Guvernul francez se pregătește să trimită în următoarele luni, prin poștă, un ghid de supraviețuire de 20 de pagini pentru fiecare gospodărie. Acesta detaliază acțiunile de întreprins în caz de conflict armat sau alte crize. Este doar una dintre măsurile de pregătire pentru război a populației pe care guvernele europene le iau în această perioadă.
După modelul unei broșuri similare emise de autorităţile norvegiene și suedeze, Om krisen eller kriget kommer („În caz de criză sau război”), distribuită deja gospodăriilor, cea concepută de autorităţile franceze va detalia „toate măsurile care ar trebui luate în cazul unei amenințări iminente”. Amenințările includ deopotrivă conflicte armate, dezastre naturale (cum ar fi inundațiile) sau epidemii.
Broşura este împărţită în trei secţiuni:
Presa franceză notează că distribuirea acestui ghid de supravieţuire se încadrează în atmosfera care se creează în societatea franceză după discursul președintelui Emmanuel Macron, din 5 martie , în care acesta a afirmat că amenințarea unui conflict armat cu Rusia privește toate țările europene și a cerut întărirea apărării continentului.
Dincolo de acţiunile de pregătire a populaţiei, guvernele europene elaborează strategii de apărare şi au planuri de a instrui militar tot mai multe persoane. Astfel, ţări precum Croaţia vor reintroduce serviciul militar obligatoriu, Italia ia şi ea în considerare acest lucro, iar Danemrca are în vedere ca inclusiv femeile să fie instruite militar.
În prezent, state precum Austria, Estonia, Grecia, Letonia, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Finlanda, au o anumită formă de serviciu militar obligatoriu.
În planul structurilor de apărare în caz de război, pe frontul baltic se construiește deja o linie de apărare comună între Polonia și cele trei state baltice, care include, între altele, aproximativ 600 de buncăre, dar şi șanțuri şi fortificaţii.