Fotbal intern

Giovani, dezvăluire din puşcărie: “Doar Hagi investeşte bani curaţi!”

Ioan Becali a redactat trei cărţi în cei aproape doi ani de cînd se află după gratii. Lucrările fostului impresar au fost deja editate, chiar dacă nu-l vor mai ajuta să iasă mai devreme din...
06.02.2016 | 08:55
Giovani dezvaluire din puscarie Doar Hagi investeste bani curati
ADVERTISEMENT

Ioan Becali a redactat trei cărţi în cei aproape doi ani de cînd se află după gratii. Lucrările fostului impresar au fost deja editate, chiar dacă nu-l vor mai ajuta să iasă mai devreme din puşcărie. “Manualul investitorului în fotbal” este una dintre capodoperele lui Giovani. Are 108 pagini şi conţine cîteva dezvăluiri tari despre Liga 1, dar şi poveşti savuroase despre cariera lui de manager sportiv, conform Gazetei Sporturilor.

Cele mai tari dezvăluiri ale lui Giovani Becali

…despre cariera lui de fotbalist

“Aş fi putut fi un fotbalist bun, uneori îmi place să cred că genial, însă dorinţa de a trăi viaţa m-a îndepărtat de fotbal. Iar viaţa mi-a oferit în schimb privilegiul de a cunoaşte oameni din fotbal, creatori de echipe şi sisteme de fotbal, cam tot ceea ce poate îngloba o istorie bine scrisă a fotbalului”

ADVERTISEMENT

… despre tentaţia de a se stabili în străinătate

“Cîndva, cineva m-a întrebat de ce nu am fugit din România ca să aleg o viaţă tihnită într-o ţară unde nimeni nu m-ar fi cunoscut sau expulzat. Nu mi-a trebuit să mă gîndesc prea mult pentru a-i răspunde. România este ţara care i-a primit pe strămoşii mei şi în care am învăţat să trăiesc. Nu e o lecţie ieftină de patriotism, viaţa mea stă drept exemplu”

… despre cum l-a ratat pe Cristiano Ronaldo

“Există şi viaţa neplăcută a fotbalului. Începuturile în fotbal nu înseamnă celebritate. Cel mai bun exemplu, povestea trăită de mine atunci cînd l-am cunoscut pe Cristiano Ronaldo, un copil cu ifose care mi-a cerut de la prima întîlnire o sumă de bani pe care mi-o permiteam. Nu am acceptat propunerea şi am pierdut ocazia de a-l reprezenta”

ADVERTISEMENT

… despre Steaua şi trecutul ei glorios

“Steaua se poate numi un brand prin palmaresul său! Se vorbeşte şi se va vorbi întotdeuna despre Steaua ca brand şi se pomeneşte despre rezultatele şi prezenţele în cupele europene ca fiind făuritoarele brandului. Însă atunci cînd vine vorba despre suporterii care gravitînd în jurul echipei pot să consacre un brand, situaţia se schimbă şi devine de neînţeles. Dispare loialitatea.

Suporterii care refuză să vină la stadion sau cred că totul li se cuvine nu îşi asumă rolul de motor al echipei, refuză să investească în abonamente sau bilete pretinzîndu-le ca pe un cadou pe care ar trebui să-l primească de la club. Posibilii sponsori care descoperă lipsa suporterilor şi lipsa impactului refuză să investească”

ADVERTISEMENT

Capitol întreg dedicat lui Hagi

… despre banii investiţi de “Rege”

“Gică Hagi este singurul investitor din fotbalul de la noi cu bani albi. Ceea ce face Hagi se aseamănă cel mai bine cu ceea ce fac managerii din fotbalul britanic, iar reuşita demersului său, mai devreme sau mai tîrziu, îi va face pe toţi să înţeleagă că Viitorul nu este un capriciu, ci un sistem sănătos, după modele sănătoase, adaptat la noi”

… despre marele regret al lui Hagi

“Cîndva, Gică mi-a mărturisit cel mai mare of al său, acela de a nu fi fost campion mondial. Îl adaug regretului meu în ceea ce îl priveşte, acela că Hagi nu a fost Balonul de Aur”

ADVERTISEMENT

… despre visul lui Hagi

“Tot atunci mi-a mărturisit visul său, acela de a face fotbalişti, şi supremul vis, de a face fotbalişti mai buni decît cei din Generaţia de Aur”

… despre modelul de viaţă al lui Hagi

“Deşi pretinde că nu-l interesează percepţia oamenilor faţă de el, Hagi îşi continuă imaginea de idol şi de unicat în fotbalul de la noi. Într-o discuţie, Hagi mi a mărturisit că nu îşi doreşte să fie model pentru nimeni. Gheorghe Hagi şi-a trăit gloria de fotbalist într-o vreme în care orice român găsea în fotbal substitut pentru dorinţa de a sta la masă cu puternicii lumii, iar în victorii, palme date unor societăţi care se lăfăiau în bine”

Alte pasaje din cartea lui Giovani

“Am trăit în fotbal întîmplări la care visează oricine! Fotbalul este <<visul>>, este fascinaţie, lux, putere, avere, maşini, haine de lux, conturi, vacanţe exotice, dar este şi ratare, minciună, accidentări, decădere, muncă, frustrare, renunţări”

“Nu trebuie să ignorăm ideea a două fenomene sociale: sărăcia şi migraţia forţei de muncă. Mitul averii din fotbal poate transforma un copil talentat provenit dintr-o familie săracă într-un idol şi îi poate face pe fani să se identifice cu el. Este una dintre situaţiile care pot duce la renaşterea fotbalului de la noi”

ADVERTISEMENT