Sport

Gheorghe Tadici, scrisoare deschisă înaintea alegerilor FRH: ”Dacă nu ne trezim, nu vom mai conta în Europa”

Alegerile la Federația Română de Handbal sunt programate peste o săptămână, iar favorit să câștige al treilea mandat este actualul președinte Alexandru Dedu. Reputatul antrenor Gheorghe Tadici trage un semnal de alarmă.
21.04.2022 | 16:36
Gheorghe Tadici scrisoare deschisa inaintea alegerilor FRH Daca nu ne trezim nu vom mai conta in Europa
ADVERTISEMENT

Peste exact o săptămână va avea loc Adunarea Generală de alegeri pentru funcțiile de conducere în cadrul Federației Române de Handbal. Patru candidați aspiră la președinția FRH. Fostul selecționer Gheorghe Tadici ar vrea o schimbare și, în acest sens, a transmis o scrisoare deschisă tuturor iubitorilor sportului pe semicerc.

Gheorghe Tadici: ”Suntem în declin continuu și că trebuie să luăm măsuri”

Alegerile FRH se vor desfășura pe 28 aprilie într-un format agreat de conducătorii în exercițiu, cu prezența doar a membrilor afiliați, cu drept de vor. Fostele glorii ale handbalului românesc au solicitat printr-o adresă să fie primiți la Adunarea Generală de alegeri și au solicitat chiar dreptul la a lua cuvântul.

ADVERTISEMENT

Solicitarea lor a fost, însă, respinsă, pe motiv că ar încălca prevederile statutare ale FRH. Gheorghe Tadici, unul dintre cei mai valoroși antrenori ai României, fost selecționer, a transmis o scrisoare deschisă către toți iubitorii handbalului din țara noastră, inclusiv către actuala conducere a FRH, în care menționează declinul sportului pe semicerc la toate nivelurile.

”Handbalul feminin românesc se apropie de finalul unei noi campanii de calificare la un Campionat European. După foarte mulți ani, avem emoții pentru obținerea calificării.

ADVERTISEMENT

Evoluția echipei în aceste calificări, coroborată cu evoluția de la ultimul Campionat Mondial ne arată cam pe unde suntem în handbalul mondial. În ultimii 4 ani am făcut numeroase declarații prin care am încercat să trag un semnal de alarmă, astfel încât handbalul feminin românesc să nu aibă soarta handbalului masculin. Din păcate, nu am fost luat în seamă. 

La 70 de ani, pot să spun că Gheorghe Tadici nu mai are nimic de demonstrat în handbalul românesc și nu lupt pentru o miză personală. Vă adresez această scrisoare deschisă pentru că am sesizat că sunt mulți oameni din handbal care conștientizează declinul în care ne aflăm dar evită să spună lucrurilor pe nume de teama unor eventuale consecințe.

ADVERTISEMENT

Din păcate, cei care răspund de soarta handbalului românesc ne spun că echipa progresează (echipa națională a României – n.r.) și se declară mulțumiți. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă nu este că am terminat pe locul 13 un Campionat Mondial sau că avem emoții pentru o calificare la Campionatul European.

Problema noastră este că cei care conduc destinele handbalului par să nu își dea seama că ne aflăm într-un declin continuu și că trebuie să luăm măsuri”, spune Gheorghe Tadici, în prima parte a scrisorii deschise – ”Handbalul feminin, încotro”.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri propune Gheorghe Tadici pentru redresarea handbalului românesc

În alocuțiunea scrisă, Gheorghe Tadici nu se rezumă doar la a menționa starea jalnică în care se regăsește sportul care altă dată aducea atâtea medalii mondiale și olimpice în palmaresul României. Tehnicianul sălăjean a reiterat câteva dintre măsurile care ar putea redresa situația.

”Am ajuns să ne bucurăm că am surclasat națiuni din lumea a patra a handbalului  feminin și să ne facem un titlu de glorie că am ținut piept pentru câteva minute unor echipe de top.

Dacă nu conștientizăm că am ajuns foarte, foarte jos și dacă nu vom lua urgent măsuri, cu siguranță declinul va continua.

Avem o Ligă Națională în care se plătesc salarii regești din bani publici. Este foarte bine că autoritățile publice locale investesc în handbal, dar aceste investiții trebuie orientate și către interesul public al dezvoltării handbalului românesc.

Consider că în această direcție se impune intervenția F.R.H., prin adoptarea unor măsuri care să urmărească implicarea cluburilor în creșterea și promovarea tinerelor jucătoare românce.

De o bună perioadă de timp, am propus luarea unor măsuri concrete, care consider că pot contribui la redresarea handbalului feminin românesc:

1) – înscrierea în raportul de joc la Liga Națională Feminin a minimum 8 jucătoare de cetățenie română la fiecare joc;

2) – echipele din Liga Națională Feminin să aibă permanent în teren 3-4 jucătoare de cetățenie română;

3) – folosirea ÎN FIECARE JOC la  Liga Națională a unei jucătoare U21 minim 15 minute și a unei jucătoare U23 minim 30 minute. 

Aceste propuneri au fost susținute cu argumente pe care nimeni nu le-a combătut. Din păcate, în mod inexplicabil, conducerea FRH a refuzat discutarea lor în Consiliul de administrație și chiar în Adunarea generală a FRH.

Doar 3-4 colegi au susținut discutarea acestor propuneri (vicepreședintele Sorin Dinu, Remus Drăgănescu, Alexandru Teuțan și Doru Manea). 

În data de 26.03.2021, în ședința Consiliului de Administrație, președintele Alexandru Dedu a susținut că nu este apanajul C.A. pentru a discuta aceste propuneri și că ele ar trebui discutate în comisia tehnică de senioare”, se mai arată în scrisoarea fostului selecționer.

Gheorghe Tadici cere să se aplice aceleași măsuri în handbalul feminin, precum cele adoptate în handbalul masculin

Antrenorul care a cucerit patru titluri naționale, trei trofee continentale intercluburi și o medalie de argint la Campionatul Mondial de handbal feminin din 2005 (Rusia), insistă pe aplicarea în handbalul feminin a acelorași măsuri care s-au luat în handbalul masculin, pentru a revitaliza sportul pe semicerc.

”Menționez că pentru handbalul masculin au fost luate măsuri similare în C.A., fără să fie invocată necesitatea consultării comisiei tehnice de seniori (8 jucători români în raportul de joc, cu 2 permanent în teren).

Prin adresa înregistrată sub nr.1112/09.04.2021, H.C. Zalău a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Adunării generale din 26.04.2021 a propunerilor de mai sus, dar solicitarea a fost ignorată.

În data de 02.11.2021 a avut loc o ședința a Comisiei Tehnice Senioare, dar nu au fost puse pe ordinea de zi propunerile pe care le-am făcut. În cadrul ședinței, am provocat totuși o discuție pe marginea lor și cei prezenți au susținut utilitatea unor asemenea măsuri.

Numai că dl Dedu, care a condus toate ședințele Comisiei Tehnice, s-a opus luării unei decizii, susținând că urmează în februarie 2022 alegerile pentru președinția FRH și luarea unei decizii ar fi puțin pripită pentru că propunerile se pot regăsi în programul candidaților!!!!

Nu mai putem justifica la nesfârșit lipsa rezultatelor la nivel de senioare, invocând carențele cu care sportivele ar veni de la junioare. Din fericire, încă mai avem antrenori pasionați și dedicați la nivel de junioare. Trebuie să contribuim însă cu toții la creșterea și progresul tinerelor jucătoare românce. 

Militează pentru promovarea sportivelor din țara noastră

De-a lungul timpului Gheorghe Tadici a descoperit și a șlefiuit destinele a zeci de handbaliste. Și-a desfășurat activitatea, predminant, la Zalău, acolo unde a construit echipe capabile să câștige titlul naționale și cupe europene. Mereu a mizat pe jucătoare tinere, din țara noastră.

”Este inacceptabil ca un antrenor din Liga Națională să introducă în teren în mod formal, pentru 3-4 secunde, o jucătoare U21, doar pentru a bifa 1 minut de joc. Asta dovedește o lipsă totală de respect pentru handbalul românesc, care îi oferă un loc de muncă.

Este inacceptabil să fii antrenor de lot și clubul tău să plătească o penalizare de 50.000 lei pentru că nu ai folosit jucătoare U21 și U23, conform regulamentului. Este inacceptabil să fii antrenor la lot și să nu poți selecționa de la echipa ta de club decât o singură jucătoare.

Dacă fiecare dintre cele 4-5 echipe românești de top care joacă în cupele europene ar avea în componență măcar 3-4 jucătoare românce din lotul național, rezultatele echipei naționale ar fi cu siguranță mult mai bune. 

Fiecare club trebuie să facă mult mai mult decât să posteze cu mândrie pe rețelele de socializare succesele obținute la echipele naționale de jucătoarele străine pe care le au în lot. Dacă nu ne trezim și nu vom lua urgent măsuri, handbalul feminin românesc va ajunge să nu mai conteze în Europa”, a transmis Gheorghe Tadici, în documentul menționat.

ADVERTISEMENT