Life

Gheorghe Turda este și un pasionat al viorii. Prin ce peripeții a trecut până să își descopere talentul

Gheorghe Turda este unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară, însă puțină lume știe că are talent și când vine vorba de instrumente.
13.05.2022 | 20:43
Gheorghe Turda este si un pasionat al viorii Prin ce peripetii a trecut pana sa isi descopere talentul
Gheorghe Turda, despre pasiunea pentru vioară. Cum a descoperit că are talent. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Celebrul solist în vârstă de 74 de ani este un pasionat al viorii. Vedeta a povestit prin ce peripeții a trecut până să își descopere talentul și cum a găsit instrumentul muzical luat de bunicul său de la unul dintre argați.

Gheorghe Turda, despre pasiunea pentru vioară. Cum a descoperit că are talent

Gheorghe Turda a avut parte de numeroase întâmplări din clipa în care a descoperit vioara. Se petrecea la vârsta de 7 ani, perioadă în care a încercat să cânte câteva melodii. Ulterior, artistul a povestit cum a fost păcălit de lăutarii din sat.

ADVERTISEMENT

„Bunicul meu a luat un argat când aveam vreo 6-7 ani, era un fel de lăutar al satului la vremea aceea. L-a angajat toată vara, iar, pe la Rusalii, l-au luat în armată. Acela cânta cu vioara, iar bunicul ce era să ia de pe el, după ce i-a dat toată simbria?

A luat cetera lăutarului și a zis «Lasă că am și eu doi nepoți. Cine știe care se va face artist!». La 7 ani am găsit vioara în cămara bunicilor și am furat-o, iar după trei luni știam să îngân, autodidact, vreo 2-3 melodii.

ADVERTISEMENT

Bunica m-a blestemat și a zis «Vai de mine! Neam de neamul nostru nu a avut țigan în neam! A venit Iuca Măriei și acum e pui de țigan!». Am avut multe pățanii. M-au păcălit lăutarii din sat că vioara nu cântă dacă nu o ungi cu slănină.

Bineînțeles că am luat slănină și m-am dus la lăutarul din sat, iar tata s-a supărat și l-a blestemat pe acela. Apoi mi-a degresat arcușurile de la vioară și mi-am revenit.

ADVERTISEMENT

Mi-a făcut toată această bucurie și plăcere să învăț autodidact la vioară… Am două viori ale mele la ora actuală”, a povestit cântărețul de muzică populară în podcast-ul moderat de Raluca Diaconu.

În momentul de față, Gheorghe Turda impresionează prin talentul muzical. Interpretul a susținut până acum sute de concerte atât în țară, cât și în străinătate. A ieșit la pensie, dar continuă să urce pe scenă pentru fanii săi.

ADVERTISEMENT