News

Credincios şi cu frică de Dumnezeu, Gigi Becali era să moară… beat! De la o cană cu vin!

George Becali, credincios iubitor şi cu frică de Dumnezeu, era să moară... beat! Cum, euforici, au făcut-o lată şi un Bumbescu, un Tamaş, un Pancu, un Semeghin, un Bozovic sau, surpriză, un... Wesley!
01.01.2021 | 17:02
Credincios şi cu frică de Dumnezeu, Gigi Becali era să moară... beat! De la o cană cu vin!

Retras din viața publică ( a se citi cu prioritate „de pe ecranul televizoarelor”) credinciosul cu frică de Dumnezeu – și nu este nicio urmă de ironie aici! – Gigi Becali, patronul liderului din Casa Pariurilor Liga 1, FCSB, era gata, gata să moară, n-o să vă vină se credeți, din cauza unei… căni cu vin!

Indiferent de perioadă, de echipă, de post, de vârstă, de… religie, băutura a fost un viciu „de bază” în fişa postului multor fotbalişti. Nu numai în Românica noastră mioritică, ci peste tot în lume…

FANATIK vă prezintă o întreagă pleiadă de nume mari din fotbalul nostru care s-au „antrenat” vârtos nu numai pe gazon, ci și în compania sticlelor cu diferite licori atât de plăcute lui… Bachus, zeul roman al vinului, viței-de-vie și al beției!

Credincios şi cu frică de Dumnezeu, Gigi Becali era să moară… beat! De la o cană cu vin!

Trecem peste celebrele beţii ale „monştrilor sacri”, atât în iarbă, cât şi în cârciumă, Gicu Dobrin sau Florea Dumitrache, Dumnezeu să-i odihnească, şi peste chefurile lui „Mister” Cornel Dinu, pe care „Procurorul” le recunoaşte deschis, fără să uite să precizeze, însă, că „noi eram oameni şi la fotbal, şi la şpriţ”. 

Trecem şi peste chefurile Craiovei Maxima, unde oltenii consumau finuţ, pe rupte, celebrul zaibăr, dar şi un vin de Jidvei numit „16 Ţâţe”, care nu se mai găseşte acum pe piaţă.

„Petrecerile începeau duminică seara, după etapă, şi se terminau marţi dimineaţa, înainte de primul antrenament al săptămânii. Nevestele plecau şi veneau înapoi, iar noi tot acolo eram”, povestea pentru „Adevărul” prin 2012 un fost component al uneia dintre cele mai iubite echipe din fotbalul românesc.

Celebra generaţie Steaua ’86, autoarea celei mai mari performanţe a fotbalului românesc, nu ducea lipsă de petrecăreţi, ar fi fost chiar anormal, iar regii paharului erau „Moţăţei” Ştefan Iovan şi „Colonelu’” Adrian Bumbescu.

În gaşca lor fusese şi Ştefan Petcu, însă antrenorul Emeric Ienei l-a dat afară de la echipă pentru a-l salva pe Marius Lăcătuş, care intrase sub „aripa” protector-nocivă a acestuia.

„Moțăței” Iovan și „Ministrul Apărărrii”, „Colonelul” Bumbescu au fost nu numai coechipieri, dar și buni prieteni și tovarăși de șpriț în vremurile de aur ale Stelei
„Moțăței” Iovan și „Ministrul Apărărrii”, „Colonelul” Bumbescu au fost nu numai coechipieri, dar și buni prieteni și tovarăși de șpriț

Când nu ieşeau cu echipa, Iovan şi Bumbescu obişnuiau să bea la un bar din apropierea defunctului stadion „Steaua” din Bulevardul Ghencea, unde-i apuca dimineaţa. Pentru a se putea desfăşura în voie, după ora închiderii, cei doi trimiteau barmanul acasă şi-l puneau să-i încuie… în cârciumă!

…Important era ca vinul şi berea să fie în cantităţi îndestulătoare. A doua zi, când revenea la serviciu, barmanul făcea „bilanţul” consumaţiei nocturne şi le prezenta nota de plată onor tovarăşilor gradu’, ambii fotbalişti fiind ofiţeri foarte activi în vremea respectivă.

Credincios şi cu frică de Dumnezeu pe bune, fără nicio urmă de ironie, „Il capo di tutti capi” din Pipera până în Ghencea… pardon, până în Berceni, Gigi Becali este un mare duşman al alcoolului. Mai ales că era să o păţească rău de tot în copilărie, după cum chiar el a povestit, de bună voie și nesilit de nimeni. A scăpat ca să-l bage pe „to’a col” Talpan în boală…

„La patru ani am băut o cană mare de vin şi m-am îmbătat. Mi s-a făcut rău şi ai mei au crezut că o să mor. Au chemat repede doctorul că nu mai ştiau ce să facă” – Gigi Becali

Gigi Becali a depășit de mult vârsta la care era să moară îmbătat cu o cană de vin! A schimbat cana cu paharul, cu siguranță și calitatea vinului...
Gigi Becali a depășit de mult vârsta la care era să moară îmbătat cu o cană de vin!

Gabi Tamaş s-a apucat de K1… noaptea spre zori!

Un băutor de forţă (şi în forţă!) a fost şi Gabi Tamaş, încă de când juca la Dinamo. Prin ianuarie 2009 s-a îmbătat într-un cantonament de pregătire hibernală al lui Dinamo în Antalya şi pe la 3 dimineaţă a chemat… maseurii să-i facă masaj! Încercând să-l potolească, „secundul” lui Mircea Rednic, nimeni altul decât Jean Vlădoiu, a fost la un pas să „şi-o ia” de la „elevul” său!

Altădată, Găbiţă a băut la un bar din Bucureşti, iar spre răsăritul soarelui şi-a adus aminte că Dinamo are neşte restanţe financiare la el. Aşa că la 5 dimineaţă l-a sunat pe preşedintele Nicolae Badea: „Presidente, io de azi mă apuc de K1. Nu mai vreau să joc fotbal, clar?”. Clar ca sticla mată…

Gabi Tamaș știe și să joace fotbal bine, și să bea bine! A dovedit ambele în destule cazuri
Gabi Tamaș știe și să joace fotbal bine, și să bea bine!

„Nu ai ce să vorbeşti cu Tamaş când e beat, credeţi că sunt eu mai puternic decât diavolul? El are demoni de băutură. Aşa că am găsit soluţia, duminică îl iau la biserică ca să scape de patima băuturii şi îl iau şi din cantonament, vine la biserică şi după aia îl duce şoferul înapoi”, găsise Gigi Becali soluția prin 2015, când Găbiță adăstase la FCSB…

…Care n-a fost deloc o soluție pentru Găbiță… Nici biserica, nici FCSB. Dovada am avut-o până și  în Țara Sfântă. Unde numai sfânt nu a fost Tamaș… Și, deși foarte iubit de suporterii lui Hapoel Haifa, până la urmă a fost nevoit să se reîntoarcă în țara-mumă, la Astra Giurgiu.

Wesley şi Gerlem au băut 80 de beri în noaptea dinaintea unui meci cu Iaşiul! OPT ZECI!

Puţini ştiu că brazilianul Wesley Lopes, cel mai bun marcator străin din istoria Ligii 1 (65 de goluri, 62 pentru SC vaslui 2009-2012 şi 3 pentru CSMS Iaşi în toamna lui 2014), „consuma” la greu. Înaintea unui meci cu Astra, împreună cu conaţionalul William Gerlem, a băut… 80 (opt zeci!) de sticle de bere Corona! Adică vreo 20 de litri de fiecare!!!

Asta nu l-a împiedicat pe Wesley să joace a doua zi, ba chiar să şi marcheze! Cum s-o fi adaptat la Al-Hilal Riad, unde s-a transferat în 2012 de la SC Vaslui, ştiut fiind faptul că în Arabia Saudită băutura este interzisă cu desăvârşire?!

Semeghin, spaima sticlelor de vin, s-a crezut… tramvai!

„Semeghin, Semeghin / Spaima sticlelor de vin!” i se scanda cu „răutate” din peluzele adverse fostului fundaș stânga dinamovist, pe vremea când juca în „haita” din Şoseaua „Ştefan cel Mare” (2003-2005). „Seme” nu era, însă, doar spaima sticlelor, ci şi al… staţiilor de tramvai!

În 2004 a intrat cu un BMW de ultimă generaţie la acea vreme, în refugiul din faţa hotelului „Erbaşu”, din cartierul bucureștean nordist „Aviaţiei”, răsturnându-se apoi pe „Barbu Văcărescu”. Evident era cam băut… rău… sau bine, depinde din ce unghi priviţi… paharul… Spre norocul lui, n-a suferit decât leziuni uşoare, care nu i-au pus viaţa în pericol.

Ajuns la aproape 41 de ani (îi împlinește pe 29 martie), Semeghin nu neagă că a fost o vreme când avea probleme cu băutura, dar susţine că acum e „curat”, că de 12 ani nu mai pune strop de alcool în gură. Dacă minte, e păcatul lui…

„De doisprezece ani n-am pus strop de alcool în gură! Nu gust nici măcar de sărbători. Cine mi-a spus aşa n-a fost niciodată cu mine la băutură, aşadar pot să mă gândesc la faptul că a fost pusă doar pentru că rima. Nu ştiu cine a scos-o pe asta cu «Semeghin, spaima sticlelor de vin». Cred că galeria lui Dinamo, dar cei de acolo nu au fost cu mine să vadă dacă am băut 10 sau 20 de sticle” – Dorin Semeghin

Dorin Semeghin a fpost remarcat de Sir Alex Ferguson în „dubla” lui Manchester United cu Dinamo din 2004, în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, 2-1 la București și 3-0 la Manchester
Dorin Semeghin a fost remarcat de Sir Alex Ferguson în „dubla” lui Manchester United cu Dinamo din 2004, în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor

Rapidistul Bozovic s-a dus rapid la o bere în… pauza unui meci!

Muntenegreanul Vladimir Bozovic a jucat la Rapid în perioada 2007-2013 şi era mare prieten cu Bachus. În 2010, giuleştenii jucau prin ianuarie un amical de „încălzire” cu Juventus Colentina (desființată în octombrie 2019 sub numele Daco Getica), iar la pauză, în loc să meargă la vestiare, Bozo a schimbat macazul spre… o crâşmă din vecinătatea stadionului!

Şi-a comandat repede două beri, dar a fost prins de preparatorul fizic al giuleştenilor, trimis în căutarea lui. Cum nu se mai punea problema să joace în repriza secundă, Bozo a rămas să-şi continue „tratamentul” de hidratare la faţa faptei, în timp ce coechipierii săi jucau şi partea a doua a meciului.

Haosul cu faţă umană

Spiritul şficuitor al Mariei Andrieş îi dedica muntenegraenului toată atenţia pe blogul ei, într-un editorial intitulat „Haosul cu faţă umană”, din care redăm în continuare numai o parte, cu ortografia vremii respective.

„Vladimir Bozovic a descoperit farmecul vieţii. În pauza amicalului cu Juventus Colentina, a dat o fugă la bar, să bea o bere, cu voie de la antrenor. Escapada i-a înveselit pînă peste poate pe şefii Rapidului. «Care e problema?», a parat Copos, cel mai jovial patron din cîţi s-au văzut, de la scufundarea pământului încoace.

Nu s-ar fi supărat nici dacă fundaşul său s-ar fi dus să joace bambilici ori să dea probe la altă echipă. Nici dacă nu s-ar mai fi întors pe teren în repriza a doua. Marcase un gol, ce să-i ceri mai mult? «Ce dacă au băut bere? Se aflau în timpul lor liber!», a explicat secundul Panait.

Dacă vor fi plătiţi în acelaşi ritm, rapidiştii vor avea tot mai mult timp liber. Data viitoare, Bozo va primi pasa de gol de la chelneri. Data viitoare, arbitrul va opri meciul, să mai ceară băieţii un rînd. Care e problema?

Încordarea financiară a dus la o relaxare pe toate fronturile la Rapid. În ultima vreme, se experimentează o nouă formulă de management, să-i zicem haos cu faţă umană sau boemă multilateral dezvoltată. Echipa trebuie să aibă moralul ridicat pînă la noi directive. Nu se mai pune presiune pe jucători. De nici un fel.

Conform unor statistici ochiometrice, rapidiştii sînt peste tot acasă şi oricînd în timpul lor liber. Au voie să consume alcool, la start, la pauză, la final şi în intervalul dintre ele, cu condiţia să bea în cadru organizat, sub supravegherea organelor competente din staff-ul tehnic.

Nu li se permite încă să spună bancuri cu patronul, dar se lucrează şi la supapa asta cu umorul. Există responsabili la club specializaţi în momente comice după înfrîngeri şi atacuri de panică la victorii”

Pancone s-a înecat (în alcool) cu un „Briliant” şi a pierdut… avionul!

Chelsea – Beşiktaş 0-2 pe 1 octombrie 2003, în grupele Ligii Campionilor, cu Adrian Mutu şi Daniel Pancu titulari. Ce vremuri… Titulari la Chelsea şi Beşiktaş… Să revenim, însă, cu crampoanele pe pământ… pardon, pe gazon că se juca pe „Stamford Bridge”, nu pe „Arena Naţională”…

După meci, Pancone i-a cerut voie lui Mircea Lucescu,antrenorul „vulturilor negri” pe atunci, să scoată „Briliantul” în oraş, iar „Il Luce”, omenos în euforia succesului, i-a permis. N-avea de unde să ştie că masa şi şpriţul celor doi se va prelungi atât demult încât Pancu va… rata avionul de întoarcere!

Diplomat, la revenirea la Istanbul, Lucescu a spus presei că l-a învoit pe Pancu o zi. Peste câţiva ani, antrenorul şi-a taxat elevul într-un interviu în care a spus că „dacă n-ar fi avut probleme cu băutura, Pancu ar fi ajuns mult mai mare”. 

Pancu a „crescut”, s-a făcut „mare” și acum, antrenor al Rapidului în Liga a II-a, cu mari de promovat în prima ligă, îl așteaptă pe „Il Luce” să pună umărul și banul pentru ca „farmecul vieții” de Giulești să redevină ce a fost și chiar mai mult…

„Briliantul” și „Pancone” au rămas buni prieteni și după ce au agățat ghetele în cui. Povești, povestiri, amintiri la un șpriț de vară...
„Briliantul” și „Pancone” au rămas buni prieteni și după ce au agățat ghetele în cui

Rică Răducanu a adormit pe WC-eu şi s-a trezit… ud!

Portarul de legendă (modernă) al amintitului Rapid are amintiri unice (şi umede!) de la prima lui beţie. Abia ieşit din juniorat, Rică Răducanu a fost luat de veteranii Giuleştiului la un şpriţ şi pentru că el era obişnuit să bea numai sucuri, coechipierii l-au îmbătat repede şi simplu, cu… lichior de cireşe!

Dulce, dulce dar te duce! Tamango a băut, s-a „făcut” şi a adormit. Pe wc! S-a trezit, însă, brusc, udat de… jetul, nu spunem de ce, ghiciţi, al unui alt petrecăreţ, care era şi el aşa de beat încât n-a mai observat că micuţul Rică se hodinea oleacă taman pe colacul de la toaletă…

Rică Răducanu în „exercițiu foncțiunii”, când la meciurile Rapidului se umpleua tribunele cu zeci de mii de spectatori. Și acum, în Liga a III-a, Rapid aduce la stadion mai mulți fani decât majoritatea echipelor din Liga I
Rică Răducanu în „exercițiu foncțiunii”, când la meciurile Rapidului se umpleua tribunele cu zeci de mii de spectatori

„Taurul” Tase bea de stingea şi mânca… bătaie la fel!

„Cristi Tănase bea ca un taur. Îi bagă pe toţi sub masă”, spunea Gigi Becali despre fostul fotbalist al Stelei (aşa se numea pe atunci echipa, „to’a col” Talpan, culcat!, nu săriţi în poziţie de drepţi!) acum la Giresunspor. În 2011, Dodel s-a dus şi el, ca tot fotbalistul, într-o discotecă din Olteniţa, unde i-a tăiat calea pisica 13, dar şi… fostul prieten al iubitei lui de atunci.

„Dodel” Tănase avea, și are, de fapt, o față care îl „trăda” când venea la antrenamentele Stelei după o noapte de chef la „greu”, cu șprițuri fără număr și fete „tunate”
„Dodel” Tănase avea, și are, de fapt, o față care îl „trăda” când venea la antrenamentele Stelei după o noapte de chef

Ghinion de neşansă, cum s-ar spune. Mai ales că Dodel, mascul feroce, numai păr şi voce, întărâtat de aburii alcoolului, s-a dat mare şi tare… şi a intrat în palmele ca neşte baroase ale interlopului cu pricina, care i-a aplicat o corecţie fizică de s-a dat nerefăcut o lună…

Iar un an mai târziu, în vara lui 2012, s-a îmbătat dăcât puin… piţin… puniţ… puţin, domle, hâc… la Mamaia şi a rupt oglinda unei maşini, după ce a aruncat cu o ladă de sticle în mijlocul străzii. Atâta tot… ce, a aruncat… „Titanicul”?! În rest, LA MULȚI ANI! și să auzim „dăcât” dă bine!