Firma germană Rheinmetall este lider european în producția de sisteme de apărare și a început deja șantierul pe terenul platformei Pirochin, acolo unde în trecut se fabricau materiale explozive. Investiția va fi de 400 de milioane de euro, iar Comisia European a alocat 47 de milioane de euro pentru acest proiect.
Conform TVRinfo.ro, ar urma să fie revitalizat combinatul înființat în 1936 în comuna brașoveană Ucea tot de un grup de firme nemțești, printre care Rheinmetall. Fabrica proiectată și construită atunci era destinată producerii de pulberi fără fum, fiind prima de acest fel din țara noastră în acel moment.
Fabrica s-a extins în anii următori, devenind una dintre cele mai mari platforme chimice din țară, iar o dată cu ea a luat naștere și orașul actual, Victoria. Autoritățile au încercat să privatizeze în 1990 această fabrică, însă uzina a avut soarta asemănătoare cu majoritatea fabricilor din România, conform Brașov.net.
În această localitate trăiau atunci 12.000 de oameni, iar acum mai există doar 6.000 de locuitori. Noua fabrică ar crea 1.500 de locuri de muncă și ar revitaliza toate localitățile din jur, conform sursei citate. Paradoxal, chiar dacă specialiștii care au lucrat în fabrică acum 30 de ani au ieșit la pensie, tinerii ar putea să fie pregătiți de autoritățile locale pentru a îmbrățișa o nouă meserie.
”La liceul tehnologic se poate crea un învățământ dual, un învățământ care a luat naștere anul trecut și în prezent pregătește mecanici și electromecanici în instalații și utilaje, unde își vor putea găsi de lucru, iar ulterior să pregătească specialiști și pentru industria chimică”, a explicat primarul orașului Victoria, Camelia Bertea.
Concernul Rheinmetall a început deja lucrările la noua fabrică, iar alături de nemți va mai participa la proiect compania românească Pirochim Victoria SA, filială a Companiei Naționale ROMARM. Adrian Grovu, primarul comunei Ucea, acolo unde se construiește fabrica, a oferit mai multe detalii despre acest proiect.
”La ora actuală, Pirochimul are undeva în jur de 70 de ha, dar trebuiesc în jur de 400 de ha. S-a ajuns la soluția aceasta, să exproprieze Virometul care de câțiva ani buni se afla în insolvență. Nu mai produce”, a explicat primarul. Gigantul german a cumpărat în acest an și Uzina Automecanica Mediaș, însă fabrica de pulberi va fi gata doar în 2027.
Cu Rusia la ușă, tot mai mulți oficiali europeni au transmis diverse semnale în următorul an, iar majoritatea arată că Europa trebuie să se înarmeze și să e pregătească de un război. În acest context, investițiile din țara noastră nu sunt tocmai o supriză, mai ales că NATO și SUA sunt conștiente că România joacă un rol cheie într-un viitor război cu Rusia.
”Rusia este o amenințare pentru Europa, inclusiv prin războiul purtat împotriva Ucrainei, dar și prin atacurile hibrid împotriva statelor membre UE. Războiul ne dă cu siguranță târcoale. Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este ficțiune”, explica Josep Borrell, șeful diplomației europene, într-un discurs.