Fotbal intern

GIGI BECALI. De ce nu aduce înlocuitor pentru Meme

GIGI BECALI. Patronul grupării din Ghencea a terminat a doua carte de cînd se află închis la Poarta Albă. Intitulat "Becali şi Steaua", volumul cuprinde multe poveşti interesante, dar şi...
22.12.2014 | 10:51
GIGI BECALI De ce nu aduce inlocuitor pentru Meme
ADVERTISEMENT

GIGI BECALI. Patronul grupării din Ghencea a terminat a doua carte de cînd se află închis la Poarta Albă. Intitulat “Becali şi Steaua”, volumul cuprinde multe poveşti interesante, dar şi haioase, de cînd Gigi Becali este patron al roş-albaştrilor. În prefaţă, Gigi dezvăluie de ce nu a făcut blaturi, de ce n-a corupt arbitrii şi care este motivul pentru care nu-l va înlocui pe Mihai Stoica, închis la Penitenciarul Rahova.

Cum a preluat clubul în 2003

GIGI BECALI. Vreme de 5 ani, între 1998 şi 2003, AFC Steaua acumulase o datorie aproximativă de 12 milioane de dolari numai către bugetul de stat. De prin 2000, adunase şi către mine, persoana fizică Gigi Becali, alte 4 milioane de dolari. Cu nea Viorel Păunescu eram prieten, dar, de la o vreme, simţeam că eram bun de finanţator, nu şi de acţionar. Practic, datoria concretă era de 16 milioane. Era aproape de Crăciun, 2002, şi noi tot ne certam cum să facem evaluarea clubului. Eu, în calitate de investitor, nea Vio, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie. Pînă la urmă, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii lui Cuza, am avut ceva emoţii, la şedinţa Adunării Generale, dar a ieşit bine: Gigi Becali 51%, AFC Steaua 36%, Păunescu 6%, Piţurcă 4%, Lucian Becali 3%”

ADVERTISEMENT

Primii bani ca patron investiţi de Gigi Becali

GIGI BECALI. “Pe 5 februarie 2003 am venit cu 120.000 de dolari pentru plata restanţelor. Steaua acumulase datorii mari către alte cluburi, îmi era jenă. Cum jenă mi-a fost şi cînd am auzit ce salarii au cei de la Centrul de Copii şi Juniori. Le-am achitat restanţele şi apoi le-am triplat salariile”

“Mi-au zis că sînt Valentin Ceauşescu”

GIGI BECALI. “Unii, nu spun care, ziceau că vreau puterea precum Valentin Ceauşescu. Nu m-am supărat, din contră, le-am spus că Valentin aducea jucători la Steaua din vorbe. Pac!, dădea un telefon, ăla venea tuns, ras şi frezat! Eu dădeam bani ca să-i aduc, ceea ce e mult mai greu”

ADVERTISEMENT

Relaţia cu Mihai Stoica

GIGI BECALI. “În 2014, a venit lovitura cu MM. Una grea. După mine, Mihai era cea mai importantă persoană din club. Cum îi trimiteam, din închisoare, epistole în care îl numeam fratele meu mai mic, aşa îi promit şi acum, că locul său nu va fi luat de nimeni la Steaua. Sper, prin asta, să-i aduc o mică mîngîiere în celula sa de la Rahova”

Cum l-a convins pe Claudiu Răducanu să rămînă la Steaua

GIGI BECALI. Am devenit patron într-o perioadă în care mai toţi jucătorii doreau să plece. Claudiu Răducanu avea ofertă din China. L-am tras lîngă mine: «Ce cauţi, tată, tu acolo, printre ăia de mănîncă şerpi şi cîini? Stai, colea, lîngă mine, să facem performanţă.» A înţeles, a rămas”

ADVERTISEMENT

Ce a făcut după ce a preluat clubul

GIGI BECALI. “M-am pus cu Piţi la masă şi am decis că trebuie să pornim în cursa de urmărire a Rapidului. Am stabilit că trebuie să clădim un departament de scouting, care să caute jucători de valoare atît în ţară, cît şi peste hotare. Ca Napoleon, lucram pe mai multe fronturi. L-am sunat apoi pe Duckadam, eroul de la Sevilla, iar el a fost de acord să facă parte din organigramă. Era primul pas spre aducerea gloriilor de odinioară mai aproape de echipă”

„Pînă în 2003, am investit 9.000.000 $”

GIGI BECALI. “Prin 2000-2001, prieten fiind cu domnii Viorel Păunescu şi Victor Piţurcă, ajung să intru la Steaua. Echipa era în acel moment pe locul 12 în campionat, batjocorită de arbitri. Pînă în 2003, am investit cam 9.000.000 de dolari. Imediat a venit şi primul titlu, cu Piţurcă antrenor şi Păunescu preşedinte, eu neavînd nici o funcţie în club. Nu voiam blaturi, nu voiam corupţie. Nu furam, iar a plăti arbitrii însemna hoţie pe faţă . Eu aşa fusesem învăţat…”

ADVERTISEMENT

SURSA: Gazeta Sporturilor

PARIU FARA RISC de pâna la 150 Ron la Unibet! Fa-ti si tu un cont acum!