100 ani de Romania

Gică Hagi, singurul fotbalist român care a jucat la Real Madrid şi Barcelona! Cum a reuşit “Regele” marea performanţă! Video

01.12.2018 | 10:00
Gica Hagi singurul fotbalist roman care a jucat la Real Madrid si Barcelona Cum a reusit Regele marea performanta Video
Gică Hagi, singurul fotbalist român care a jucat la Real Madrid şi Barcelona

Gică Hagi a fost singurul fotbalist român care a jucat la Real Madrid şi Barcelona. “Regele” a reuşit performanţa într-o perioadă în care echipele europene erau obligate să aibă un număr limitat de jucători străini. Chiar dacă a evoluat pentru cele două mari rivale, marele fotbalist a fost apreciat de fanii ambelor echipe.

În 1990, la cinci luni de la căderea comunismului, Gică Hagi se transfera de la Steaua Bucureşti la Real Madrid, iar fosta campioană a Europei primea 4,3 milioane de dolari. Chiar dacă era una dintre vedetele fotbalului internaţional, “Regele” nu a avut cifre ieşite din comun în primul sezon.

Gică Hagi, singurul fotbalist român care a jucat la Real Madrid şi Barcelona

Cu John Toshack şi Alfredo Di Stefano ca antrenori, Gică Hagi a fost folosit pe un post în care nu putea să strălucească. Radomir Antic i-a acordat mai multe şanse, dar antrenorul sârb a fost înlocuit la mijlocul sezonului 1991-92 şi fotbalistul român a ieşit din primul “11”. “Situaţia pe care o traversez este un rară. Niciodată nu am mai ajuns pe banca de rezerve până să ajung la Real Madrid. Mă simţeam bine, jucam bine. Toată lumea putea să observe că parcurgeam un moment bun şi aveam o formă splendidă. Am ajuns pe banca de rezerve, nu a fost ceva normal. A fost o injustiţie”, declara Gică Hagi la finalul perioadei petrecute la Real Madrid. Pentru formaţia de pe “Santiago Bernabeu”, “Regele” a jucat 84 de meciuri şi a marcat 20 de goluri, reuşind să câştige un singur trofeu.

După doi ani petrecuţi la Brescia, dar şi datorită prestaţiilor foarte bune de la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii, Gică Hagi a ajuns la FC Barcelona. Catalanii plăteau patru milioane de dolari, iar transferul s-a făcut la insistenţele lui Johan Cruyff. “Deja jucasem pentru Real Madrid, aşa că fanii m-au huiduit timp de câteva luni. În timpul unui meci mi-am dus mână în dreptul emblemei clubului şi atunci au înţeles că sunt unul de-al lor”, a povestit Gică Hagi despre primele luni pe “Camp Nou”. Accidentările, dar şi neînţelegerile cu Johan Cruyff nu i-au permis “Regelui” să atingă forma maximă. Cu toate acestea, fanii formaţiei catalane l-au apreciat pe fotbalistul român. Una dintre amintirile cele mai plăcute din acea perioada este golul marcat, de la jumătatea terenului, cu Celta Vigo. Pentru Barcelona, Gică Hagi a marcat 11 goluri în 51 de meciuri.