News

Gică Hagi avertiza încă din 2019 în legătură cu spitalele din Constanța: ”Este posibil așa ceva, după 30 de ani?”

Gică Hagi a vorbit încă de acum doi ani despre situația catastrofală a spitalelor din România, iar pentru a-și argumenta discursul a dat exemplu chiar spitalele din Constanța, acolo unde, zilele trecute, s-a produs o adevărată tragedie, soldată cu 7 decese.
03.10.2021 | 17:34
Gica Hagi avertiza inca din 2019 in legatura cu spitalele din Constanta Este posibil asa ceva dupa 30 de ani
ADVERTISEMENT

Vineri, pe 1 octombrie 2021, o tragedie șoca Constanța: secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase lua foc și ardea ca o torță. 7 oameni au murit acolo, bilanțul fiind mai mic decât cel anunțat, inițial, de autorități.

Gică Hagi vorbea în 2019 de catastrofa din spitale

Iar totul vine după ce, culmea, acum doi ani, Gică Hagi, fără să fie un specialist, dar mânat de bun simț, anunța că este un adevărat dezastru în Constanța atunci când vine vorba despre spitale. Mai mult, Regele fotbalului românesc reproșa autorităților că, timp de 30 de ani, nu au făcut nimic pentru a rezolva situația catastrofală a spitalelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, acum doi ani, după ce a câștigat cu Viitorul în fața echipei belgiene Gent, dar totuși a ratat calificarea în Europa League, Gică Hagi avea o ieșire pe care mulți nu și-au explicat-o la conferința de presă de după meci.

Iar acolo, Gică Hagi, antrenorul și proprietarul echipei Viitorul, a vorbit despre lipsurile esențiale din țara noastră: investitorii. Și, pentru a exemplifica, Gică Hagi, chiar dacă pe alocuri nu tocmai clar, a făcut o serie de paralele între ceea ce se petrece în fotbal și ceea ce se petrece în spitalele din Constanța, explicând că în orașul de la malul mării este o adevărată catastrofă când se vorbește despre sistemul sanitar.

ADVERTISEMENT

Din păcate, la acea vreme, deși argumentele erau cât se poate de valide, Gică Hagi era auzit doar de o mână de oameni din sport care, poate dezamăgiți că Viitorul nu a mers mai departe în Europa League deși a câștigat cu 2 la 1, au trecut prea ușor cu vedere spusele Regelui.

Gică Hagi: ”Avem nevoie de doctori… și infrastructură”

Vizibil afectat de faptul că nu a reușit să se califice cu Viitorul Constanța în grupele Europa League, Gică Hagi a explicat eșecul echipei sale de fotbal și, în general, al fotbalului românesc dând exemple din toată societatea și felul în care funcționează domeniile esențiale din România.

ADVERTISEMENT

Doar că, fără să își dea seama, el avea o premoniție în momentul în care a vorbit despre dezastrul din sistemul sanitar românesc și, în special, cel din Constanța. Pentru că, explicit, a indicat catastrofa din spitalele de la malul mării ca fiind una teribilă, iar acum, la doi ani de la discursul lui Hagi, lucrurile, din păcate, s-au adeverit.

„Ce, nu mai sunt oameni bogaţi în România? Care nu mai ştiu ce fac cu banii? Nu ne mai interesează social sportul? Nu ne mai interesează că nu putem să renovăm spitale? Spitalul din Constanța, ați văzut cum arată? Că suntem la noi. Este posibil așa ceva, după 30 de ani? După 30 de ani? Nu au existat 20-50 de milioane să se renoveze un spital? Oare ce facem noi aici? S-a renovat vreo școală generală, vreun teatru? Păi, ce facem? Asta are menirea să construiască următoarea generație!

ADVERTISEMENT

Școala, artiștii și sportul și doctorii. Avem nevoie de doctori, de spitale, de doctori cu școală. Avem nevoie de ei, altfel ce ne facem? Și infrastructură. Și noi tot stăm și tot stăm și ne certăm între noi. Ăla zice de Gigel, eu zic de Ionel, dar esența, scopul, care e? Vrem să mergem să ne luăm cu ei, să creem ceva puternic sau, doar așa, lucruri mici? Eu sunt”, declara Gică Hagi, imediat după partida cu Gent, din 1 august 2019.

Incendiul de la ATI de la Constanța s-a soldat cu 7 decese

Pe 1 octombirie 2021, în Constanța, la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Boli Infecțioase a izbucnit un incendiu din cauza unor nereguli la instalațiile electrice. Incendiul s-a transformat rapid într-o adevărată catastrofă umanitară, șapte din cei 10 pacienți aflați la ATI murind din cauza focului.

Mai mult, evacuarea pacienților din spital a fost prilejul unor imagini cumplite cu privire la sistemul sanitar românesc, bolnavii care ieșeau pe geamuri provocând revoltă în toată România.

În urma incendiului, premierul Florin Câțu a cerut și a obținut demisia managerului spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, dar și a șefului Agenției Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate.

Interesant este însă că și primarul Constanței, Vergil Chițac, cel care a demis managerul spitalului a recunoscut că nu a oferit fondurile necesare pentru ca detectoarele de fum să funcționeze pentru ca tragedia să fi putut fi evitată. Mai mult, Vlad Berbecar, cel demis de Florin Cîțu, i-a explicat premierului că tocmai deciziile luate de demnitarul liberal l-au împiedicat să își facă treaba.

ADVERTISEMENT
Tags: