Sport

Gigi Becali a scăpat de închisoare în dosarul ANRP! Patronul FCSB riscă însă să returneze statului o sumă fabuloasă!

Direcția Naționala Anticorupție a clasat dosarul penal în care patronul FCSB și nepotul său, Vasile Geambazi, erau urmăriți penal din noiembrie 2019, pentru spălare de bani, în legătură cu modul în care au dobândit despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților(ANRP)
06.10.2021 | 11:13
Gigi Becali a scapat de inchisoare in dosarul ANRP Patronul FCSB risca insa sa returneze statului o suma fabuloasa
Gigi Becali a obținut clasare într-un dosar greu la DNA!
ADVERTISEMENT

Vești parțial bune pentru Gigi Becali, la numai o zi după ce pe piața de business a apărut știrea conform căreia latifundiarul din Pipera a făcut o nouă tranzacție imobiliară, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro!

Conform newsonline.ro, Direcția Naționala Anticorupție a clasat dosarul penal în care patronul FCSB și nepotul său, Vasile Geambazi, erau urmăriți penal din noiembrie 2019, pentru spălare de bani, în legătură cu modul în care au dobândit despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților(ANRP).

ADVERTISEMENT

Gigi Becali, acuzat de spălare de bani prin mai multe societăți comerciale, inclusiv FCSB!

În 2019, DNA anunța într-un comunicat că procurorii respectivei instituții “au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019. Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri. Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”.

Pe lista societăților comerciale menționate de DNA în comunicat prin care ar fi trecut banii obținuți de la ANRP era și echipa de fotbal din Berceni patronată de Gigi Becali, FCSB!

ADVERTISEMENT

DNA confirmă: clasare pentru Gigi Becali și Vasi Geambazi!

În urma solicitărilor trimise de publicația online cu privire la soluționarea cazului, DNA a răspuns, confirmând că procurorii anticorupție le-au dat clasare lui Gigi Becali și Vasile Geambazi pe 24 iunie 2021, iar evaluatorul a fost trimis în judecată încă din noiembrie anul trecut.

”La data de 24 iunie 2021, cu privire la infracțiunile reținute în sarcina oamenilor de afaceri menționați în comunicatul https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9658 (procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza a II-a (“fapta (…) nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală. Din analiza aspectelor cercetate cu privire la infracțiunile pentru care s-a efectuat urmărirea penală, nu au rezultat probe suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei doi oameni de afaceri ar fi dobândit sau folosit despăgubirea supraevaluată fraudulos din dosarul A.N.R.P. cu vinovăția prevăzută de lege. Anterior, la data de 04 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a evaluatorului desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”, se precizează în răspunsul Direcției Naționale Anticorupție.

ADVERTISEMENT

Ce riscă totuși patronul FCSB-ului?

Chiar dacă soluția este una favorabilă pentru Gigi Becali, acesta nu a scăpat încă de emoțiile unei posibile restituiri către ANRP a unei sume uriașe de bani. Evaluatorul a fost deja trimis deja în  judecată de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, iar în cazul în care va fi găsit vinovat și va fi condamnat definitiv, respectiva instituție se poate îndrepta într-un proces civil împotriva lui Becali și Geambazi, pentru recuperearea sumei obținute de cei doi prin supraevaluare.

Practic, raportul de evaluare care a stabilit despăgubirile supraevaluate va fi anulat și se naste un drept de regres al ANRP pentru diferența de valoare dintre valoarea reală a terenului și cât au obținut cei doi prin supraevaluare, adică 184.819.120 lei, aproximativ 37 de milioane de euro!

”În cursul anului 2011, inculpatul, la data faptei evaluator desemnat de A.N.R.P., ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea Legii 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a Standardelor Internaționale de Evaluare, prin care un teren de 21,75 ha situat în județul Ilfov, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire, ar fi fost supraevaluat fraudulos cu suma de 184.819.120 lei.

Ulterior, după emiterea la data de 27 iunie 2013 a deciziei de despăgubire, oamenii de afaceri precizați în comunicatul menționat mai sus, care au dobândit prin cesiuni succesive drepturile litigioase, au obținut un titlu de despăgubire pentru suma de 297.630.000 lei, care a fost achitată de Statul Român în perioada 2014-2018. Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 184.819.120 lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile care aparțineau evaluatorului”, se precizează în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză (cu excepția celei ridicate în urma contestației formulate de unul din oamenii de afaceri la judecătorul de drepturi și libertăți) și restabilirea situației anterioare comiterii infracțiunii (desființarea totală a raportului de evaluare și a titlului de despăgubire, precum și confiscarea specială a sumei de 297.630.000 lei), așa cum precizează sursa citată.

Practic, Gigi Becali și nepotul său Vasi ar avea de plătit în total 60 de milioane de euro, dar această confiscare specială va depinde de decizia judecătorilor care vor soluționa dosarul penal în care este judecat evaluatorul!


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – CS Mioveni: 1,62 este cota pentru „1 și peste 1,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT