News

Glasul fermierilor români a fost ascultat la Bruxelles, UE pregătește un nou pachet de despăgubiri. Petre Daea: ”Vom primi mai mulți bani”

Cererile fermierilor români au fost auzite de Bruxelles: se pregătește nou pachet de despăgubiri. Ministrul Daea promite mai mulți bani.
30.03.2023 | 17:29
Glasul fermierilor romani a fost ascultat la Bruxelles UE pregateste un nou pachet de despagubiri Petre Daea Vom primi mai multi bani
Cererilor fermierilor români, auzite de UE: un nou pachet de despăgubiri. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vești bune de la Bruxelles: glasul fermierilor români a fost ascultat și UE pregătește un nou pachet de despăgubiri. Ministrul agriculturii, Petre Daea, e convins: ”Vom primi mai mulți bani”.

Cererilor fermierilor români, auzite de UE: un nou pachet de despăgubiri

Fermierii din România, Bulgaria și Polonia s-au revoltat în ultimele săptămâni. Aceste state sunt afectate direct de tranzitul cerealelor ucrainene. În foarte multe cazuri, ”tranzitul” se transformă într-o staționare a acestor produse, lucru care creează mari probleme producătorilor locali.

ADVERTISEMENT

Pentru a-i ajuta pe fermierii din estul Europei, săptămâna trecută, Bruxelles-ul a anunțat că oferă un sprijin total de 56,3 milioane de euro în despăgubiri. Din această sumă, Bulgaria ar primi 16,7 milioane, iar Polonia aproape 30 de milioane. România, codașă, a avut alocate doar 10 milioane. Despre aceste sume, fermierii din cele trei state au afirmat că sunt mult prea mici.

Oficiali din cele trei țări au protestat în diferite moduri față de această situație. De la București, Klaus Iohannis a fost o voce care a reclamat suma mică primită de țara noastră.

ADVERTISEMENT

Strigătul de disperare al fermierilor și intervenția oficialilor au avut succes. În aprilie, Comisia Europeană va anunța un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina.

Acesta se va ridica la circa 75 de milioane de euro, a declarat joi un reprezentant al Comisiei Europene, într-un briefing de presă, notează Economedia. În primul pachet, Bruxelles-ul a oferit despăgubiri de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români.

ADVERTISEMENT

Ministrul Petre Daea e sigur: ”Vom primi mai mulți bani”

Anunțul reprezentantului Comisiei Europene a fost confirmat și de oficialii români. Fostul premier și actual europarlamentar, Dacian Cioloş spune, după o discuţie cu comisarul european pe Agricultură, că ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro, pentru fermierii români, nu se mai modifică.

Acesta dezvăluie că, în paralel, Comisia Europeană lucrează la un al doilea pachet de ajutor. El va fi disponibil în următoarele săptămâni. De la București, ministrul agriculturii, Petre Daea, a confirmat că UE pune la punct o nouă schemă de ajutor. Oficialul dă asigurări că România va primi mai mulți bani.

ADVERTISEMENT

”României îi revine suma inițială și se lucrează la o nouă schemă de ajutor, mai consistentă din punct de vedere a sumei totale și așteptăm ce îi vine concret României. Suntem în legătură cu oamenii noștri de la Bruxelles, la 17:00 va fi o întâlnire și așteptăm informații noi. Cu siguranță vom primi mai mulți bani”, a spus Daea, la Digi24.

ADVERTISEMENT