Colaborare importantă între Japonia și România. Cele două țări intenționează să colaboreze pentru a investi o sumă uriașă în proiecte de decarbonizare, conform publicației japoneze Nikkei, care sugerează că investițiile ar putea fi de ordinul „trilioanelor de dolari”, deși este posibil să fie vorba despre yeni, după cum estimează Bloomberg.
Cele două țări urmează să emită o declarație comună pentru a detalia sprijinul energetic acordat Ucrainei și pentru a promova investițiile ecologice în România, conform profit.ro.
O delegație formată din oficiali japonezi și reprezentanți ai companiilor Hitachi, Eneos Holdings și IHI va vizita România și Polonia pentru a dezvolta aceste proiecte.
Fondurile vor proveni din surse precum ministerele românești de Energie și Inovație și din partea Organizației de Dezvoltare a Energiei Noi și Tehnologiei Industriale din Japonia, fiind direcționate către inițiative verzi. În proiectele propuse se numără sisteme hidroelectrice dezvoltate de Itochu și tehnologii energetice ce combină energia solară cu pilele de combustie produse de Panasonic.
De asemenea, se urmărește accesarea Fondului UE pentru tehnologii de decarbonizare, deși acesta a fost utilizat relativ puțin în Europa de Est din cauza cerinței de respectare a statului de drept, mai scrie sursa citată.
România este eligibilă pentru a accesa 29 de miliarde de euro (31,5 miliarde de dolari) din fondurile UE, dintre care jumătate sunt granturi nerambursabile. Nikkei subliniază și că România este un important producător de gaze naturale în UE, fiind pe punctul de a depăși Olanda în acest sector.
Totuși, țara continuă să depindă în mare măsură de combustibilii fosili, aceștia reprezentând aproape 40% din energia electrică consumată. Planul României de a reduce treptat utilizarea combustibililor fosili până în 2032 va necesita import de tehnologie, inclusiv echipamente pentru producerea hidrogenului și tehnologii de captare a emisiilor de CO2, scrie profit.ro.
Japonia are în vedere furnizarea de tehnologii care să permită producerea de hidrogen albastru și adaptarea centralelor pe gaz pentru a folosi hidrogenul ca sursă de energie.
Un acord verde între cele două țări ar putea atrage și mai multe investiții japoneze în Europa de Est și ar contribui la sprijinirea infrastructurii energetice din Ucraina, grav afectată de războiul cu Rusia. Companiile japoneze ar putea juca un rol important în modernizarea rețelelor de energie și asigurarea unei aprovizionări stabile cu energie regenerabilă în regiune.