News

Ghețarul Apocalipsei se topește și poate provoca inundații colosale. Avertismentul specialiștilor din Antarctica

Așa-numitul Gherțar al Apocalipsei se topește în ritm alert, transmis oamenii de știință după ce au găsit formațiuni surprinzătoare sub platforma de gheață.
16.02.2023 | 10:01
Ghetarul Apocalipsei se topeste si poate provoca inundatii colosale Avertismentul specialistilor din Antarctica
Ghețarul Apocalipsei se topește. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Ghețarul Apocalipsei din Antarctica, supranumit așa deoarece prăbușirea sa ar putea conduce la creșterea catastrofală a nivelului mării, se topește rapid în moduri neașteptate, potrivit cercetătorilor aflați în Antarctica.

Ghețarul Apocalipsei se topește

Ghețarul Thwaites are dimensiunea statului Florida (Elveția, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg au, cumulat, o suprafață mai mică decât Florida), și este situat în Antarctica de Vest. Ghețarul este ținut pe loc de o platformă de gheață, care acționează ca un dop, oferind o apărare importantă împotriva creșterii nivelului mării, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, această platformă este foarte vulnerabilă pentru că oceanul se încălzește. În două studii diferite, publicate miercuri în jurnalul Nature, oamenii de știință au dezvăluit că, în timp ce ritmul de topire sub o mare parte a platformei de gheață este mai lent decât se credea anterior, crăpăturile adânci și formațiunile de ”scări” din gheață se topesc mult mai repede.

Așadar, pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, ghețarul Thwaites se schimbă rapid. În fiecare an, patru miliarde de tone de gheață se topesc, contribuind cu aproximativ 4% la creșterea anuală a nivelului mării. Topirea deosebit de rapidă are loc în punctul în care ghețarul se întâlnește cu fundul mării, care s-a retras cu aproape 14 kilometri de la sfârșitul anilor 1990.

ADVERTISEMENT

Prăbușirea completă a ghețarului Thwaites în sine ar putea duce la creșterea nivelului mării cu peste 70 de centimetri, ceea ce ar fi suficient pentru a devasta comunitățile de coastă din întreaga lume. Mai mult, Thwaites acționează și ca un baraj natural pentru gheața înconjurătoare din Antarctica de Vest, iar oamenii de știință au estimat că nivelul mării la nivel global ar putea crește în cele din urmă cu aproximativ 3 metri dacă Thwaites s-ar prăbuși.

În mod normal acest proces ar putea dura sute sau mii de ani, însă platforma de gheață s-ar putea dezintegra mult mai devreme, declanșând o retragere a ghețarului, care este atât instabilă, cât și potențial ireversibilă. Pentru a înțelege mai bine remodelarea coastei îndepărtate, o echipă de oameni de știință americani și britanici de la International Thwaites Glacier Collaboration au ”vizitat” ghețarul la sfârșitul anului 2019.

ADVERTISEMENT

Folosind un burghiu cu apă fierbinte, au făcut o gaură de aproape 600 de metri adâncime în gheață și, pe o perioadă de cinci zile, au trimis diverse instrumente pentru a face măsurători de pe ghețar. Instrumentele au inclus un robot asemănător unei torpile numit Icefin, care le-a permis accesul în zone până atunci aproape imposibil de supravegheat. Vehiculul operat de la distanță a luat imagini și a înregistrat informații despre temperatura și salinitatea apei, precum și curenții oceanici.

Rezultatele cercetării dezvăluie ”o imagine foarte nuanțată și complexă”, a declarat pentru CNN Peter Davis, oceanograf la British Antarctic Survey. Concret, oamenii de știință au descoperit că rata de topire a ghețarului a fost în medie de 2 până la 5,4 metri pe an, conform studiului, mai puțin decât proiectaseră modelele anterioare.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu din 2021 a constatat că platforma de gheață s-ar putea spulbera în următorii cinci ani. ”Știam că acești ghețari se schimbă. Știam că are legătură cu temperatura oceanului. Știam că se topește. Știam că atmosfera se încălzește. Și știam că ghețarii se destrămau”, a transmis specialistul Britney Schmidt. ”În ciuda faptului că este atât de îndepărtat, consecințele a ceea ce se întâmplă vor afecta pe toată lumea”, a transmis și specialistul Peter Davis.

ADVERTISEMENT