News

Gheorghiță, despre ce ar trebui să facă preoții din rural referitor la campania de vaccinare. Sfaturile medicului

22.04.2021 | 21:39
Gheorghiță, despre ce ar trebui să facă preoții din rural referitor la campania de vaccinare. Sfaturile medicului
Gheorghiță, despre ce ar trebui să facă preoții din rural referitor la campania de vaccinare. Sfaturile medicului foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, medic militar care coordonează campania națională de vaccinare împotriva coronavirusului, a explicat joi ce ar trebui să facă reprezentanții cultelor religioase din mediul rural referitor la campania de vaccinare a populației.

Gheorghiță a oferit o declarație surprinzătoare referitoare la persoanele care se află pe listele de așteptare, considerând că numărul scăzut al acestora nu este unul relevant.

ADVERTISEMENT

Medicul a explicat de ce România nu va renunța la vaccinare cu AstraZeneca, în contextul în care anumite țări au restricționat pe criteriul vârstei imunizarea cu acest vaccin sau chiar au renunțat la acest vaccin.

Valeriu Gheorghiță, declarații despre ce ar trebui să facă preoții din mediul rural în contextul campaniei de vaccinare

“Cred că în fiecare localitate există câteva persoane care reprezintă nivelul cel mai ridicat de încredere a oamenilor, care se bucură de o credibilitate crescută: medicul de familie, primar, preot și tot ce înseamnă reprezentanții comunității respective.

ADVERTISEMENT

Cred că prin aceste persoane se poate da un semnal foarte bun și putem angaja mai multe persoane care vor să se vaccineze. Într-o localitate în care aceste persoane se vaccinează, pentru locuitori reprezintă un semnal foarte bun.

Oamenii nu iau datele bazându-se pe datele dintr-un articol științific, dacă se vaccinează domnul primar, mă voi vaccina și eu, dacă nu o face, știe el mai bine.

Cred că rolul reprezentanților cultelor religioase este unul extrem de important, acela de a promova informarea, de a promova încrederea în medici, nu putem să depășim o arie de expertiză, nu putem să intrăm în detalii tehnice.

ADVERTISEMENT

Cred că un răspuns corect la întrebarea: ‘părinte, v-ați vaccinat?’ este: ‘e important să te consulți cu medicul de familie’.

Trebuie să depunem un efort cu toții, pentru a reveni la normalitate, după mai bine de un an de zile. Important este ca, așa cum noi înțelegem acest fenomen, de a promova informarea, de a promova încrederea în sistemul medical și în știință.

Avem o modalitate prin care putem să prevenim această boală, sunt vaccinuri sigure și eficiente, țările care au un număr ridicat de persoane vaccinate sunt pe drumul spre normalitate. Pierderea încrederii în medici nu va aduce un lucru bun. 

ADVERTISEMENT

Pandemia va trece la un moment dat, important este să treacă cu efecte negative cât mai reduse, să putem reveni la normal și relația cu medicul de familie să fie una puternică”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare: “Aproximativ 30% dintre persoanele vulnerabile sunt vaccinate”

“Din punct de vedere demografic, 54% din populație este în urban, ceea ce înseamnă cam zece milioane de oameni. Dacă dăm la o parte populația sub 16 ani, nu putem să atingem numărul de persoane vaccinate fără persoanele din rural.

Noi nu vrem să atingem cifre, vrem să protejăm indivizii, nu vaccinăm cifre, ci oameni și prin asta protejăm familii și evităm drame, chiar ajutăm comunitatea din care provenim.

ADVERTISEMENT

Vorbim de aproape 700.000 de persoane vaccinate peste 65 de ani, incluzând și celelalte categorii vulnerabile, sunt aproximativ 30% dintre persoanele vulnerabile vaccinate”, a adăugat medicul militar.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri