Sport

Ghid pentru suporterii care vor să meargă la Liechtenstein – România! Preţuri astronomice în Vaduz şi cât costă biletul la meci

Drumul României spre barajul de calificare la Mondialul din 2022 trece prin Liechtenstein. Duminică, de la ora 19:00, tricolorii încheie faza grupelor din preliminariile CM 2022.
09.11.2021 | 10:40
Ghid pentru suporterii care vor sa mearga la Liechtenstein  Romania Preturi astronomice in Vaduz si cat costa biletul la meci
Ghid pentru suporterii care vor să meargă la Liechtenstein - România! Preţuri astronomice în Vaduz şi cât costă biletul la meci
ADVERTISEMENT

După un start modest în preliminarii, cu 3 puncte obţinute în primele două meciuri, România are şanse să obţină calificarea în barajul de calificare pentru Campionatul Mondial din 2022.

Cu două etape înainte de final, „tricolorii” sunt la mâna lor, iar o victorie cu Islanda, meci programat pe 11 noiembrie, coroborată cu o remiză în Armenia – Macedonia de Nord, ar fi echivalentă cu biletul pentru baraj. A doua şansă o putem avea în ultima etapă, când mergem în Liechtenstein, iar FANATIK prezintă tot ceea ce trebuie să ştii pentru o deplasare la Vaduz.

ADVERTISEMENT

Cu avionul până la Zurich, apoi cu trenul

Vaduz este una dintre puţinele capitale din lume care nu dispune de un aeroport internaţional. Dacă vrei să vizitezi Liechtensteinul, este indicat să zbori până la Zürich, cel mai apropiat oraş cu aeroport internaţional. Un zbor dus-întors până în cel mai mare oraş din Elveţia costă 677 de lei, în cazul unui zbor fără escală.

A doua parte a călătoriei, de la Zürich la Vaduz, poate fi efectuată cu trenul, preţul unui bilet fiind între 153 şi 180 de lei. Durata totală a drumului, în care este inclus şi transferul din gara St. Gallen, este de până în două ore.

ADVERTISEMENT

Preţuri piperate la hotel

Fiind vorba de un orăşel micuţ, cu 5.696 de locuitori, Vaduzul nu are o ofertă hotelieră prea mare, iar preţurile sunt pe măsură. Costul pentru o noapte petrecută la un hotel din capitala Liechtensteinului începe de la 407 lei şi ajunge chiar şi la 1.440 de lei. Există varianta cazării la un hostel, unde preţul este de 210 lei pe noapte. De asemenea, o altă variantă este Airbnb, unde cea mai ieftină cameră costă 159 de lei.

Cât costă un bilet la Liechtenstein – România

Biletele sunt puse la vânzare pe site-ul oficial al Federaţiei de Fotbal din Liechtenstein, iar preţurile variază pentru cele două categorii. Astfel, la categoria I, un tichet costă între 47 de lei (copii până în 16 ani ) şi 185 de lei (adulţi), în timp ce la categoria II, sumele variază între 23 de lei (copii până în 16 ani) şi 139 de lei (adulţi). În plus, tichete la acest meci pot fi achiziţionate şi de pe site-ul Federaţiei Române de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Conform normelor de sănătate din Liechtenstein, suporterii pot participa la meci dacă au asupra lor un certificat verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ. În plus, certificatul verde trebuie prezentat alături de buletin sau paşaport.

Cât costă să porţi tricoul naţionalei României

Orice fan care se respectă trebuie să aibă tricoul echipei preferate, iar suporterii naţionalei se pot pregăti din timp pentru meciul de la Vaduz. Un tricou ca al lui Ianis Hagi sau Nicuşor Stanciu costă între 100 şi 250 de lei, pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal. De asemenea, pot fi achiziţionate jachete, pantaloni sau accesorii cu însemnele „tricolorilor”.

ADVERTISEMENT

Totuşi, dacă vrei să ai în colecţie şi tricoul naţionalei Liechtensteinului, tot ceea ce trebuie să faci este să accesezi magazinul online al Federaţiei de la Vaduz. Un tricou polo costă 31 de franci elveţieni (aproximativ 144 de lei), în timp ce echipamentul oficial este vândut la preţul de 85 de franci elveţieni (aproximativ 393 de lei).

Ce poţi să vizitezi în Vaduz

Fiind un oraş mic, Vaduzul poate fi vizitat rapid, iar unul dintre principalele obiective este Castelul Vaduz, reşedinţa oficială a Prinţului din Liechtenstein, a cărui construcţie a început în secolul al XII-lea. Un alt punct de atracţie este Catedrala Sf. Florin, construită în 1874 şi unde se regăsesc mormintele Familiei Princiare. Pentru pasionaţii de artă, Kunstmuseum Liechtenstein poate fi obiectivul turistic numărul 1. Muzeul deţine o vastă colecţie de artă modernă şi cotemporană.

Viaţă de lux în Liechtenstein

Preţurile restaurantelor şi nu numai sunt foarte piperate în Vaduz. De exemplu, o masă, la un restaurant decent, te poate costa între 98 şi 115 lei, în timp ce preţurile urcă în localurile sofisticate, între 438 şi 690 de lei. O bere, într-un bar, costă între 23 şi 36 de lei, în timp ce o sticlă de Coca-Cola îţi va scoate 20 de lei din buzunar. Pentru fumători, veşti rele. Un pachet de ţigări costă între 37 şi 42 de lei.

  • 6.800 de lei – chiria unei garsoniere în centrul Vaduzului
  • 11.100 delei – chiria unui apartamente cu 3 camere în centrul Vaduzului
  • 25.700 de lei – salariul mediu net în Vaduz
  • 7,61 lei – 1 litru de benzină
  • 20 de lei – bilet o călătorie pentru transportul public
  • 4,74 lei – costul pentru 1 km cu taxiul

Liechtenstein, un singur gol cu România în cinci meciuri

Meciul de la Vaduz va fi al şaselea între Liechtenstein şi România. Prima partidă oficială datează din 29 martie 1997, în preliminariile CM 1998, când tricolorii s-au impus cu 8-0, patru dintre goluri fiind marcate de Gică Popescu.

În meciul retur, jucat în septembrie 1997, la Vaduz, Liechtenstein a reuşit să înscrie singurul gol din întâlnirile directe, prin Mario Frick, însă tricolorii s-au impus cu 8-1.

  • 29.03.1997: România – Liechtenstein 8-0 (prel. CM 1998)
  • 10.09.1997: Liechtenstein – România 1-8 (prel. CM 1998)
  • 02.09.1998: România – Liechtenstein 7-0 (prel. EURO 2000)
  • 09.10.1999: Liechtenstein – România 0-3 (prel. EURO 2000)
  • 05.09.2021: România – Liechtenstein 2-0 (prel. CM 2022)

Când are loc tragerea la sorţi pentru barajul CM 2022

FIFA a stabilit deja programul pentru tragerea la sorţi a barajului de calificare la CM 2022. Astfel, tricolorii şi-ar putea afla adversara pe 26 noiembrie, de la ora 18:00, la Zurich.

În baraj vor participa primele 10 echipe clasate pe locul 2 în grupele preliminare şi primele 2 cel mai bine clasate în Liga Naţiunilor, dar care care nu vor termina pe primele două locuri în preliminarii.

Selecţionatele vor fi împărţite în trei grupe a câte patru echipe, meciurile urmând să se dispute în sistem de semifinale şi finală, cu o singură manşă. Meciurile sunt programate să se dispute pe 24-25 martie 2022 (semifinalele) şi 28-29 martie (finalele).


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,60 este cota pentru „1 solist” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT