Fotbal intern

Gigi Becali, două strategii ratate cu Botoșaniul în play-off. Ieri Moruțan, azi Oaidă! EXCLUSIV

04.03.2019 | 21:38
Gigi Becali doua strategii ratate cu Botosaniul in playoff Ieri Morutan azi Oaida EXCLUSIV

Pentru al doilea sezon consecutiv, Gigi Becali a transferat în iarnă un jucător de la FC Botoșani, dar l-a lăsat să joace în Moldova pentru partea a doua a sezonului. Anul trecut a fost vorba despre Olimpiu Moruțan, sezonul actual despre Răzvan Oaidă. Patronul FCSB a achitat sume importante pentru fiecare dintre cei doi internaționali de tineret, tocmai înainte de intrarea în play-off, sperând că și Botoșaniul va reuși performanța de a accede în turneul pentru titlu.

Gigi Becali, două strategii ratate cu „Botoșaniul în play-off”. Miza erau indirectele!

În ambele situații, strategia lui Gigi Becali, despre care au vorbit mai mulți oameni din fotbal, a dat greș! FC Botoșani a ratat de fiecare dată calificarea între primele 6, iar jucătorii acontați de Becali au rămas să joace în Moldova în play-out, neputând să-și ajute viitoarea echipă, măcar indirect.

Iar referirea este făcută la partidele pe care FC Botoșani le disputa cu adversarele celor de la FCSB la titlu. Moruțan, anul trecut și Oaidă, anul acesta ar fi fost cu siguranță mult mai motivați să ajute echipa la care urmau să se prezinte peste câteva luni. Și nu ar fi vorba despre meciurile directe dintre FC Botoșani și FCSB, care au o statistică fără dubii în favoarea lui Gigi Becali, speculându-se non-stop pe seama unei prietenii dincolo de teren. Miza erau indirectele!

Gigi Becali strategie cu FC Botoșani pentru a ajuta FCSB în play-off
Gigi Becali a achitat deja Botoșaniului în ceva mai mult de un an aproape 2.000.000 de euro, pe Moruțan și Oaidă

Moruțan și Oaidă aveau clauze să nu joace împotriva celor de la FCSB!

Ceea ce a obținut Becali făcând cele două afaceri cu Valeriu Iftime – 1 milion de euro pentru Moruțan și 700.000 de euro pentru Oaidă zilele trecute – a fost blocarea celor doi în eventualitatea meciurilor directe. Nici Moruțan în 2017/2018, nici Oaidă în actualul sezon nu ar fi jucat în cele două meciuri împotriva celor de la FCSB în cazul calificării Botoșaniului în play-off. Erau valizi doar pentru meciurile cu contracandidatele FCSB.

Gigi Becali ar fi evitat probabil toate discuțiile speculative vizavi de transferurile celor doi de la FC Botoșani dacă pur și simplu renunța la obișnuința sa de a anunța orice mișcare pe care o face pe piața de mercato. Apropiații chiar i-au reproșat că putea face respectivele transferuri iarna (așa cum le-a și făcut) și să le anunțe abia după terminarea sezonului, când jucătorii erau deja ai FCSB-ului.

Sfera mea nu există, nu am niciun fel de influență, nimeni nu se supune FCSB-ului. Toată lumea, toate celelalte sunt împotrivă. O să vedem noi acum, vedeți clasamentul, da. Să vedem cum se vor juca meciurile. Blaturi vă garantez eu că nu se mai fac” – Gigi Becali

Lui Gigi Becali îi este teamă de exemplele controversate din ultimele sezoane

Strategia lui Gigi Becali are legătură cu faptul că vrea ca toți să joace la fel împotriva echipelor care se bat la campionat. Cel puțin asta este explicația pe care a avut-o tot timpul, mai ales după ce a ratat ultimele două titluri tocmai pentru că au fost asemenea meciuri care au născut controverse.

În 2017, Craiova a trimis juniorii, în penultima etapă, cu Viitorul, meci câștigat de Hagi care apoi a luat titlul. În 2018 CFR Cluj a apăsat decisiv pe pedala spre titlu după un penalty ratat de Gustavo în Gruia, penalty pe care Marius Avram trebuia să-l repete. Acel punct s-a dovedit decisiv pentru titlul clujenilor. Gigi Becali a declarat tot timpul că există adversari care, dacă nu mai au șanse la titlu, sunt împotriva FCSB!

„Eu vreau să atrag atenția și vă spun că nu există blaturi, dar va exista non combat, adică nu aranjament, dar stau cuminte. De ce? Joc mai la „relanti” pentru că nu îmi place de Becali, pentru că nu îmi place de el și o vreau pe CFR. S-a întâmplat și se va întâmpla și anul ăsta tot la fel. Dacă vrea Dumnezeu și esti puternic îi bați în meci direct” – Gigi Becali

Mircea Rednic a vorbit despre „Trioul Ra-ta-ta” după ce a ratat play-off-ul cu Dinamo

Până a se ajunge la componența completă a play-off-ului actual s-a mai născut o dispută verbală între Dinamo și Gigi Becali, cu ricoșeu la Botoșaniul lui Valeriu Iftime. Patronul FCSB a spus non-stop că nu dorește Dinamo în play-off, ceea ce a atras reacția „câinilor”.

Toată lumea s-a bucurat că n-a ajuns Dinamo în play-off, foarte bine! Vor juca în familie. E «Trio-ul Ra-ta-ta» acolo! (n.r. – aluzia este la o formație de umor extrem de apreciată în perioada de dinainte de Revoluție, compusă din Dumitru Rucăreanu, Vasilica Tastaman și Ștefan Tapalagă)”, a spus Rednic la câteva minute după ce a pierdut acasă cu Botoșaniul. A fost meciul după care Dinamo a ratat și ultima șansă matematică de a ajunge în play-off, de care moldovenii lui Liviu Ciobotariu erau foarte aproape în acel moment. Ulterior, Botoșaniul a remizat cu Mediașul și a pierdut la Viitorul, ratând play-off-ul la mustață pentru al doilea sezon consecutiv.

Gigi Becali strategie cu FC Botoșani pentru a ajuta FCSB în play-off
Mircea Rednic duce un război permanent cu culorile roș-albastre, el replicându-i de fiecare dată lui Gigi Becali

Valeriu Iftime și Ionel Dănciulescu s-au contrat pe statistica FCSB – Botoșani

Contrele pe subiect au venit și pe axa Dinamo – Botoșani, nu doar FCSB – Dinamo. Directorul sportiv Ionel Dănciulescu a comentat ironic faptul că FCSB i-ar dori pe cei de la Botoșani în play-off, și nu pe Dinamo. „E normal ca Gigi Becali să nu-și dorească să intre Dinamo în play-off. E greu cu ‘Doar Dinamo Bucureşti’! Cu alte echipe, nu dau numele, au asigurate 6 puncte. Şi nu o spun din alte considerente decât cele ale istoriei şi a statisticii!”, a declarat Dănciulescu.

Replica a venit rapid de la finanțatorul Botoșaniului, Valeriu Iftime, care a spus pentru gsp:O trimitere nepoliticoasă a unuia căruia nu-i permit să vorbească așa cu mine. Să aibă grijă cu cine vorbește că eu nu sunt sluga lui Becali! Vorbește prostii fără margini! M-am săturat de astfel de comentarii răutăcioase, tendențioase, ale unora care n-au dreptul să spună astfel de tâmpenii”.

Gigi Becali strategie cu FC Botoșani pentru a ajuta FCSB în play-off
Pe Valeriu Iftime îl ia capul de câte ori îi pui în față statistica meciurilor FCSB – FC Botoșani
  • 12 meciuri s-au disputat în campionat între FCSB și FC Botoșani, 10 victorii pentru roș-albaștri și două remize, golaveraj 30-7. Egalurile s-au înregistrat cu FCSB gazdă, un 0-0 în 2016 și un 2-2 în acest sezon. FCSB a câștigat toate cele 6 meciuri jucate în Liga 1 la Botoșani!
  • 1 meci în Cupa Ligii au jucat cele două, victorie cu 2-0 pentru FCSB (Tudorie și Ovidiu Popescu) pe 8 septembrie 2016, întâlnire disputată la Botoșani