100 ani de Romania

Gică Popescu, singurul român care a fost căpitan la FC Barcelona! Real Madrid l-a vrut în 1996

25.09.2018 | 22:00
Gica Popescu singurul roman care a fost capitan la FC Barcelona Real Madrid la vrut in 1996
Gică Popescu, singurul român care a fost căpitan la FC Barcelona

Gică Popescu este singurul fotbalist român care a fost căpitan la FC Barcelona. “Baciul” primea banderola la startul sezonului 1996-97, când la echipă era numit antrenor Bobby Robson, cel care îl adusese la PSV în vara anului 1990.

Azi, banderola de căpitan al Barcelonei este purtată de Lionel Messi, însă în urmă cu 22 de ani, acest rol era al lui Gică Popescu. Primul pas a fost făcut în sezonul 1995-96. Atunci, Johan Cruyff îl numea vice-căpitan al echipei, după Jose Mari Bakero.

Gică Popescu, singurul român care a fost căpitan la FC Barcelona, la un pas de marea rivala

În vara anului 1996, Johan Cruyff pleca de la Barcelona, iar locul acestuia era luat de Bobby Robson. În acelaşi timp, Jose Mari Bakero se transfera la Veracruz, astfel că banderola era liberă. O parte din vestiar, reprezentată de jucătorii catalani, îl doreau pe Pep Guardiola. Străinii erau de partea lui Gică Popescu. Antrenorul englez l-a susţinut pe Gică Popescu şi românul primea banderola de căpitan al Barcelonei. Anunţul apărea pe prima pagină a ziarului Mundo Deportivo pe 17 noiembrie 1996. O clipă istorică, din moment ce Johan Cruyff fusese primul şi ultimul jucător străin care a avut acest rol la echipă.

Cinci zile mai târziu, Gică Popescu anunţa că este dorit de Real Madrid, dar refuză oferta din moment ce este noul căpitan al Barcelonei. Ştiu că Fabio Capello l-a sunat pe impresarul meu şi că oferta lor este una foarte bună, însă eu vreau să continui la FC Barcelona. Mă simt foarte bine aici şi vreau să rămân la Barça. Sunt căpitanul echipei şi nu aş putea accepta o ofertă de la Real Madrid pentru a pleca la finalul sezonului. Nu ascund faptul că oferta este una foarte bună, însă aş vrea să-mi închei cariera de fotbalist la FC Barcelona”, a declarat Gică Popescu. La finalul sezonului 1996-97, fundaşul român pleca de la Barcelona la Galatasary, nu înainte să ridice deasupra capului două trofee din postura de căpitan al catalanilor: Cupa Spaniei şi Cupa Cupelor.

Gică Popescu, singurul român care a fost căpitan la FC Barcelona
Gică Popescu, singurul român care a fost căpitan la FC Barcelona