100 ani de Romania

Ghiţă Mureşan, baschetbalistul român cu şase sezoane în NBA! A intrat în istoria campionatului nord-american

30.11.2018 | 14:00
Ghita Muresan baschetbalistul roman cu sase sezoane in NBA A intrat in istoria campionatului nordamerican
Ghiţă Mureşan, baschetbalistul român cu şase sezoane în NBA

Ghiţă Mureşan este singurul baschetbalist român care a jucat timp de şase sezoane în NBA. Americanii l-au poreclit rapid “Big Ghiţă” datorită înălţimii şi l-au adoptat cu uşurinţă, devenind unul dintre cei mai populari jucători de baschet din campionatul nord-american. În plus, românul şi-a încercat norocul şi în actorie, cu filmul “My Giant”.

Născut pe 14 februarie 1971, la Tritienii de Jos (judeţul Cluj), Gheorghe Mureşan a fost rapid atras de baschet, cu toate că a cochetat cu schiul şi “fotbalul de cartier”. Pentru un sezon, 1991-92, a jucat la CS Universitatea Cluj şi a atras atenţia scouterilor din Vestul Europei.

Ghiţă Mureşan, singurul baschetbalist român cu şase sezoane în NBA

Ghiţă Mureşan a ajuns în 1992 la Pau-Orthez, una dintre cele mai galonate formaţii de baschet din Franţa. Prestaţiile foarte bune l-au făcut să fie unul dintre cei mai apreciaţi jucători ai echipei. Un an mai târziu intra în Draft-ul NBA şi semna cu Washington Bullets, fiind alegerea cu numărul 30 din runda a doua. În primul sezon, “Big Ghiţă” a jucat 54 de meciuri, având o medie de 5,6 puncte pe partidă. Măsurând 2,31 metri, românul a devenit cel mai înalt baschetbalist care a jucat în NBA, record pe care îl deţine şi astăzi.

După sezonul 1994-95, când devine unul dintre jucătorii cheie ai echipei, cu 73 de meciuri şi o medie 10 puncte pe partidă, Ghiţă Mureşan a dat lovitura în NBA. La finalul stagiunii 1995-96, românul a primit premiul “NBA Most Improved Player” (Jucătorul din NBA care a progresat cel mai mult). Cifrele erau de-a dreptul promiţătoare. Ghiţă Mureşan reuşise 14,5 puncte pe meci, 9,6 recuperări şi 2,3 blocaje. Măcinat de accidentări, Ghiţă Mureşan a mai jucat un sezon la Washington Bullets şi s-a transferat la New Jersey Nets, unde a bifat ultimele 31 de meciuri din carieră în NBA. În 2000 s-a întors pe Pau-Orthez, unde a mai jucat un an. S-a retras în 2006, după ce a mai evoluat în câteva meciuri pentru Maryland Nighthawks, formaţie care se afla în liga americană semi-profesionistă.

Ghiţă Mureşan, baschetbalistul român cu şase sezoane în NBA, în duel cu Michael Jordan
Ghiţă Mureşan, baschetbalistul român cu şase sezoane în NBA, în duel cu Michael Jordan