News

Ghidul ANAF pe 2022, actualizat. Ce trebuie să facă românii care obţin bani din chirii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat, pentru anul 2022, ghidul care cuprinde toate reglementările legate de veniturile din chirii.
18.05.2022 | 07:39
Ghidul ANAF pe 2022 actualizat Ce trebuie sa faca romanii care obtin bani din chirii
Ce solicită ANAF celor care încasează bani din chirii. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii care încaseză venituri din chirii în locuințe de proprietate personală, trebuie să fie foarte prudenți în următoarea perioadă.  Legea îi obligă să plătească la stat contribuții/impozite și să-și declare banii.

Ghid al ANAF pentru declararea veniturilor din chirii

Pentru ca să nu existe neclarități, ANAF a actualizat un ghid pentru 2022 cu toate reglementările referitoare la veniturile din chirii, prin care se arată cum se declară și taxează, transmite avocat.net.

ADVERTISEMENT

Veniturile din închirierea unor bunuri imobile și imobile pe proprietate personală

Acest tip de bani reprezintă o sumă a investițiilor chiriașilor în toate bunurile imobile și mobile ale lor. Sunt mai multe regimuri de impozitare:

”-Regim de impozitare pe baza cotelor forfetare (se aplică în toate cazurile, dacă până la sfârșitul anului anterior se aflau în derulare un număr de până la cinci contracte de închiriere);

ADVERTISEMENT

-Rregim de impozitare în sistem real (se aplică în cazul depășirii numărului de cinci camere de închiriat);

-Regim de impozitare pe baza normelor de venit (se aplică în cazul închirierii în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate privată)”, potrivit ghidului ANAF.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știm despre închirierea în scop turistic a unor camere dintr-o locuință de proprietate privată

Pentru acest demers nu este nevoie de o autorizație de funcționare pentru sectorul turistic. Dacă se oferă în chirie cinci camere, de exemplu, pentru achitarea contribuțiilor la stat se iau în considerare normele anuale de venit. Dacă sunt mai mult de cinci camere, atunci contribuțiile se calculează în funcție de  ”venitul pentru anul fiscal curent.”

”Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai”, informează ANAF, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Contribuții la CASS

De asemenea, se asigură și o contribuție la CASS, de 10% , dacă valoarea acumulată este echivalentă cu 12 salarii minime brute pe țară. Ghidul oferă și exemple de calcul a impozitului pentru chirii și a contribuțiile pe sănătate.

  • ”Regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare în situația în care nu se datorează CASS;
  • Regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare în situația în care chiria este exprimată în valută și se datorează CASS;
  • Regimul de impozitare în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • Eemplu de calcul al impozitului pe venit și a CASS pentru veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de
  • Camere cuprins între 1 și 5 camere, determinate pe baza normelor de venit;
  • Exemplu de calcul al impozitului pe venit în situația ajustării normei anuale de venit;
  • Exemplu de calcul al impozitului pe venit în situația ajustării normei anuale de venit prin reducerea acesteia cu 30%.”, mai este menționat în ghidul ANAF.

Printre toate acestea, proprietarii trebuie să depună o declarație unică pe venit și de contribuții sociale datorate, direct la ANAF sau prin poștă. Se poate depune și online, prin ”Spațiul privat virtual” sau site-ul e-guvernare.ro. Nerespectarea acestui lucru se sancționează cu 50 și 500 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: