News

Gigi Becali s-a luptat de două ori în Alegerile Prezidenţiale! Cum a intrat în politică în 2004: “Am partid de centru, când de stânga, când de dreapta”

10.11.2019 | 10:39
Gigi Becali sa luptat de doua ori in Alegerile Prezidentiale Cum a intrat in politica in 2004 Am partid de centru cand de stanga cand de dreapta
Gigi Becali s-a luptat de două ori în Alegerile Prezidenţiale (sursă foto: sportpictures.ei)
ADVERTISEMENT

Gigi Becali este mai preocupat în prezent de FCSB, însă în urmă cu 15 ani era implicat activ în politică şi se pregătea de Alegerile Prezidenţiale din 2004. Patronul vicecampioanei României era unul dintre cei 12 candidaţi la funcţia supremă în stat şi se lupta cu nume grele pentru locul de la Cotroceni. Cinci ani mai târziu, în 2009, Gigi Becali a pornit din nou la luptă, însă ambele tentative ale omului de afaceri au fost sortite eşecului. FANATIK îţi prezintă detaliile mai puţin cunoscute din cariera politică a finanţatorului FCSB.

Până la Alegerile Prezidenţiale din 2004, Gigi Becali a vrut un mandat de deputat

Prima luptă a lui Gigi Becali pe frontul politic, până la Alegerile Prezidenţiale din 2004, a dat-o în 2000, când a candidat pentru un mandat de deputat. Omul de afaceri a fost unul dintre candidaţii Ligii Comunităţii Italiene din România, dar rezultatul final a fost unul dezmăgitor pentru formaţiunea politică. Cu 16.266 de voturi, ceea ce a însemnat un procent de 0,15%, LCIR nu a ajuns în Camera Deputaţilor, însă Gigi Becali a obţinut o mică victorie de moral şi a strâns 7.677 de voturi în judeţul Ilfov.

ADVERTISEMENT

De altfel, Gigi Becali nu a fost mulţumit de rezultatul votului şi a contestat faptul că mandatul de deputat a fost câştigat de actriţa Ileana Stana Ionescu. Într-o altă contestaţie, domnul Becali George, din comuna Voluntari-Pipera, candidat din partea Ligii Comunităţii Italiene din România, contestă hotărârea Biroului Electoral Central de atribuire a mandatului de deputat doamnei Ileana Stana Ionescu, pe motiv că a obţinut doar 2.943 de voturi într-o singură circumscripţie electorală, iar Liga Comunităţii Italiene din România a cules 16.266 de voturi la nivelul întregii ţări, iar candidatul acesteia a obţinut, numai în judeţul Ilfov, 7.677 voturi. Totodată, adversarul său, domnul Grosaru Mircea, a obţinut în 19 judeţe doar 5.614 voturi. Aceste rezultate l-ar îndreptăţi să obţină dânsul mandatul de deputat. Ca şi în cazul anterior, contestatorul nu observă faptul că mandatul de deputat trebuie atribuit organizaţiei care a obţinut cel mai mare număr de voturi pe ţară şi persoanei care a înregistrat cel mai mare scor electoral într-una din circumscripţiile electorale în care organizaţia câştigătoare a depus liste electorale. În aceste condiţii, Comisia de validare a decis ca şi această contestaţie să fie respinsă”, a fost anunţul făcut de Biroul Electoral Central.

Preşedinte de partid politic din 2004: “Nu contează dacă voi câştiga sau voi pierde”

În ianuarie 2004, Gigi Becali a devenit preşedintele Partidului Noua Generaţie (PNG) şi la scurt timp a anunţat că va candida la Alegerile Prezidenţiale din acelaşi an. “După evenimentele politice care s-au întâmplat în ţară şi la rugămintea a 40 de conducători ai Partidului Noua Generaţie, m-am hotărât să candidez la Preşedinţia României. Nu contează dacă voi câştiga sau voi pierde”, spunea Gigi Becali.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe 28 noiembrie 2004, în primul tur, pe buletinele de vot numele de Gigi Becali apărea lângă Traian Băsescu, Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tudor, Marko Bela sau Petre Roman. Chiar dacă a fost activ în campania electorală, patronul FCSB a obţinut doar 184.560 de voturi (1,8%), însă s-a clasat mai bine decât Petre Roman, fost prim-ministru al României în perioada 26 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991.

“Partidul Noua Generație are o orientare de centru, când la stânga, când la dreapta, de la caz la caz” – Gigi Becali în 2004

În 2009 a câştigat cu aproape 2.000 de voturi mai mult decât în 2004

Eşecul din 2004 nu l-a oprit şi a candidat din nou la Alegerile Prezidenţiale din 2009. În primul tur, susţinut pe 22 noiembrie, Gigi Becali a avut cifre mai bune, cu 186.390 de voturi (1,91%), dar a fost abia al şaptelea pe lista românilor. Chiar dacă fusese învins, patronul FCSB avea motive de bucurie la finalul acelui an. În iunie 2009, Gigi Becali câştigase un loc în Parlamentul European după ce candidase pe lista Partidului România Mare (PRM). Pe 18 decembrie 2012 şi-a încheiat mandatul, la scurt timp după ce a intrat în Camera Deputaţilor de pe lista Partidului Naţional Liberal (PNL). Pe 29 mai 2013, după ce a fost condamnat, Gigi Becali şi-a încheiat cariera politică, una care a ţinut aproape 13 ani.

ADVERTISEMENT

“Am vorbit cu văru-meu Giovani și cu Victor să facem un partid care să fim mai tari ca frații Kennedy. Am fi condus România. Dar n-au vrut, fraierii” – Gigi Becali