News

Ghidul simulării la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, publicat de Ministerul Educației. Ce trebuie să știe elevii

Ghidul simulării la examenele Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023 a fost publicat de Ministerul Educației pe site-ul oficial.
16.03.2023 | 22:00
Ghidul simularii la Evaluarea Nationala si Bacalaureat 2023 publicat de Ministerul Educatiei Ce trebuie sa stie elevii
Ghidul simulării la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, publicat de Ministerul Educației. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ghidul simulării la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023 a fost publicat în această săptămână de Ministerul Educației. Pe Edu.ro, absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a primesc toate informațiile necesare înainte de testare.

Ghidul simulării la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, publicat de Ministerul Educației

Între 20 și 30 martie, sute de mii de elevi din România sunt așteptați să susțină simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023. În sprijinul tuturor, Ministerul Educației vine cu un ghid informativ.

ADVERTISEMENT

Conform instituției conduse de Ligia Deca, simularea pentru Evaluarea Națională are loc în perioada 20 – 22 martie 2023, iar cea pentru Bacalaureat între 27 – 30 martie 2023.

La ambele testări, probele debutează la ora 9.00, atunci când elevii vor primi și subiectele. Accesul în sală este permis încă de la ora 8:30. Candidații la Evaluarea Națională au la dispoziție două (2) ore pentru rezolvarea cerințelor.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care susțin testarea la Bacalaureat 2023 beneficiază de trei (3) ore. Cronometrarea începe din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev din sala de examen.

Simulările celor două examene, care debutează luni, 20 martie, când elevii de clasa a VIII-a susțin simularea la limba și literatura română, constau în mai multe probe scrise, după cum urmează:

ADVERTISEMENT

Evaluare Națională 2023: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică.

Probe scrise examen Bacalaureat 2023: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie, conform edu.ro.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu rezultatele obținute de elevi la simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023

Subiectele la cele două examene sunt elaborate pe baza conținuturilor şi competențelor asociate acestora, conform programelor. Pe Edu.ro au fost postate listele conținuturilor pentru simularea la Evaluarea Națională, respectiv a probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat în acest școlar sunt disponibile. Ele pot fi verificate aici (anexele 2 și 3).

Ministerul Educație informează că rezultatele obținute de elevi la simulări sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat. Vor avea loc discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei și ședințe cu părinții. În final se vor lua măsuri pentru corectarea problemelor, acolo unde e cazul.

E important de precizat că notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Pot exista cazuri excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog. Acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de elevii interesați.

ADVERTISEMENT