Sport

Giani Căpușă, după debutul fiului său Tiberiu la naționala României: „Are ofertă din Serie A!”. Exclusiv

Giani Căpușă a vorbit despre debutul lui Tiberiu în meciul cu Anglia și a dezvăluit că fundașul dreapta are ofertă din Serie A.
07.06.2021 | 19:13
Giani Capusa dupa debutul fiului sau Tiberiu la nationala Romaniei Are oferta din Serie A Exclusiv
Giani Capusa, dupa debutul fiului sau la nationala Romaniei: „Are oferta din Serie A!”. Exclusiv
ADVERTISEMENT

Tiberiu Căpușă a debutat la echipa națională în minutul 66 al partidei de la Middlesbrough cu Anglia, când l-a înlocuit pe Deian Sorescu. La doar un minut distanță, arbitrul a sancționat cu fault un duel dintre fundașul dreapta și Jack Grealish.

Tatăl lui Tiberiu a fost și el fotbalist și a oferit un interviu la rece pentru FANATIK, în care i-a arătat cu degetul pe cei care l-au criticat pe jucător și a dezvăluit că tânărul a fost inițial foarte afectat din cauza acestor acuze.

ADVERTISEMENT

Giani Căpușă, atac la contestatarii fiului său: „Nu a fost penalty! L-au făcut praf! Nu se poate așa ceva! L-au făcut cu ou și cu oțet”

Cum ați trăit debutul lui Tiberiu la echipa națională?

– Sunt mândru de fiul meu! Mi-a plăcut meciul. Când a intrat el m-am bucurat enorm, a fost un sentiment pe care nu l-am mai trăit. Selecționerul Mirel Rădoi a avut încredere în el și l-a băgat, dar nu mă așteptam să debuteze chiar cu Anglia! Nu mă îndoiam însă nicio secundă, pentru că știu că nu cheamă jucători la lot doar de dragul de a-i lua, să facă o plimbare până în Anglia, cum fac unii. Bucuria a fost și mai mare când am văzut că l-a băgat încă din minutul 60.

Visam de mult timp momentul ăsta, dar nu chiar împotriva Angliei, una dintre forțele fotbalului mondial. Visam să fie la echipa națională mare. Emoțiile nu le pot descrie și nu cred că le-am avut vreodată și am fost și eu fotbalist, chiar mă gândeam aseară.

ADVERTISEMENT

Regretați că nu ați putut fi pe stadion?

– Cu siguranță! E cel mai mai regret. Cu Georgia am fost la Ploiești. Am încercat să merg și în Anglia, dar a fost prea din scurt. Nu s-a putut. Pe viitor, dacă o să mai fie selecționat, nu o să mai stau deoparte niciun minut, la niciun meci.

„Dacă era VAR, nu dădea 11 metri! Grealish a știut cum să cadă!”

Cum comentați faza penalty-ului?

– Nu știu dacă a fost ghinion. Vă zic că dacă era VAR, nu dădea 11 metri! Am jucat și eu fotbal la Bacău, Poli Iași, Vaslui și vă spun cum stau lucrurile din punctul de vedere al atacantului. Grealish e un jucător experimentat și a profitat de ocazie. A știut cum să cadă, să lase piciorul în spate, să se agațe de el. M-am uitat azi la reluări de zece ori! După ce se atinge de Tibi, mai face doi pași și abia apoi cade! Nu cade imediat. Dacă îl împedica, ar fi căzut din prima secundă. E cotat la 100 de milioane de euro!

ADVERTISEMENT

Ați vorbit cu el după meci?

– Era foarte, foarte supărat! Și eu mă așteptam să fie bucuros, dar faptul că a pierdut echipa din greșeala lui… bine, e mult spus asta, dar el așa a simțit. Ați văzut ce răutăți a spus domnul comentator de la PRO TV? Că nici nu vreau să îi pronunț numele. L-a făcut praf! Nu se face așa ceva sub nicio formă! L-a făcut cu ou și cu oțet și l-a afectat foarte mult asta.

„El era la pământ aseară! Mi-a fost frică să nu mai poată juca!”

Aceste critici pot afecta grav un jucător tânăr?

– Cu siguranță! El era la pământ. Poți să nu îți mai revii dacă nu ești puternic psihic. Când am vorbit cu el, era în aeroport și se uita pe ziare și toată lumea a dat în el de parcă ar fi fost cel mai slab de pe teren. Mi-a fost frică după 11 metri să nu cadă psihic și să nu mai poată juca deloc. Dar, din contră, mi-a demonstrat că e un luptător și eu zic că a jucat destul de bine. Nici nu a vrut inițial să îmi răspundă la telefon. Era foarte afectat.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi sau colegii i-au reproșat ceva?

– Selecționerul am văzut că i-a luat apărarea. Nu i-a reproșat nimic, a vorbit cu el și înaintea de meciul cu Georgia. Băieții nu i-au zis nimic, din contră, au fost extraordinari! L-au încurajat, chiar și selecționerul. Astăzi am înțeles că a vorbit și Maxim cu el, care e un băiat de mare caracter și i-a zis să nu plece urechea la toate răutățile. Îmi zicea la telefon că uite ce mi-a zis Maxim, că îi prevede o carieră foarte lungă la echipa națională. Eu când îi spuneam aseară nu mă credea.

Astfel de vorbe afectează foarte mult un jucător tânăr. Au fost foarte răutăcioși aseară! Au vorbit foarte, foarte urât. Că a venit Căpușă de la Chindia să joace cu Anglia! Păi dacă selecționerul l-a luat, înseamnă că știe el de ce l-a chemat! Trebuie să ia numai de la Steaua și Dinamo? Ce dacă e la Chindia? Prima dată m-a afectat și pe mine, dar apoi am vorbit cu foști fotbaliști și m-au pus pe linia de plutire.

„Poate era mai bine dacă prindea câteva minute și cu Georgia”

Era mai bine dacă juca puțin și cu Georgia?

– Poate era mai bine dacă prindea câteva minute și cu Georgia, ca să treacă peste emoții și să intre în ritm și în atmosfera naționalei. Dar nici așa nu a fost rău. Eu am încredere mare în Rădoi, nu că l-a selecționat pe fiul meu. Eu cred că nu ar trebui să mai schimbăm antrenorul patru ani! Sunt unii care îi cer demisia după fiecare meci. De ce să își dea demisia? E o părere doar: patru ani nu ne calificăm la nimic, dar să ia toți jucătorii de la naționala U21 și să joace doar cu ei. Eu zic că așa o să avem rezultate pentru că acolo sunt niște copii extraordinari!

Toți îl pun la colț pe Gigi Becali! Eu îl apreciez foarte mult. A luat tot tineretul din țară, cei mai buni jucători la academie! O să vedeți apoi când o să ia primul titlu cu copiii ăștia de 23 de ani. Nu o să îi mai nimeni campionatul ani de zile în România!

L-ați vedea la FCSB pe Tiberiu?

– Chiar aseară mă gândeam la echipa asta, la Steaua! Pe cuvânt dacă nu! Eu zic că ar putea juca la FCSB și s-ar plia pe stilul echipei. Am făcut exercițiul ăsta de imaginație, cam la echipe din Liga 1 ar putea juca. Acum cine știe, poate într-o zi o să joace acolo! Mai ales că ei au avut probleme în apărare în sezonul ăsta, dar depinde ce își dorește fiecare antrenor.

„Are ofertă din Serie A și din Liga 1!”

Are oferte în acest moment?

– El îl are impresar pe Lucian Marinescu. O să vorbim după ce se întoarce din Italia. Are oferte și de afară, și din Liga 1! O să hotărască împreună cu Tibi. Ar fi ceva din Italia, din Serie A, de la o echipă din a doua jumătate a clasamentului! Nu știu dacă ar vrea el să spun de la ce echipă.

Ce vă doriți pentru Tiberiu?

– El cred că își dorește să mai joace încă un an în Liga 1. Eu aș vrea să plece în străinătate. Eu zic că dacă joacă într-un campionat mai puternic, automat îi va crește și valoarea. Acuma vedem ce zice și el, ce i se oferă, ce va spune domnul Gheorghe Hagi.

„Nu îl văd titular la Viitorul! Vedem ce zice și domnul Hagi”

Poate juca titular la Viitorul?

– Sincer, în momentul de față nu îl văd titular la Viitorul! Nu îl văd pentru că sunt foarte mulți fundași dreapta acolo și dacă nu sunt se inventează! Nu, nu. Chiar nu cred că poate juca meci de meci. Am vorbit cu domnul Gică Popescu în decembrie și dânsul a zis să îl lăsăm la Chindia până în vară și apoi vedem. Posibil să i se prelungească împrumutul cu un an la Chindia. Se poate și asta. Vedem ce se va întâmpla în funcție de ce zice și domnul Hagi și ce oferte vor fi. Eu zic că într-o săptămână-două se va rezolva și această problemă.

Ați fost fotbalist. Ce a învățat Tiberiu de la tatăl lui?

– Cel mai important lucru pe care i l-am transmis e să aibă un caracter puternic! Pentru că se poate întâmpla ca în meciul de aseară de la Middlesbrough. Să facă penalty în primul minut la debutul la națională. Nu e ușor să treci de la o stare la alta atât de repede. Chiar îl apreciez și m-a surprins plăcut că a fost puternic și a trecut peste. Eu zic că a jucat destul de bine cât a jucat. Rămâne la latitudinea lui Mirel Rădoi dacă îl va mai chema.

„Tinerii trebuie protejați! Am văzut ce s-a întâmplat și cu Octavian Popescu”

E genul de moment care poate să dărâme definitiv un jucător?

– Da, așa este. Tinerii trebuie protejați. Am văzut ce s-a întâmplat și cu copilul ăsta, cu Octavian Popescu. Nu e cazul lui. Dar puteau să îi frângă aripile! Am vorbit și dimineață cu el și l-am învățat cum să treacă peste asta. Așa e fotbalul. Nu trebuie să faci nuntă când câștigi, dar nici înmormântare la înfrângere!

A contat și faptul că Sorescu a jucat foarte bine?

– Cu siguranță! Deian Sorescu a făcut un meci bun. Mirel Rădoi a explicat schimbarea. A jucat bine pe faza ofensivă, însă și el a avut lacune pe faza de apărare. Au avut și un adversar direct teribil, în Marcus Rashford. Și asta e adevărat. E greu să mai găsim astăzi jucători compleți!

  • 23 de ani are Tiberiu Căpușă
  • 600.000 de euro e cota fundașului dreapta conform transfermarkt
  • 36 de meciuri a jucat Căpușă în acest sezon: 1 gol și 2 pase decisive
  • 30 iunie 2021 e data la care expiră împrumutul jucătorului de la Viitorul la Chindia
ADVERTISEMENT