Sport

Gianluca Vialli, la un pas să fie antrenorul lui Dinamo. Giovanni Becali l-a vrut în locul lui Ioan Andone

Ginaluca Vialli (58 de ani) a încetat din viață. Puțini își mai amintesc că legenda fotbalului italian a fost la un pas să antreneze în România.
06.01.2023 | 13:55
Gianluca Vialli la un pas sa fie antrenorul lui Dinamo Giovanni Becali la vrut in locul lui Ioan Andone
Gianluca Vialli, la un pas să fie antrenorul lui Dinamo. Giovanni Becali l-a vrut în locul lui Ioan Andone. Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gianluca Vialli a încetat din viață în urma unei lungi suferințe cauzată de cancer pancreatic. Fostul mare atacant italian care a scris istorie pentru Sampdoria, Juventus și Chelsea a fost foarte aproape să ajungă la Dinamo.

Gianluca Vialli putea schimba soarta lui Dinamo! A fost aproape să antreneze în Ștefan cel Mare

În perioada în care Giovanni Becali era președinte la Dinamo, Gianluca Vialli a fost aproape să o antreneze pe Dinamo. Mai exact în iarna sezonului 2005-2006, după demiterea lui Ioan Andone.

ADVERTISEMENT

Pe lista înlocuitorilor „Fălcosului” s-au mai aflat alături de Gianluca Vialli și alte nume mari: Ruud Krool, Jose Ramon Alesanco sau Esteban Vigo.

Italianul avea însă un contract de peste un milion de euro cu Sky Sports Italia și nu putea renunța la înțelegere în orice condiții. Ultima echipă antrenată de Vialli a fost Watford în 2001.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Esteban Vigo, fostul mijlocaș al lui Malaga și Barcelona, a semnat cu Dinamo, însă avea să antrenze în „Groapă” doar două luni.

Gianluca Vialli a evoluat și ca jucător împotriva lui Dinamo

Gianluca Vialli a jucat împotriva lui Dinamo în cupele europene în 1989. Atacantul italian a marcat atunci un gol de poveste în partida din sferturile Cupei Cupelor.

ADVERTISEMENT

Echipa antrenată de Mircea Lucescu era eliminată după 0-0 și 1-1 la București, cu  Stelea, Rednic, Klein, Sabău, Lupu, Mateuț, Cămătaru sau Răducioiu în teren. Vialli a trimis-o în semifinale pe Sampdoria, după ce a reușit golul calificării în minutul 90. Claudiu Vaișcovici deschise scorul din penalty pentru „alb-roșii”. Sampdoria avea chiar să câștige trofeul în acel sezon.

Sampdoria avea atunci o echipă de excepție cu Vujadin Boskov pe bancă și pe teren în frunte cu Gianluca Vialli, Pagliuca, Vierchowod, Carboni, Victor Munoz sau Antonio Cerezo.

ADVERTISEMENT

Fostul mare fotbalist s-a luptat timp de cinci ani cu o formă gravă de cancer la pancreas, boală care nu poate fi vindecată: „un oaspete nepofit, un partener de călătorie pe care aș fi dorit să nu-l întâlnesc niciodată”, spunea Gianluca Vialli despre afecțiunea sa.

Gianluca Vialli a jucat și la naționala Italiei împotriva României

Gianluca Vialli a fost pe teren în meciul amical de la Sibiu din 29 martie 1989, dintre România și Italia.


Atacantul italian a fost titular în partida pierdută de „Squadra Azzura” cu scorul de 1-0.

  • 2005 e anul în care Gianluca Vialli putea deveni antrenorul lui Dinamo
ADVERTISEMENT