News

Ghid de supraviețuire la înec. Ce nu trebuie să faceți înainte de a intra în apă. ”Poate duce la deces”

Medicul Tudor Ciuhodaru a elaborat un ghid de supravieţuire la înec. Acesta vine cu sfaturi utile, într-o perioadă în care tot mai mulți oameni își pierd viața pe litoral.
13.08.2022 | 17:54
Ghid de supravietuire la inec Ce nu trebuie sa faceti inainte de a intra in apa Poate duce la deces
Ce nu trebuie să faceți înainte de a intra în apă. Ghid de supraviețuire la înec. Sursa foto: indiatoday.in
ADVERTISEMENT

În ultima săptămână, aproape zilnic am avut cel puțin un turist decedat prin înec în stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre.

Ce nu trebuie să faceți înainte de a intra în apă. Ghid de supraviețuire la înec

Astfel de tragedii cumplite, în care tineri în putere se îneacă, se produc pentru că oamenii nu respectă un minim de recomandări prin care pot preveni astfel de incidente.

ADVERTISEMENT

Dar cum putem preveni astfel de tragedii? Cum putem oferi primul ajutor și ce recomandări fac specialiștii pentru a ne putea salva viața?

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, medicul Tudor Ciuhodaru a alcătuit un ”mic ghid” de supraviețuire la înec.

ADVERTISEMENT

Printre altele, doctorul ne spune de ce nu este bine să intrăm în apă imediat după ce am mâncat sau după ce am petrecut mult timp într-un soare arzător. De asemenea, trebuie să avem mare grijă la diferențele de temperatură. Un astfel de șoc ”poate duce la deces!”, avertizează medicul.

Cum poate fi prevenit înecul

Sunt mai multe elemente de care trebuie să ținem cont atunci când ajungem la mare. Dr. Ciuhodaru face o sinteză a acestora.

ADVERTISEMENT

E important de reținut că nu trebuie să înotăm după ce am consumat alcool, după o masă copioasă sau după ce am depus efort fizic.

  1. Nu înotați în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur. Apa poate fi înșelătoare şi pentru înotătorii experimentați.
  2. Respectați avertizările şi indicațiile salvamarilor.
  3. Intrați treptat în apă. Diferența mare de temperatură sau trauma poate duce la deces.
  4. Evitați plonjările şi udați în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitați îmbăiatul fără acomodare dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.
  5. Supravegheați cu mare atenție copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecțiuni asociate.
  6. Nu intraţi în apă după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens.
ADVERTISEMENT

Medicul explică, pentru DCMedical, și în ce constă primul ajutor în caz de înec.

”Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de verificarea semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă”.

10 lucruri care vă pot salva viața!

Din ghidul elaborat de medicul ieșean se mai remarcă 10 lucruri care ne pot salva viața în caz de înec:

  1. E frecvent letal – a treia cauză de deces la adult în sezonul estival.
  2. Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.
  3. Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.
  4. De aceea salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid.
  5. După 4-5 minute şansele de reuşită scad.
  6. Siguranţa salvatorului e pe primul plan.
  7. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers.
  8. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.
  9. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.
  10. Evaluaţi semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă.
ADVERTISEMENT