Fotbal intern

Gică Hagi împlineşte 55 de ani! 10 momente memorabile din cariera “Regelui”: goluri fabuloase, l-a umilit pe Roberto Carlos + clipe emoţionante la naţională! VIDEO

05.02.2020 | 00:01
Gica Hagi implineste 55 de ani 10 momente memorabile din cariera Regelui goluri fabuloase la umilit pe Roberto Carlos  clipe emotionante la nationala VIDEO
ADVERTISEMENT

Zi de mare sărbătoare în fotbalul românesc. Pe 5 februarie, Gică Hagi împlineşte 55 de ani, iar FANATIK îţi prezintă 10 momente memorabile din cariera “Regelui”. În cei 19 ani petrecuţi pe gazon, cel mai bun jucător din istoria fotbalului din România i-a încântat pe fanii din întreaga lume, iar multe dintre fazele create au făcut înconjurul lumii.

Gică Hagi împlineşte 55 de ani. Gol fabulos în poarta Stelei

Primul moment fabulos din cariera lui Gică Hagi a venit chiar în sezonul de debut în Divizia A, într-un meci Steaua – Farul. “Regele” a atras atenţia cu un gol de kinogramă, în Ghencea, când l-a învins pe Vasile Iordache cu o “torprilă” de la peste 30 de metri.

ADVERTISEMENT

“I-am dat atunci gol marelui Vasile Iordache. Era minutul 90. A fost un şut de la 35 de metri. Atunci eram doar un puşti. A fost primul meu gol în acest stil. Apoi au urmat multe astfel de reuşite în cariera mea”, declara Gică Hagi într-un interviu apărut pe un DVD cu cele mai frumoase goluri ale carierei.

A făcut spectacol în cele două finale de Supercupa Europei

Gică Hagi a câştigat de două ori Supercupa Europei, iar în fiecare finală a reuşit să facă spectacol. Prima oară, în 1987, fostul mare fotbalist român a triumfat în competiţia continentală alături de Steaua Bucureşti, după o finală cu Dinamo Kiev. “Regele” a contribuit decisiv, marcând singurul gol după ce a executat perfect o lovitură liberă de la 25 de metri.

ADVERTISEMENT

După 13 ani, Gică Hagi a ajuns din nou în finala Supercupei Europei, de această dată cu Galatasaray, şi a fost protagonistul unui dribling care a făcut înconjurul lumii. “Regele” a trecut în viteză pe lângă fundaşul brazilian, cu o schemă din curtea şcolii, care l-a ridiculizat pe adversarul direct. Peste ani, Roberto Carlos şi-a adus aminte de clipa de magie a românului.

“Nu am amintiri bune cu el de când l-am întâlnit în Supercupa Europei, dar, ca jucător, Hagi a fost un fenomen, un fotbalist de mare calitate”, spunea Roberto Carlos despre Gică Hagi în 2017.

ADVERTISEMENT

Spaniolii, la picioarele lui Gică Hagi: “Golul unui geniu”

Gică Hagi este unul dintre puţini fotbalişti care au jucat atât la Real Madrid, cât şi la Barcelona. “Regele” i-a uluit pe spanioli cu două goluri memorabile şi i-a făcut pe jurnaliştii iberici să sape după epitete. Pe 12 ianuarie 1992, românul înscria de la mijlocul terenului în victoria cu Osasuna, scor 5-2, de pe “Bernabeu”, iar spaniolii au titrat: “Gol din altă galaxie”.

Transferat la Barcelona, Gică Hagi i-a uluit şi pe catalani cu un gol de la mijlocul terenului. De această dată, fostul internaţional român a dat lovitura în Celta Vigo – Barcelona 2-4, iar presa din Catalonia a fost fascinată de reuşita fotbalistului care primise porecla de “Maradona din Carpaţi”.

ADVERTISEMENT

“Golul unui geniu”, “Hagi, specialist în golurile de la distanţă” şi “Golazo”, au fost titlurile din ziarul Mundo Deportivo, care a apărut a doua zi după meciul de la Vigo. “Golul pe care l-am marcat la Real Madrid a fost de la o distanţă mai apropiată. Acum au fost 52 de metri”, spunea Gică Hagi la finalul partidei.

A uimit continentul cu golul din Galatasaray – AS Monaco 3-2

Gică Hagi a ajutat-o pe Galatasaray să ajungă până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în sezonul 2000-2001, iar în primul meci din faza grupelor a înscris un gol asemănător cu cel înscris în poarta Columbiei la Mondialul din 1994. “Regele” a şutat din lateral, de la peste 30 de metri, şi l-a lăsat fără replică pe Porato.

“Geniu. Absolut geniu. Mi-aş fi dorit să reuşesc măcar jumătate din lucrurile pe care el le-a făcut cu piciorul stâng. Era încântător să-l urmăreşti pe teren”, spunea Andy Townsend, fost jucător al lui Chelsea şi analist BT Sport.

I-a scos în stradă pe români, dar i-a şi atenţionat: “Se duce fotbalul românesc. În doi-trei ani va fi zero”

Gică Hagi a susţinut în repetate rânduri că cele mai frumoase momente din carieră le-a petrecut la echipa naţională a României, alături de care a participat la şase turnee finale de Campionat European şi Mondial. Imediat după debutul la selecţionată, într-un amical cu Norvegia din 1983, “Regele” a început să scrie istorie, filă cu filă.

Golul mirific din meciul cu Columbia, când România învingea favorita lui Pele, i-a scos pe români în stradă. Pentru oamenii de rând, faptul că erau contemporani cu Gică Hagi a fost o mândrie de neasemuit, iar marile victorii ale naţionalei, în care “Regele” îi hipnotiza pe adversari, erau sărbătorite pe străzile din ţară.

În 1998, înainte de Campionatul Mondial din Franţa, Gică Hagi îi atenţiona pe români: “De zece ani, v-am obişnuit cam prost, în condiţiile în care sunt în România. Nu avem nimic, niciun fotbal. Merităm să ne faceţi statuie pentru ce am făcut noi, având în vedere condiţiile din România. Se duce fotbalul românesc. Se duce. Zero! În doi-trei ani, zero”, spunea Gică Hagi.

Imediat după turneul final din Franţa, Gică Hagi şi-a anunţat retragerea de la naţională, însă Adrian Păunescu l-a convins să revină pentru meciul cu Ungaria. “Regele” a avut nevoie de doar 45 de minute ca să facă diferenţa, iar fanii s-au înghesuit să vadă o nouă prestaţie stelară.

Show total la retragerea lui Gică Hagi de la Galatasaray

Sezonul 2000-2001 a fost ultimul din cariera lui Gică Hagi, iar meciul de adio în tricoul Galatasaray a fost unul de poveste. “Regele” a marcat două goluri în victoria contra lui Trabzonspor, scor 4-0, prima reuşită fiind una de generic, aşa cum i-a învăţat pe fani turci.

După al doilea gol, ultimul al carierei, fanii lui Galatasaray au oprit meciul şi au aruncat mii de role de hârtie pe teren. Tribunele au fost pline de mesaje pentru fostul internaţional român, iar unul dintre ele a rămas istoric: “Nu te vom uita niciodată”.

  • 283 de goluri a marcat Gică Hagi pentru Farul, Sportul Studenţesc, Steaua Bucureşti, Real Madrid, Brescia, Barcelona şi Galatasaray
  • 10 trofee a câştigat Gică Hagi cu Galatasaray
ADVERTISEMENT
Tags: