știut? Nu era imediat zarvă? Mă așteptau 10 ani? Vii acum să inventezi?

„Eu am măritat-o, o cheamă pe Pintea datorită familiei Tadici. Băiatul meu i l-a prezentat pe Vlad, l-am angajat ospătar, o servea pe Crina la masă”

De când a dat interviul pentru FANATIK, ați avut vreo discuție cu ea?

– Nici să n-o mai văd! Pentru mine nu există. Nu regret nimic, dar știu că odată o să plătească. Adică dintr-o sută de lucruri bune nu mai reții nimic și vii cu unul care nu ți s-a întâmplat? Atâta i-a fost mintea… Ea era tot la coada vacii și la coada oii. Eu am măritat-o, o cheamă Pintea datorită familiei Tadici.

L-am chemat pe fi-miu și i-am spus: „Prezint-o pe asta unuia care să fie mai înalt, peste 1,90”. Și a luat un coleg de-ai lui, acest Vlad, alt paysan. Din clasa a VI-a venea de Paște, de Crăciun la noi. Era tot un copil sărac. Făcea nevastă-mea sandvișuri, îi făcea și lui Vlad două. Știu și ziua în care băiatul meu cel mic i l-a prezentat Crinei pe Vlad: „Mergi acolo să îl prezinți, stați la un suc”.

Nici cu Vlad nu ați mai vorbit?

– Păi nu, dar eu le-am făcut nunta. Mă rog, și-au făcut-o ei. Ce să mai? Pe Vlad eu l-am angajat aici, în Zalău, ospătar. O servea și pe ea la masă…

„Concediile mele au fost vizite în Moldova, dar aș vrea să mai ajung odată în Feroe. E peste Madeira sau Canare”

Haideți să ne mai relaxăm puțin. Gheorghe Tadici cum se relaxează?

– Nu prea e timp. Până la 20 de ani, copiii mei au fost cu mine în trei concedii și statistica a fost făcută tot de ei și de nevastă-mea! 15 zile în total până la 20 de ani. Nu mă pasionează concediile astea. Maximum 5, 6, 7 zile.

Aveți un loc în care vă place să mergeți în alea 5, 6, 7 zile?

– La mare nu mai îmi place să merg. Am mai mers pe la Cheile Grădiștei. Sunt prieten bun cu Gârbacea, cu patronul. Concediile mele au fost vizite în Moldova. Nevastă-mea e din Bacău, trei zile la Bacău. O zi ajungeam, una stăteam și a treia plecam…

Nimic exotic în străinătate?

– Sunt arhi-saturat de deplasări. O dată în viața asta mai vreau să ajung în Insulele Feroe. Am fost de două ori cu echipa, cu Zalăul, și mi-a plăcut mai mult decât Madeira sau Canare. Pe mine m-a impresionat tot ce a fost acolo. Criminalitatea este zero… Nu găsești o ușă închisă sau ceva… Și clima este… 10-15 minute și plouă…

  • CITEŞTE AICI PARTEA A DOUA DIN INTERVIUL CU GHEORGHE TADICI

„O victorie în Liga Campionilor la fotbal e bugetul Zalăului pe 5 ani!”

Cu fotbalul cum stați?

– Acum mă uit mai puțin, dar la început știam rezerva rezervelor de la toate echipele.

Aveți și o echipă preferată?

– Sunt și acum „U”-ist.

Cam tot Ardealul este cu U Cluj?

– Da, dar avem mulți și cu CFR-ul acum. Să fiu al dracu’ dacă nu am văzut autocare din Satu Mare, toți cu steaguri pe geam, toată lumea țipa. Eu știu și din Zalău mulți care au abonamente și merg de mulți ani la meciuri la CFR.

Dan Petrescu?

– Îmi place, dar mă cam enervează acum. Tot timpul o dă pe „ăia sunt mai buni”, „trebuia să pierdem pe bugete”. Dar mă supără și cei care abia așteaptă să muște din el. Hai să fim serioși, dar când au venit 570.000 de euro? Sunt buni, nu? Apropo de ce vorbeam de fotbal și handbal. 570.000 de euro, victoria pentru un meci!

În Europa League, că în Champions League este 2,7 milioane. Bugetul dumneavoastră pe cât timp?

– Pe 5 ani!

„Asta este Steaua, a lui Gigi Becali, iar Talpan nu are niciun merit pentru ceea ce este Steaua acum”

Ce părere aveți despre Gigi Becali?

– Îl admir pentru ceea ce face și pentru ceea ce a făcut pentru fotbalul românesc. Ne cunoaștem. A vrut să ne și premieze în 2005. Și după Campionatul Mondial din Rusia și după calificarea la Olimpiadă, la Beijing. S-a opus Gațu. A vrut să ne dea 100.000 de euro.

Gigi Becali ține mult la țara asta, a făcut atât de multe lucruri pentru oameni nevoiași. Cine a mai făcut? Să îmi spuneți încă unul. Ce îmi aduc aminte: Vadu Roșca, toate casele ridicate, biserici. A mai venit la cineva în România călugări, preoți de la muntele Athos, cum a venit la fii-sa?

E acuzat că se bagă non-stop la echipă…

– De ce se bagă la echipă? Păi dacă el investește, este om de afaceri, are fler. Normal că dacă a cumpărat, vrea să crească valoarea și să vândă. Ce, a fost vreodată vorba de întârzieri salariale, faliment, insolvență cum e acum la Dinamo și atât de multe cluburi?

Îl apreciez pentru ceea ce face. Mi-a plăcut strategia de a ține Steaua sus. Pentru că asta este Steaua și Talpan nu are niciun merit la ceea ce este Steaua. A rămas stadionul în paragină când a plecat Gigi Becali.

Sunteți de 45 de ani antrenor de handbal. Unde vă vedeți la 80 de ani?

– La 80 de ani doar voi asista la meciuri de handbal!?

 „Niciodată, la niciun sport nu se va câștiga cum se câștigă la fotbal. La handbal câștigi Mondialul și ce bani iei? Sau te duci în cupele europene până în finală și iei 20.000 de euro? Pe cupele câștigate am luat 10 la sută din ce am cheltuit”

„Cel mai important este primul titlu de campion la Zalău. Atunci a fost o nebunie totală! Dar și când am câștigat City Cup în Norvegia. Când am aterizat cu avionul la Cluj, erau vreo 400 de oameni, inclusiv copiii mei. Aveau 5 și 8 ani”

Caracterizările lui Tadici

Gheorghe Hagi: „super profesionist”

Simona Halep: „am o părere foarte bună despre ea în sensul că s-a ridicat cu ajutorul familiei și nu sunt de acord cu criticile care i se aduc. Nici Țiriac n-ar avea acest drept. Acum se pare că a intervenit o saturație. Are tot dreptul să o ia pe calea familiei. Financiar stă bine, o să îi pună Halep numele la o stradă unde are ea blocuri”

Ilie Năstase: „talent înnăscut”

Ion Țiriac: „tenace în tot ceea ce face”

Cristian Gațu: „super talent”

Klaus Iohannis: „neamț”

Gheorghe Tadici: „muncitor”

  • 3 titluri de campion al României a cucerit Gheorghe tadici ca antrenor al echipei HC Zalău
ADVERTISEMENT