Sport

Gigi Becali şi Adrian Mititelu, duelul celor mai longevivi finanţatori din SuperLiga! Episoade memorabile cu Mihai Viteazul, scandal la TV şi celebrul proces din 2020

Duminică, de la ora 22:30, se joacă FCSB - FCU Craiova, meciul cu cei mai longevivi patroni din SuperLiga. Gigi Becali şi Adrian Mititelu vor fi faţa-n faţă, din nou, la 16 ani de la primul duel direct.
31.07.2022 | 09:59
Gigi Becali si Adrian Mititelu duelul celor mai longevivi finantatori din SuperLiga Episoade memorabile cu Mihai Viteazul scandal la TV si celebrul proces din 2020
Gigi Becali şi Adrian Mititelu se reîntâlnesc în prima ligă la aproape 16 ani de la primul duel direct
ADVERTISEMENT

Sezonul 2022-2023 readuce în prim-plan duelul dintre Gigi Becali şi Adrian Mititelu, după ce FCSB şi FCU Craiova s-au întâlnit şi în stagiunea trecută, însă patronul oltenilor se afla atunci la închisoare. Acum, cele două echipe vor juca duminică, 31 iulie, la aproape 16 ani de la primul meci direct.

Gigi Becali şi FCSB, victorie la primul duel cu Adrian Mititelu şi FCU Craiova

Adrian Mititelu a preluat-o pe FCU Craiova în vara lui 2005, când formaţia se afla într-o situaţie dificilă. Oltenii tocmai retrogradaseră în Divizia B, iar costul afacerii cu Dinel Staicu era de 700.000 de euro. Un an mai târziu, Bănia revenea în Divizia A, iar pe 5 august 2006 era programat meciul cu Steaua, aşa cum era denumită FCSB pe atunci.

ADVERTISEMENT

Meciul s-a jucat pe stadionul “Lia Manoliu”, din moment ce arena din Ghencea trecea prin modernizări. Condusă de pe bancă de Cosmin Olăroiu, Steaua s-a impus fără emoţii, scor 3-0, după golurile marcate de Sorin Paraschiv, Daniel Opriţa şi Nicolae Dică. Ultimii doi, actualii antrenori de la CSA Steaua, respectiv FCSB.

Cum a ajuns Mihai Viteazul să-l împrietenească pe Gigi Becali cu Adrian Mititelu

În perioada primului duel dintre Gigi Becali şi Adrian Mititelu, patronul “roş-albaştrilor” era fascinat de Mihai Viteazul şi nu de multe ori s-a comparat cu domnul Țării Românești din perioada 1593-1600. Tot atunci, cei doi oameni de afaceri s-au împrietenit, iar Adrian Mititelu Jr. a dezvăluit un episod din urmă cu 16 ani.

ADVERTISEMENT

“Tata a avut o relație foarte bună cu Gigi Becali. Vorbeau ore în șir la telefon. Îmi aduc aminte că, atunci când locuiam cu ai mei, tata vorbea cu el și ținea telefonul pe speaker, în sufragerie. Vorbeau ore întregi și îl auzeam pe Gigi de la etaj. Ani de zile l-am auzit pe Gigi Becali în casă!

Mi-a rămas în minte ceva amuzant cu ei. E un episod de prin 2006, când s-au împrietenit. Atunci, Gigi Becali se autoproclama ‘Războinicul Luminii’ și se compara cu Mihai Viteazul. Tata e pasionat de istorie și Gigi a aflat de la el că pe Mihai Viteazul îl chema Mihai Pătrașcu. Becali a fost șocat când a aflat că nu-l chema Mihai Viteazul, ci Mihai Pătrașcu! După aceea a înțeles. Nu știa, credea că-l cheamă Viteazul”, avea să povestească Adrian Mititelu Jr., în noiembrie 2020, la GSP Live.

ADVERTISEMENT

Adrian Mititelu i-a luat apărarea lui Gigi Becali în “Cazul Valiza”

În decembrie 2008, cu o lună înaintea primului termen din “Cazul Valiza”, Adrian Mititelu îi lua apărarea lui Gigi Becali. DNA tocmai declanşase urmărirea penală, după ce valiza cu 1.700.000 de euro, destinată jucătorilor de la U Cluj, fusese interceptată de procurori. Patronul “roş-albaştrilor” voia să-i premieze pe jucătorii clujeni, ca să câştige derby-ul cu CFR Cluj din ultima etapă a sezonul 2007-2008.

“Nu ştiu cât de grav este ceea ce a făcut Gigi Becali, avînd în vedere că el a dat bani unei echipe pentru a-şi apăra corect şansele. Nu a făcut nici un rău”, spunea Adrian Mititelu.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, pe 4 iunie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare. Omul de afaceri era acuzat de dare de mită şi fals.

Primul scandal între Gigi Becali şi Adrian Mititelu: “Nu mai vreau să am nicio legătură cu tine” / “Tu te schimbi de la o zi la alta cu oamenii”

În august 2008, Gigi Becali şi Adrian Mititelu făceau prima afacere fotbalistică. Steaua plătea 500.000 de euro pentru Andrei Ionescu, perla Băniei. Mijlocaşul ofensiv nu a reuşit să se impună în Ghencea, iar patronul “roş-albaştrilor” l-a împrumutat, în februarie 2010, la Poli Iaşi. Înainte de această mutare, cei doi patroni s-au certat la TV pe marginea unui posibil transfer al jucătorului în Bănie.

Adrian Mititelu: “I-am dat un Mercedes pe mână şi nu a ştiut cum să-l folosească. Acum nu mai sunt onorabil. Păi tu te schimbi de la o zi la alta cu oamenii, azi sunt deştepţi, mâine proşti”

Gigi Becali: “Când l-am cumpărat pe Ionescu a zis că-mi dă banii dacă nu e fotbalist. Eu nu i-am cerut 500.000 de euro, să-mi dea 200.000. Dacă are deminitate, îmi dă banii. Nu mai vreau să am nicio legătură cu tine”

Gigi Becali l-a transferat pe Mihai Costea, iar Adrian Mititelu a ajuns la închisoare. Patronul FCSB, citat ca martor la proces

Mihai Costea a ajuns la FCSB în primăvara lui 2011, după ce Gigi Becali a plătit 1.400.000 de euro pentru transferul de la FCU Craiova. La acea vreme, lotul oltenilor se afla sub sechestru, impus de Fisc, din cauza datoriilor la stat. Cinci ani mai târziu, Adrian Mititelu a fost acuzat de evaziune fiscală în privinţa acestui transfer, iar procesul a fost finalizat în noiembrie 2020, când patronul echipei a fost condamnat la trei ani de închisoare.

În procesul început în 2016, Gigi Becali a fost chemat în calitate de martor, în iunie 2020. “A luat banii din transferul lui Costea și i-a dus acasă? Tot la fotbal i-a băgat, a dat salarii la jucători. Cum să faci pușcărie pentru asta? El a făcut pentru binele public și nu a luat niciun ban. E de noaptea minții să faci pușcărie pentru asta. Cum să facă pușcărie pentru asta? Nu e normal! Asta voi spune judecătorilor. Nu am emoţii! Nu mai ţin minte decât 30 la sută din ce a fost atunci, nici măcar suma de transfer”, spunea patronul FCSB înainte de a intra în sala de judecată.

Gigi Becali: “Dacă nu eram eu de acord nu-l eliberau”

Pe 6 iulie 2022, Adrian Mititelu a fost eliberat din penitenciarul Pelendava, din Craiova, iar Gigi Becali a susţinut, după scurt timp, că l-a ajutat pe patronul lui FCU Craiova.

“Dacă nu eram eu de acord nu-l eliberau. Am trimis un avocat special la Curtea de Apel pentru a transmite instanței că nu ne opunem eliberării. Să vă spun un lucru, Mititelu mai avea de ispășit 32 de zile. Urma să intre la comisie pentru eliberare condiționată. N-a scăpat definitiv. Nu a fost eliberat, ci doar i-a fost suspendată pedeapsa până la revizuire”, declara Gigi Becali pentru gsp.ro.

Adrian Mititelu nu l-a învins niciodată pe Gigi Becali

De la primul duel din august 2006 şi până în prezent, FCSB şi FCU Craiova s-au întâlnit de 12 ori. “Roş-albaştrii” au câştigat 9 partide, în timp ce alte 3 dueluri s-au terminat la egalitate.

În sezonul trecut, în turul campionatului, FCSB a învins-o pe FCU Craiova, în Bănie, scor 1-0, după un gol marcat de Claudiu Keşeru. La retur, cele două formaţii au terminat la egalitate, scor 2-2. Din nou, Claudiu Keşeru a fost decisiv, cu un gol marcat în minutul 90+2.

  • sezonul 2006-2007: FCSB – FCU Craiova 3-0 / FCU Craiova – FCSB 0-0
  • sezonul 2007-2008: FCSB – FCU Craiova 1-0 / FCU Craiova – FCSB 1-2
  • sezonul 2008-2009: FCU Craiova – FCSB 0-0 / FCSB – FCU Craiova 2-1
  • sezonul 2009-2010: FCU Craiova – FCSB 1-2 / FCSB – FCU Craiova 2-0
  • sezonul 2010-2011: FCSB – FCU Craiova 2-1 / FCU Craiova – FCSB 0-1
  • sezonul 2021-2022: FCU Craiova – FCSB 0-1 / FCSB – FCU Craiova 2-2

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB: 1,55 este cota pentru „ambele înscriu şi peste 2,5 goluri marcate” la FCSB – FC U Craiova 1948 . Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT