Compania energetică sârbească Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de Gazprom, se gândește la plecarea din România, dar și din Bulgaria, din cuaza dificultăților întâmpinate pe ambele piețe.
Prin intermediul raportului financiar, întocmit de NIS pe al patrulea trimestru din 2024, s-a luat în considerare părăsirea operațiunilor din aceste două țări, inclusiv potențiala vânzare sau închidere a activelor sale, conform Novinite.
În România, NIS are 19 benzinării, sub marca Gazprom, și este implicat în operațiuni de explorare de gaze și petrol. Cota de piață a companiei este semnificativ mai scăzută, cu 0,4% din totalul pieței de carburanți. În Bulgaria, NIS operează 23 de benzinării, anul trecut având 2,3% din totalul pieței de carburanți și 2,2% din piața de retail.
Pe lângă potențiala ieșire din România și Bulgaria, NIS a raportat un declin financiar semnificativ în anul precedent, profitul net scăzând cu 77%, adică până la 10,1 miliarde de dinari (88,6 milioane de dolari).
De asemenea, s-a raportat o scădere de 35% a profitului operațional, în timp ce investițiile au crescut cu 36%, adică cu până la 53,2 miliarde de dinari, conform sursei menționate.
La începutul acestui an, Trezoreria americană a impus sancțiuni producătorilor ruși de petrol Gazprom Neft și Surgutneftegaz, precum și pentru 183 de nave care transporta țiței rusesc, conform agerpres.ro.
Acest lucru a avut loc în contextul în care Washingtonul a luat în vizor veniturile pe care Moscova le utilizează pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
Acțiuni majoritare la Naftna Industrija Srbije sunt deținute de Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, adică 50%. Aici se adauga 6,15%, deținut de Gazprom, firma mamă a Gazprom Neft. Guvernul Serbiei deține aproximativ 30%, iar restul este deținut de acționari minoritari.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că firmele ruseşti, Gazprom Neft şi Gazprom, au primit un răgaz de 45 de zile pentru a ieşi din acţionariatul companiei petroliere sârbeşti Naftna Industrija Srbije, adăugând că orice acord va trebui să fie aprobat şi de Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), relatează stirileprotv.ro.