News

Fuga de Steaua Bucureşti! Momentul de cotitură în care “Baciul” a evadat din cantonamentul “militarilor”

Gică Popescu este considerat unul dintre jucătorii emblematici ai Universităţii Craiova. "Baciul" a evoluat timp de şase ani în Bănie, singura escapadă fiind de şase luni la Steaua...
09.10.2017 | 00:01
Fuga de Steaua Bucuresti Momentul de cotitura in care Baciul a evadat din cantonamentul militarilor

Gică Popescu este considerat unul dintre jucătorii emblematici ai Universităţii Craiova. “Baciul” a evoluat timp de şase ani în Bănie, singura escapadă fiind de şase luni la Steaua Bucureşti. Se întâmpla în 1988, când formaţia din Ghencea şi Dinamo Bucureşti erau echipele care atrăgeau, uneori şi forţat, ca un magnet pe fotbaliştii din România.

În iarna lui 1988, Gică Popescu a devenit una dintre ţintele lui Anghel Iordănescu, iar oficialii clubului din Ghencea erau în stare de orice pentru a-l aduce pe tânărul fundaş central al Universităţii Craiova. Un transfer definitiv nu intra în discuţie, astfel că ideea unui împrumut pe şase luni era ideal. Olteanul nu-şi satisfăcuse încă serviciul militar, iar această chichiţă a fost cheia unei mutări care avea să facă valuri în fotbalul românesc de la finalul anilor ’80. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 7 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

Povestea evadării lui Gică Popescu de la Steaua

După un retur petrecut la Steaua în sezonul 1987-88, Gică Popescu trebuia să se întoarcă la Universitatea Craiova. Fotbalistul era tentat să continue la campioana României. Mirajul Cupei Campionilor Europeni era unul mare. Părinţii lui, în special tatăl său, se opunea ca tânărul fotbalist să rămână la echipa antrenată de Anghel Iordănescu. Oltenii au fost chemaţi de Ilie Ceauşescu pentru a-i convinge să-l lase pe Gică Popescu la Steaua. La doar 20 de ani, jucătorul emblemă al Băniei a luat decizia să fugă din cantonamentul Stelei de la Hotelul “Haiducului”. Cu ajutorul unui prieten, Gică Popescu a fugit la Craiova. Singurul care ştia de evadarea olteanului a fost Dan Petrescu, colegul său de cameră.

Steliştii s-au lovit de un refuz clar, iar Gică Popescu şi Ţîcă Zamfir, antrenorul care l-a descoperit, au fost nevoiţi să fugă din ţară. “Am avut o discuţie toţi în birou la Ilie Ceauşescu, care a turbat de furie cînd a auzit că Gică vrea să se întoarcă la Craiova. Am plecat spre Calafat, iar apoi am trecut în Bulgaria şi am stat acolo ascunşi două săptămîni. Toată lumea era pe urmele noastre. Poliţia, Securitatea, Armata, toată lumea. L-am lăsat pe profesorul Corneliu Stroe şi pe ministrul Ştefan Andrei să încerce să rezolve problema. Înte timp intrase pe fir şi Dinamo, cu Mircea Lucescu. Chiar şi după ce am rezolvat situţia, tot ne era frică pentru soarta lui Gică Popescu. Aşa că am decis să apelăm la o strategie. La primul meci al Universităţii, în deplasare la FC Bihor, am pus la cale un plan. Cu 5 minute înainte să înceapă jocul Gică a sărit gardul şi a intrat pe teren. Toţi înnebuniseră cînd l-au văut pe Gică Popescu în echipamentul Universităţii Craiova. Adversarii au cerut imediat să vadă foaia de joc şi legitimaţia lui, dar noi aveam toate actele în regulă”, a povestit peste ani Ţîcă Zamfir.

13 meciuri a jucat Gică Popescu pentru Steaua Bucureşti