Sport

Gică Hagi și-a lansat cartea autobiografică ”Drumul meu”! ”Regele”, verdict la ceremonie: ”La 60 de ani sunt mândru și împlinit”. Mircea Lucescu, discurs fabulos: ”A fost un lider”

Gică Hagi și-a lansat cartea autobiografică ”Drumul meu” în prezența unei asistențe de gală. ”Regele” a vorbit despre drumul său în viață și în sport.
26.03.2025 | 18:41
Gică Hagi vorbește la lansarea cărții sale FOTO: Iulian Stoica / Fanatik
ADVERTISEMENT

Gică Hagi a împlinit pe data de 5 februarie vârsta de 60 de ani, iar fostul mare fotbalist român a luat decizia de a-și lansa cartea autobiografică ”Drumul meu”. Evenimentul oficial de lansarea a avut loc miercuri, 26 martie, în cadrul Academia de Studii Economice din București, sala Aula Magna.

UPDATE: Sesiune de autografe la finalul evenimentului

La finalul evenimentul în care și-a lansat cartea autobiografică ”Drumul meu”, Gică Hagi a acordat autografe celor prezenți în sală.

ADVERTISEMENT

Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat Gică Popescu, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Florin Răducioiu, Ioan Andone, Dorin Mateuț, Marius Lăcătuș, Mircea Lucescu, Ciprian Marica, Bogdan Stelea, Ionel Ganea, Miodrag Belodedici, Emil Săndoi și Aurel Țicleanu.

UPDATE: Mircea Lucescu, cuvinte mari despre Hagi

”Lui Gică nu pot să-i pun niciun fel de întrebări. Cred că cariera mea a fost influențată de prezența lui și a lui de prezența mea. A început la 17 ani cu mine. Ne-am întâlnit din nou pe la 25 de ani într-un moment dificil. A lăsat Real Madrid și a venit la Brescia.

ADVERTISEMENT

A făcut doi ani extraordinari, a rămas în amintirea suporterilor din Brescia. Au mai trecut pe acolo: Guardiola, Baggio, dar toată lumea vorbește de Hagi pentru că se juca cel mai frumos fotbal.

Era Brescia Romena, iar el era numărul 1. După Campionatul Mondial m-a rugat să îl las să plece. I-am zis ‘Du-te Gică’ chiar dacă eu construisem echipa în jurul lui. Ne-am mai întâlnit la 35 de ani, în final de carieră.

ADVERTISEMENT

Eu i-am zis: Gică, nu poți să te lași, ești într-o formă bună. El a zis că nu, că trebuie să plece când e cel mai bun. Cele 5 campionate câștigate de Galatasaray i se datorează lui Gică Hagi în proporție de 75-80%.

ADVERTISEMENT

Gică a fost și talent, dar și tot ce a însemnat o echipă de fotbal. El a avut calități, dar și-a construit cariera. Am simțit că poate să devină un fotbalist mare. A fost un lider. A tras după el echipa națională la Campionatul Mondial”, a declarat Mircea Lucescu.

gică hagi lansare carte autobiografică drumul meu

UPDATE: România are o arie de selecție fantastică

”Suntem români. Încă o dată. Trebuie să îți cunoști foarte bine ADN-ul. Noi ne tragem, după mine, concluziile mele. Comunitatea europeană a fost în România. Avem nemți, din Ungaria, aromân, turc, sârb. Avem de toate. Asta e un avantaj important în ce privește selecția.

Suntem români toți până la urmă. Calitatea numărul 1 a românilor este posesia mingei. UEFA și FIFA zic că noi am inventat posesia mingii. Greșesc? Dacă greșesc îmi cer scuze. E ADN-ul nostru, ne-am îndepărtat de el.

Ofensiv noi suntem creativi, suntem latini. Conceptul nostru trebuie să fie bazat pe creativitate. Noi atunci am devenit competitivi. Am dominat Anglia la ea acasă cu 70% posesie. Am luat varianta cea mai ușoară, dar se poate, dar nu înseamnă că mâine vine. Trebuie să construiești succesul pe ADN-ul nostru.

Nu putem să fim luptători ca nordicii. Țările latine seamănă cu noi. De asta Spania e campioana mondială la toate și joacă cu jucători mici. Nu contează fizicul, contează cât ai sus la cap și cât de mult te miști. Mișcare e importantă. Viteza de gândire și mișcarea.

Cartea se numește ‘Drumul meu’, dar noi am fost noi. Cel mai important lucru în viață este să câștigi. Generația noastră care a fost în America a pornit de la Luceafărul. A fost un proiect național. Nimic nu este întâmplător, totul se construiește.

Ca exemplu, uite cum s-a unit România la Campionatul European. L-am îmbrățișat prea mult pe nu, dar se poate și eu am spus de mult că această generație va face performanțe. Ne-au arătat că sunt capabili și competitivi. Au dovedit că sunt jucători europeni și noi cu toții trebuie să fim mai încrezători”.

UPDATE: Hagi, aprecieri pentru Mircea Lucescu

”Pentru noi, pentru familia mea, Turcia este a doua casă. Merg mai rar acum în Turcia, îmi este greu pentru că nu pot ieși pe stradă. (Ce sfat i-ați da lui Hagi de la 17 ani?) Întrebarea asta trebuie să i-o adresați lui Mircea Lucescu.

Nu știu ce a fost în capul lui să vină să mă vadă la 17 ani și apoi să mă ia la națională. Știu că nea Mircea a spus la un moment dat că dacă ai un jucător ca mine trebuie să-i dai libertate, să nu-l îngrădești. Să mă pui căpitan la 20 de ani…

Să vă spună nea Mircea de ce a făcut asta. Banderola la națională mi-au dat-o doi dinamoviști. Prima dată nea Mircea și apoi Cornel Dinu. Ce or fi văzut la mine? Probabil mă voiau la Dinamo, dar n-am fost”.

UPDATE: Gică Hagi: „La 60 de ani sunt mândru și împlinit”

„Am iubit un singur lucru prima oară: mingea. După aceea familia, al doilea lucru. Am încercat să iubesc soția, copii, am doi copii frumoși. Mi-a dat Dumnezeu doi copii frumoși, unul joacă și fotbal, o face bine. Kira juca și ea la școală, era fundaș. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat o soție care mă înțelege și doi copii serioși.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat colegi extraordinari, profesori foarte buni. La 60 de ani sunt mândru și împlinit. Sunt liniștit, mă duc acasă și dorm liniștit că am dat tot ce am avut mai bun”.

UPDATE: Gică Hagi: „Mintea trebuie antrenată prima și nu corpul”

„În fotbal trebuie să gândești mai bine și mai iute ca adversarul. Dacă vrei să ajungi cel mai bun, asta trebuie să faci. Mi-a plăcut să mă fac antrenor. Mintea trebuie antrenată prima și nu corpul. Diferența în fotbal se face la tranziție.

Fotbalul are două faze și trebuie să le faci foarte bine, ca să ajungi la nivelul cel mai mare. Cred cu tărie că primul lucru cu care te naști sunt calitățile mentale, ADN-ul părinților. O parte e mentală și a doua este cea fizică, unde vine forța.

Ianis a semănat cu nevastă-mea și a trebuit să stea în sală mai mult decât mine. Eu nu a trebuit să lucrez foarte mult. Eram dotat. Restul e muncă, repetiție, e puterea ta de a concura cu cei mai buni, de a te sacrifica”.

UPDATE: Gică Hagi, intrare spectaculoasă

„Cred că sunt prea mari cuvintele, cred eu, eu am încercat să fiu cel mai bun. De ce drumul eu? A început de la Săcele, un copil care a iubit mingea, am iubit-o, m-am antrenat, am repetat, am muncit.

Am avut șansa cea mai mare în acea perioadă, am avut cei mai buni profesori care m-au antrenat, m-au dezvoltat. Nu mai vorbesc de colegii pe care i-am avut. Toți colegii m-au ajutat să fiu mai bun.

Eu am jucat sport colectiv, nu îmi place să vorbesc de mine. În spatele meu au fost acei colegi care m-au ajutat, am realizat totul împreună. Echipa câștigă trofee, jucătorul doar face diferența.

Drumul meu pentru că viața e simplă. E o călătorie în care ai oportunități și iei decizii, așa cum trebuie și pe teren. În criză de spațiu și timp, trebuie să iei decizii. Dacă nu luam decizii foarte bune, nu ajungea unde sunt. Un lucru care îmi place, am ajuns în primii 100 din lume, din toate timpurile.

Una dintre calitățile mele cele mai bune este că mi-a plăcut să progresez. Criticile m-au făcut mai puternic. Viața e și din sare, nu e bine să ai mereu numai miere.

Am învățat de la cei mai buni și am încercat mereu să fiu mai bun ca ei. Mi-a plăcut mingea și îmi place să câștig. Ambiția m-a făcut să îmi creez o carieră atât de frumoasă. Nu știu cât de mulți jucau pe vremea aceea 60 de meciuri pe an.

Am învățat de la cei mai buni și am încercat mereu să fiu mai bun ca ei. Mi-a plăcut mingea și îmi place să câștig. Ambiția m-a făcut să îmi creez o carieră atât de frumoasă. Nu știu cât de mulți jucau pe vremea aceea 60 de meciuri pe an.

De ce m-am retras? M-am retras pentru că nu mai puteam să mă antrenez. Cel mai greu lucru în fotbal este să te antrenezi, acolo înveți totul. La meci doar ai o plăcere”.

UPDATE: Marius Mitran a deschis ceremonia de lansare a cărții lui Gică Hagi

Marius Mitran a vorbit în deschiderea evenimentului, iar acesta a fost urmat de rectorul Universității de Studii Economice din București. Acesta i-a adresat câteva cuvinte lui Gică Hagi, dar și celorlalți componenți ai Generației de Aur, care au scris istorie alături de naționala României.

Acesta a vorbit și despre deschiderea unei secții de fotbal în cadrul universității, dar și despre câteva performanțe importante din alte sporturi, pe care România le-a realizat.

În cadrul ceremoniei a avut loc și un moment emoționant în memoria fostului mare comentator român Cristian Țopescu, care ar fi împlinit vârsta de 88 de ani.

UPDATE: „Ploaie” de personalități la lansarea cărții autobiografice ”Drumul meu”

Gică Hagi își lansează oficial cartea autobiografică ”Drumul meu”, în cadrul unui eveniment ce se desfășoară la Academia de Studii Economice din București, sala Aula Magna. La eveniment au ajuns personalități importante din sportul românesc.

Gică Popescu, Ciprian Marica, Marius Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, frații Becali, Florin Răducioiu, Emil Săndoi, Ionel Ganea și Bogdan Stelea au fost surprinși de reporterii FANATIK.

Gică Hagi a intrat în sală însoțit de selecționerul României Mircea Lucescu.

Mircea Lucescu, printre oamenii prezenți la lansarea cărții autobiografice a lui Gică Hagi
Mircea Lucescu, printre oamenii prezenți la lansarea cărții autobiografice a lui Gică Hagi FOTO: Iulian Stoica / Fanatik

 

Florin Răducioiu, prezent la lansarea cărții lui Gică Hagi
Florin Răducioiu, prezent la lansarea cărții lui Gică Hagi FOTO: Iulian Stoica / Fanatik

Gică Hagi, o carieră formidabilă și ca jucător și ca antrenor

De la vârsta de 1o ani, „Regele” Gică Hagi a făcut sacrificii mari pentru a ajunge în topul celor mai buni fotbaliști, iar astăzi poartă titulatura de cel mai bun jucător român, fiind într-o galerie selectă. Acesta și-a continuat drumul în fotbal și după retragerea din activitate și și-a dedicat viața și banii acumulați de-a lungul timpului pentru a construi Academia de Fotbal Gheorghe Hagi.

Mai mult decât atât, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Gică Hagi a luat decizia de a-și lansa cartea autobiografică ”Drumul meu”, în care vorbește despre toate sacrificiile și întâmplările din cariera sa de fotbalist și antrenor.

Lansarea oficială a cărții va avea loc miercuri, pe data de 26 martie, de la ora 17:00. Evenimentul va avea loc cadrul Academia de Studii Economice din București, sala Aula Magna. Prețul cărții este de 399 de lei și este deja disponibil la precomandă.

Gică Hagi a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler

În semn de recunoștință pentru contribuția sa în lumea sportului românesc, dar și pentru promovarea României la nivel internațional prin prisma carierei sale de fotbalist, Gică Hagi a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Ceremonia grandioasă a avut loc la Palatul Cotroceni, la jumătatea lunii martie, atunci când „Regele” a fost decorat de președintele Ilie Bolojan. Fostul mare internațional român și actualul acționar majoritar și manager al clubului Farul Constanța este abia al șaptelea sportiv român care primește această distincție.

Mircea Lucescu (2009), Octavian Morariu (2012), Anghel Iordănescu (2014), Emerich Ienei (2017), Simona Halep (2018), Ivan Patzaichin (2019) și David Popovici (2022) au mai fost decorați cu Ordinul Național „Steaua României”. În prezent, există șase grade pentru Ordinul „Steaua României”: Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler.

Gică Hagi și-a ales cele mai frumoase momente din carieră

„E greu să aleg doar un moment dintr-o carieră de 18 ani. În România am cucerit o Supercupă, am jucat la o echipă foarte mare, am jucat finala Champions League. Am concurat cu cei mai buni din lume.

Dacă e vorba de echipa națională, aleg America 1994. Eram frumos rău, slăbisem. Aveam 72 de kilograme. Aveam o ambiție enormă să demonstrez. Am muncit foarte mult, 7-8 luni ca să fiu cel mai bun acolo. M-am tuns scurt, ca un soldat. Am avut și o echipă foarte bună. La Mondial am excelat. Eram decisiv la fiecare meci.

Real Madrid și Barcelona m-au dezvoltat, m-am făcut un fotbalist complet. Până atunci era multă anarhie. Acolo am învățat să joc într-o echipă, care e rolul tău. Iar la Galatasaray am dat tot ce am avut mai bun.

Din cele peste 300 de goluri marcate, 70% sunt din afara careului. Ne speriem dacă le vedem pe toate. Eu marcam foarte mult pentru că mi s-a zis de mic să trag la poartă când mă întorc. Uitați-vă la golul meu cu AS Monaco, cum s-a dus mingea, ce viteză a avut. Rămân cu Cupa UEFA și Supercupa Europei în care am bătut-o pe Real Madrid.

Sunt și multe regrete. O dată performezi, o dată nu. Am luat roșu în finala Cupei UEFA… Sunt momente în care am greșit, am făcut și greșeli. Dar toți greșim. Dar important e ce reușite e ai, nu ce ai greșit. Eu nu vreau să lucrez cu oameni care spun că nu se poate sau e greu”, a declarat Gică Hagi, în cadrul unei conferințe de presă.