Farul a terminat sezonul regular pe primul loc. Fără îndoială, un merit important îl are Gheorghe Hagi, iar jurnaliștii de la BBC au decis să îi facă o vizită pentru a-i afla secretele, dar și pentru a descoperi rețeta care i-a propulsat pe mulți puști de la Academia sa inclusiv în fotbalul mare.
Chiar dacă a jucat doar în Spania, Italia și Turcia în străinătate, și în țări de pe alte meridiane sunt puțini iubitori ai fotbalului care să nu fi auzit de Gheorghe Hagi. Lucru care este valabil și în Anglia.
Și a rămas valabil și acum, la vreme lungă după ce a pus ghetele-n cui. Cu atât mai mult cu cât și ca antrenor, dar și ca șlefuitor de talente, are rezultate notabile.
Este lucrul pe care l-au semnalat și jurnaliștii de la BBC după ce au vizitat Academia care-i poartă numele. ”În rolul de manager, lucrurile i s-au părut mai dificile şi nu au mers atât de strălucit la început.
Dar imaginea este diferită în acest moment. A început o academie de la zero, investind o parte din propria avere şi împrumutând restul pentru a susţine proiectul.
Peste 10 milioane de lire sterline au fost injectate pentru a-şi alimenta visul: crearea unei generaţii care să aducă România în lupta pentru câştigarea Cupei Mondiale.
De-a lungul anilor, adolescenţii care au impresionat au plecat în străinătate, alăturându-se unor cluburi precum Ajax, Fiorentina, Brighton şi Rangers.
Aproape jumătate dintre componenţii celei mai recente echipe a României au trecut pe la echipa lui Hagi, în timp ce procentele la naţionalele de tineret sunt şi mai impresionante”, notează cei de la BBC.
Firesc, vorbind despre talentele care au plecat din Academia Gheorghe Hagi, britanicii nu au uitat să-l întrebe despre fiul său, Ianis, care evoluează acum pentru Rangers. Și care, de ce nu, ar putea să ajunge să facă pasul către Premier League.
Acolo unde, a mărturisit ”Regele”, i-ar fi plăcut și lui să evolueze. Dar, deși a avut oportunitatea, fiind dorit de Newcastle și Tottenham, a ratat ocazia pentru a da curs altor proiecte.
”Am avut două ocazii de a juca în Premier League și îmi pare rău că le-am ratat pe ambele. Este o țară pe care o iubesc și o respect. Sunt sigură că fanilor le-ar fi plăcut stilul meu.
L-am iubit pe Kevin Keegan în copilărie – a fost unul dintre idolii mei – așa că mi-ar fi plăcut să joc sub el la Newcastle. Dar când Cruyff te sună personal și îți cere să mergi cu el la Barcelona, e greu să reziști. A spus că sunt decarul lui favorit.
Iar mai apoi am optat pentru Galatasaray. Ei au vrut să construiască o echipă care să obțină succesul la nivel continental. De asemenea, au fost mai aproape de România, iar eu am avut mereu dorința să mă întorc acasă după terminarea carierei”, a dezvăluit Hagi..