News

Gigantul ceh care dă o adevărată lovitură în România. E tranzacția anului în agricultură

O importantă companie de pe piața cerealelor din Cehia a tranzacționat un mare producător din România. Comisia Europeană a aprobat achiziția
11.05.2024 | 10:45
Gigantul ceh care da o adevarata lovitura in Romania E tranzactia anului in agricultura
O nouă tranzacție importantă în agricultura din România. Impactul asupra pieței cerealelor. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritatea Europeană a autorizat achiziția dintre Agrofert din Cehia, condus de fostul lider ceh Andrej Babiš, și East Grain, comerciantul de cereale din regiunea Cluj, potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeană, informează Ziarul Financiar.

Comisia Europeană aprobă achiziția Agrofert-East Grain. Impactul asupra Pieței Cerealelor”

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind fuziunile economice, peluarea controlului exclusiv al East Grain din România de către Agrofert din Cehia. Tranzacţia se referă în principal la comerţul cu cereale, seminţe oleaginoase, furaje pentru animale şi îngrăşăminte minerale”, se arată pe pagina web a Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Această tranzacție nu ridică probleme de concurență, deoarece noua entitate rezultată din fuziunea celor două companii ocupă o poziție limitată pe piață.

East Grain este unul dintre principalii jucători din domeniul comerțului cu cereale și semințe oleaginoase și este deținut de mai mulți antreprenori din România și Ungaria. Grupul East, condus de Tamás Vincze în calitate de director general, a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri consolidată de 947 de milioane de lei (aproximativ 200 de milioane de euro), înregistrând o creștere de 40% față de anul precedent, conform informațiilor furnizate de reprezentanții săi. Comerciantul de cereale East Grain, cea mai importantă companie din cadrul grupului East, a generat în 2022 venituri de peste 714 milioane de lei, echivalentul a aproape 150 de milioane de euro, potrivit informațiilor anterior comunicate pentru ZF.

ADVERTISEMENT

Agrofert, cel mai mare conglomerat de companii din agricultură și industria alimentară din Cehia, cu venituri de 10 miliarde de euro și aproximativ 30.500 de angajați în 2022, a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni al firmei clujene East Grain printr-o majorare de capital, reprezentând cea mai mare investiție externă în domeniul agrobusiness-ului din România din ultimul an. În urma acestei tranzacții, Agrofert, deținut de fostul premier ceh Andrej Babiš, va controla 65% din acțiunile East Grain.

Activitate mare pe piața europeană

Libor Němeček, responsabil de fuziuni și achiziții și finanțe corporative în cadrul Agrofert, a declarat într-un comunicat de presă anunțat toamna trecută că această investiție va deschide noi oportunități și va extinde prezența pe piață a grupului. Anterior, East Grain a diversificat activitățile de la comerțul cu cereale și semințe oleaginoase la servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare.

ADVERTISEMENT

Agrofert are o prezență solidă în sectorul agricol din Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația, în timp ce East Grain s-a afirmat deja ca un actor regional important în România, Ungaria și Serbia.

De asemenea, East Grain se remarcă prin diversificarea sa în comparație cu alte companii din domeniu, în special față de multinaționalele Ameropa, CHS, Cargill sau COFCO, achiziționând cereale de la fermieri sau intermediari și vânzându-le direct procesatorilor din Europa Centrală și de Vest, care produc furaje, ulei sau biotanol. Anul trecut, reprezentanții East Grain au menționat că jumătate din producția comercializată ajunge la procesatorii din România.

ADVERTISEMENT

Traderul colaborează cu peste 700 de fermieri de diverse dimensiuni și se concentrează pe cei cu proprietăți de 50, 200 sau 500 de hectare, care reprezintă majoritatea clienților East. În ultimii ani, au fost făcute investiții semnificative, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, pentru a extinde capacitățile de depozitare în silozuri și pentru o flotă proprie de camioane.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Paste cu pesto făcut în casă. Un prânz pe care îl prepari în...
Paste cu pesto făcut în casă. Un prânz pe care îl prepari în 20 de minute
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii