Fotbal intern

Gigi Becali a învățat din greșeli! Motivele pentru care jucătorii de la Clinceni nu pot juca împotriva FCSB: “Episodul Bunică” și “Lotul Urziceni”. “Nu m-am gândit niciodată că a fost o presiune în plus”

28.09.2019 | 16:20
Romeo Bunică marca golul egalizator în Buzău - FCSB 1-1. Sursă Foto: Facebook

FCSB întâlnește Academica Clinceni, în etapa a 11-a din Casa Pariurilor Liga 1. De-a lungul timpului, “roș-albaștrii” s-au mai confruntat cu astfel de situații, în care să întâlnească formații la care au împrumutat mai mulți fotbaliști, iar două dintre episoade au rămas în istoria fotbalului românesc.

“Episodul Bunică”

Înaintea startului stagiunii 2007 – 2008, Gigi Becali trimitea opt fotbaliști sub formă de împrumut la Buzău, acolo unde avea o relație de prietenie cu patronul Gloriei Costel Bucur. Alexandru Iacob, Alin Lițu, Emil Ninu, Alexandru Tudose, Eric Bicfalvi, Dino Eze, Andre Nunes și Vali Simion erau dați de FCSB la Buzău, iar unul dintre ei, apărătorul Dino Eze era titular în meciul care a rămas în istoria fotbalului românesc.

FCSB mergea la Buzău iar toată lumea o vedea mare favorită, în special datorită relației de prietenie a patronului cu Costel Bucur. După ce în primele 78 de minute atacurile roș-albastre au fost sterile, Nicolae Dică reușea să-l învingă pe Mihai Mincă. Totuși, în minutul 91, Romeo Bunică trimitea în vinclu din lovitură liberă și a câștigat un punct pentru Gloria.

  • 30 noiembrie 2007: Gloria Buzău – FCSB 1-1  (Romeo Bunică, min. 91/ Nicolae Dică, min. 79)
  • Fotbaliștii trimiși de FCSB la Buzău: Alexandru Iacob, Alin Lițu, Emil Ninu, Alexandru Tudose, Eric Bicfalvi, Dino Eze, Andre Nunes, Valentin Simion

Aproape 12 ani mai târziu, FANATIK a stat de vorbă cu eroul acelei partide, Romeo Bunică. Fotbalistul care-l învingea pe 30 noiembrie 2017 pe Robinson Zapata susține că speculațiile din jurul acelui meci au fost nefondate, iar toți jucătorii Gloriei și-au apărat corect șansele: “Nu cred că a fost nici atunci și nici în altă situație ceva necurat la mijloc. Totul s-a jucat pe teren întotdeauna, cu oricine am fi jucat. Nu m-am gândit niciodată că ar fi fost o presiune în plus pe jucătorii împrumutați care jucau împotriva echipei de la care au venit“.

Chiar dacă, inițial, cele două puncte pierdute la Buzău au părut neînsemnate, fiind drum lung până la finele sezonului, în luna mai, CFR Cluj ocupa primul loc în clasament, la un punct distanșă de locul secund, FCSB.

Romeo Bunică marca golul egalizator la Buzău. Sursă Foto: Sportpictures
Romeo Bunică marca golul egalizator la Buzău. Sursă Foto: Sportpictures

“Lotul Urziceni”

După câștigarea titlului și participarea în grupele Ligii Campionilor, Dumitru Bucșaru, patron la Unirea Urziceni și apropiat al lui Gigi Becali, a decis că e momentul să pună stop performanțelor și să cedeze cei mai buni fotbaliști. Interesat a fost, cum era de așteptat, prietenul Gigi. La București au venit fotbaliști precum Iulian Apostol, George Galamaz, Bonfim, Ricardo, Marius Bilașco, Brandan sau Onofraș, iar câțiva zeci de kilometri mai spre sud, la Urziceni, au plecat sub formă de împrumut sau cedați definitiv Arman și Artavazd Karamian, Valeriu Muzac, Florentin Matei, Mihai Onicaș, Alin Toșca, Valeriu Lupu, sau Semedo.

  • 11 septembrie 2010: Unirea Urziceni – FCSB 1-0 (Semedo, min. 61)
  • Fotbaliștii trimiși de FCSB la Urziceni: Semedo, Alin Toșca, Mihai Onicaș, Valeriu Lupu, Arman și Artavazd Karamian, Apostol Muzac, Robert Văduva, Marius Bâtfoi, Florentin Matei

Ultimii trei au fost titulari într-un Unirea – FCSB, disputat pe 11 septembrie 2010, în care echipa oaspete pornea drept favorită certă. Totuși, după 60 de minute de joc suporterii strânși pe micuțul stadion din Urziceni au asistat la un moment care va rămâne în istorie. Renegatul Semedo, fotbalist trimis în exil la Urziceni de nemulțumitul patron Becali, îl invingea pe Ciprian Tătărușanu și stabilea scorul final al acelei partide.

FCSB a fost învinsă cu 0-1 de Unirea Urziceni în 2010. Sursă Foto: Sportpictures
FCSB a fost învinsă cu 0-1 de Unirea Urziceni în 2010. Sursă Foto: Sportpictures

Becali învață din greșeli

Cel mai probabil, Gigi Becali n-a uitat de meciurile în care doi “sateliți” de-ai echipei sale, Gloria Buzău și Unirea Urziceni, încurcau FCSB în cursa către titlu. Pentru a-și lua măsuri de siguranță, patronul celor de la FCSB a început să stipuleze, chiar dacă neoficial, clauze prin care să oblige clubul la care trimite jucători sub formă de împrumut împrumut, să nu-i folosească împotriva echipei de care aparțin.

  • Fotbaliștii împrumutați de FCSB la Clinceni: Robert Ion, Cristian Dumitru, Adrian Șut

Același lucru s-a întâmplat și în acest sezon, când Academica Clinceni, club cu care Gigi Becali este mai mult decât apropiat, fiind cunoscută implicarea nepotului Vasile Geambazi la echipa din Ilfov, a reușit să promoveze. FCSB are trei jucători împrumutați la Clinceni, însă niciunul dintre ei nu va fi pe teren în meciul direct, programat duminică de la ora 17:00, la Călărași, în etapa a 11-a din Casa Pariurilor Liga 1.

Tags: