Fotbal intern

Gigi Becali a dăruit la Muntele Athos un… excavator de 80.000 euro! FOTO

01.05.2018 | 09:35
Gigi Becali a dăruit călugărilor de la schitul Lacul de la Muntele Athos un tractor în valoare de 120.000 de euro

Gigi Becali „îngroapă”, pe de o parte, prin declarațiile sale, jucători și echipe, chiar FCSB-ul său (vezi amănunte AICI!), dar, pe de altă parte, „dezgroapă”, ca să spunem așa, viitorul multor oameni. Printre aceștia, călugării români de la Muntele Athos. Cărora, mai nou, le-a dăruit un… excavator! Mai exact este vorba de călugării de la Schitul Lacu, unul dintre cel două schituri românești pe pe Muntele Athos, celălalt fiind Schitul Prodromu, și acolo simțindu-se deseori contribuția lui Gigi Becali. Schitul Lacu (în greacă Lakkoskiti, tradus „schitul din văgăună”) una din cele mai vechi vetre monastice românești de la Sfântul Munte.

Schitul Lacu se află în partea de nord-est a peninsulei Athos, într-o vale străbătută de râul Morfonou, la o altitudine de aproximativ 280 m și înconjurată de o pădure de castani. Are 15 chilii în care locuiesc călugări români. Biserica schitului are hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Aparține Mănăstirii Sfântul Pavel (la 3-4 ore de mers pe jos), una din cele 20 de mari mănăstiri care guvernează în mod tradițional teritoriul autonom al Sfântului Munte Athos.

Gigi Becali a donat recent călugărilor bunuri de peste 400.000 de euro, între care un… excavator!

Ultima „ispravă”, ghilimelele sunt obligatorii pentru că este chiar o ispravă dar în sensul bun al cuvântului, este că le-a cumpărat călugărilor de la Schitul Lacu un… excavator! Terenul este foarte accidentat în zonă, căile de acces anevoioase, așa că le-a luat și un tractor, și două jeepuri, le-a dat bani pentru panouri solare și boilere, un ajutor care sare de 400.000 de euro, numai excavatorul (80.000) și tractorul, unul foarte mare (120.000) fiind împreună 200.000 de euro. Contactat de FANATIK.RO, Gigi Becali nu a vrut să detalieze actul său de caritate: „Hai, hai, nu discut eu chestii din astea. Este numai între mine și Dumnezeu. Nu trebuie să știe toți, hai la revedre, Doamne-ajută!”

De tractor „răspunde” părintele Pimen

Părintele Pimen Vlad este de loc din Cornu Luncii, din Bucovina, între Gura Humorului și Fălticeni, dar de 24 de ani se „nevoieşte”, cum spune chiar el, la Schitul Lacu. El a primit în grijă tractorul de la Gigi Becali. „O vrut Becali să dea întregului schit, ori un tractor, ori o maşină mai mare, de care să se folosescă toţi fraţii. S-au dus părinţii şi s-au interesat, dar mănăstirea le-a zis că nu le dă voie să-şi ia camion. Dacă vor, pot să-şi ia un tractor mai mare. Au căutat ei unul care să facă de toate şi au găsit aşa ceva pe la Salonic, dar costa nici mai mult, nici mai puţin decât 120.000 de euro! S-au dus la domnul Becali şi acesta le-a zis «Bun. Vă dau banii, dar cu o condiţie: tractorul stă la părintele Pimen şi el are grijă de dânsul». Aşa a ajuns tractorul la mine, cu toate că eu n-am ştiut nimic despre el până nu mi l-au adus în ogradă!”, povestește părintele Pimen pentru „sfantulmunteathos.wordpress.com”.

«Ionuț, adu sacoșa aia cu bani încoace… Ia părinte 30.000 de aicea și să fii sănătos!»

Și tot părintele Pimen mai povestește și cum l-a ajutat prima dată Gigi Becali în urmă cu mai mulți ani: „Aveam un prieten grec care mă tot suna și mă întreba cum mai merge treaba. Eu îi răspundeam că lucrul merge, problema era cu plata lui: aveam datorii deja de 10.000, 20.000, apoi 30.000 de euro. «O să te omoare argații, că n-o să ai de unde le da banii!», mă «încuraja» el. «Eu fac tot ce e omenește posibil ca să-i plătesc! De restul se ocupă Maica Domnului și am nădejde că ea nu mă va lăsa nici de data asta!». Și nu m-a lăsat. În ziua în care mă hotărâsem să nu mai fac datorii peste cele treizeci de mii de euro, a oprit la chilie un Land Rover închiriat. Au coborât cinci oameni din mașină și vine unul dintre ei până la la mine. «Doamne ajută părinte!». «Dumnezeu să vă binecuvânteze!». «Merge treaba, părinte?». «Merge», zic. «Bani aveți?». «Nu». «Datorii?». «30.000 de euro». «Ionuț, adu sacoșa aia cu bani încoace… Ia părinte 30.000 de aicea și să fii sănătos!». S-a-ntors și-a plecat”.

„Omul ăsta mi-a dat 30.000 de euro fără să mă întrebe măcar cum mă cheamă”

„După ce m-am dezmeticit un pic am fugit repede la mașină și l-am tras de mânecă pe unul dintre oameni: «Da’ cine-i creștinul ăsta așa de milostiv, ca să-l pomenesc și eu la slujbe?». «Cum, nu-l știi, părinte? E Gigi. Gigi Becali. Chiar n-ai auzit de el?». «N’am auzit în viața mea de dânsul», i-am mai răspuns eu încă mirat de așa întâmplare minunată. Vă dați seama? Omul ăsta mi-a dat 30.000 de euro fără să mă întrebe măcar cum mă cheamă, fără să știe nimic despre mine! Pur și simplu mi-a pus banii în mână, s-a întors și a plecat! Și așa a făcut pe la toate chiliile românilor: le-a plătit tuturor datoriile. Peste câteva zile mă sună iar grecul: «Cum mai stai cu datoriile?». «Păi nu mai am datorii». «Cum așa?». Și i-am povestit întâmplarea. «Minune!» , zice. «Cum se poate să dea cineva atâția bani la un necunoscut?!», se tot mira el. Da, minune a fost. De la Dumnezeu prin supusul său Gigi Becali. Cam 40 la sută din tot ceea ce este acum, aici, s-a construit cu banii lui”.

Asemuit cu… Ștefan cel Mare și Sfânt!

În anii trecuţi, Becali le-a donat peste 5 milioane de euro călugărilor români de pe muntele Athos, motiv pentru care acestora nu li s-a părut deplasat să-l asemene cu… domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt! „Mult ne-a ajutat domnul Gigi Becali. Cum zicea şi un călugăr bătrân de 93 de ierne: «De la voievozi încoace, n-a mai fost niciun român care să ne ajute atât de mult! Parcă ar fi pogorât din ceruri Ştefan cel Mare şi Sfânt». În schit la noi a lăsat vreo două milioane de euro şi, în plus, 20 de TIR-uri de cherestea! Și românilor aghioriţi le-a dat peste cinci milioane de euro. Dar i-a mai ajutat şi pe prodromiţi cu nişte sume importante. Păi şi atunci când era închis, a trimis Prodromului 500.000 de euro! La început a adus el banii în Athos, dar mai pe urmă, le trimetea chilioţilor euro în conturi, prin bancă şi funcţionarii greci s-au speriat când au văzut ce sume veneau! Mai els pe criza asta… Verificau să nu fie erori în sistem! Să aibe parte de mântuire, că ne-a ajutat mult. Şi Dumnezeu îl ajută pe el! Construieşte acum un spital, am înţeles. A ridicat case, biserici, mănăstiri. Se luptă să facă ceva pentru aproapele lui. În felul lui, el este un luptător. Poate că unii vor spune că «are de unde». Dar sunt atâţia alţii care «au de unde» şi nu se ostenesc cu nimic pentru aproapele lor”, aflăm tot de la părintele Pimen.

„Cam 40 la sută din tot ceea ce este acum, aici, la Schitul Lacu, s-a construit cu banii lui Gigi Becali” – părintele Pimen Vlad

„La început a adus el banii în Athos, dar mai pe urmă, le trimetea chilioţilor euro în conturi, prin bancă şi funcţionarii greci s-au speriat când au văzut ce sume veneau! Mai ales pe criza asta… Verificau să nu fie erori în sistem!” – părintele Pimen Vlad

5 milioane de euro le-a donat Gigi Becali, în bunuri și bani pentru reparații și construcții noi, călugărilor români de pe Muntele Athos

 

 

Tags: