News

„Probabil cancerigen”, dar nelipsit în agricultură. Comisia Europeană vrea să dea verde controversatului erbicid glifosat pentru încă 10 ani

Comisia Europeană propune reînnoirea autorizației pentru glifosat. Încă 10 ani cu cel mai folosit și controversat erbicid din lume
21.09.2023 | 08:03
Probabil cancerigen dar nelipsit in agricultura Comisia Europeana vrea sa dea verde controversatului erbicid glifosat pentru inca 10 ani
UE a prelungit autorizația pentru glifosat cu încă un an, după ce a expirat în decembrie anul trecut / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Glifosatul este ingredientul activ din Roundup, un erbicid cunoscut în toată lumea, patentat de Monsanto, o companie americană deținută în prezent de Bayer. Molecula face obiectul unei controverse mondiale, atât tehnice, cât și de reglementare, care împletește mai multe aspecte: efectele sale denunțate drept cancerigene, prezența sa în metabolismul uman și în apele subterane, precum și simbolul pe care îl reprezintă, cel al agriculturii intensive.

România, pe la mijlocul clasamentului în UE

În 1950, chimistul elvețian Henri Martin a sintetizat pentru prima dată glifosatul. Molecula descoperită de el pentru laboratorul farmaceutic Cilag33 (care face parte din 1959 din grupul american Johnson & Johnson) se numea N-fosfonometil-glicină (C3H8NO5P) și inițial nu a avut nicio aplicație. În 1964, multinaționala americană Stauffer Chemical a fost prima care i-a găsit o întrebuințare: ca chelator de metale, pentru că îndepărtează magneziul, cuprul, zincul, manganul.

ADVERTISEMENT

Câțiva ani mai târziu, chimistul american John Franz i-a descoperit potențialul ca erbicid neselectiv, dezvăluind modul în care compușii săi erau metabolizați în plante și împiedicau producerea de proteine ale acestora. Acest lucru a dus la succesul industrial al glifosatului.

Monsanto a brevetat glifosatul în 1974 și l-a comercializat sub denumirea Roundup în Malaezia pentru cultivarea arborilor de cauciuc și în Marea Britanie pentru cultivarea grâului. În Statele Unite, Roundup a fost autorizat pentru controlul buruienilor în zonele neagricole, imediat ce a fost pus în vânzare. În Uniunea Europeană, cel mai mare utilizator de glifosat este Franța (11.418 tone în 2021), urmată de Spania, Polonia, Germania, Italia. România se află pe locul 14, cu sub 2.00o de tone.

ADVERTISEMENT

Reînnoirea autorizației pe 10 ani

Miercuri, Comisia Europeană a propus reînnoirea autorizației pentru glifosat în UE pentru încă zece ani, sub rezerva unor condiții, după ce un raport al autorității de reglementare a concluzionat că nivelul de risc nu justifică interzicerea acestui erbicid controversat. Propunerea executivului european va fi examinată vineri de reprezentanții celor 27 de state membre, care vor trebui apoi să o aprobe cu majoritate calificată în cadrul unui vot care va avea loc la 13 octombrie.

Actuala autorizație pentru glifosat în UE, reînnoită în 2017 pentru cinci ani, a expirat la 15 decembrie 2022, dar a fost prelungită cu încă un an, în așteptarea unei evaluări științifice. La începutul lunii iulie, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a publicat raportul, afirmând că nu a identificat nici un „domeniu critic de îngrijorare” pentru oameni, animale sau mediu care ar putea împiedica autorizarea erbicidului.

ADVERTISEMENT

Comisia propune să autorizeze glifosatul până la 15 decembrie 2033, adică pentru o perioadă dublă față de autorizația anterioară, dar mai mică decât cei 15 ani prevăzuți inițial. Cu toate acestea, lumina verde poate fi revizuită în orice moment, dacă noi evaluări o justifică, scrie Boursorama.

Bruxelles cere garanții

Bruxelles-ul a prevăzut o serie de garanții: condițiile de utilizare vor trebui să fie însoțite de „măsuri de atenuare a riscurilor” pentru zona din jurul zonelor pulverizate, prin intermediul unor „benzi tampon” de cinci până la zece metri lățime și al unor echipamente care să reducă drastic „derivele de pulverizare”. Au fost stabilite niveluri limită pentru anumite „impurități” ale glifosatului, iar utilizarea acestuia pentru accelerarea în mod arficial a ţesuturilor vegetale, astfel încât o cultură să se usuce mai repede și mai uniform înainte de recoltare, este acum interzisă.

ADVERTISEMENT

Glifosatul, ingredientul activ din mai multe erbicide – inclusiv celebrul Roundup de la Monsanto, utilizat pe scară largă în întreaga lume – a fost clasificat în 2015 ca fiind „probabil cancerigen” pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

În schimb, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a decis anul trecut că dovezile științifice disponibile nu permit clasificarea acestuia ca fiind cancerigen. În iulie, EFSA a constatat pur și simplu „un risc ridicat pe termen lung la mamifere” pentru jumătate dintre utilizările propuse pentru glifosat, dar a recunoscut că lipsa de date a împiedicat orice analiză definitivă.

Pentru a ține cont de acest aspect, Comisia Europeană lasă în mare parte la latitudinea statelor membre, care sunt responsabile de eliberarea autorizațiilor naționale și de stabilirea condițiilor de utilizare, să „acorde o atenție deosebită” efectelor glifosatului asupra mediului.

O decizie „iresponsabilă”

Statele vor fi obligate să examineze „coformulanții” (alte componente prezente în erbicidele autorizate), să evalueze expunerea consumatorilor la „reziduurile” potențial prezente în culturile succesive cultivate prin rotație și să vegheze la protecția apelor subterane sau de suprafață, în special a celor utilizate pentru colectarea apei potabile.

În mod similar, statele membre vor trebui să „acorde atenție” impactului asupra mamiferelor mici, luând în considerare măsuri de atenuare sau restricții „dacă este necesar”. În cazul în care identifică potențiale efecte indirecte asupra biodiversității, statele membre vor trebui să examineze dacă sunt posibile alte metode de protecție a culturilor și pot adopta restricții și în acest caz.

Deputații europeni consideră că aceste recomandări sunt mai mult decât insuficiente: Pascal Canfin, președintele (Renew, liberali) al Comisiei pentru mediu, deplânge absența unor „restricții serioase de utilizare” și denunță o „propunere inacceptabilă”, „neconformă cu concluziile EFSA, care indică numeroase zone gri”.

„Interesele industriale, prioritare sănătății”

„Prin distrugerea biodiversității, glifosatul pune în pericol securitatea noastră alimentară pe termen lung. Această propunere este iresponsabilă”, a fost de acord eurodeputatul verzilor Benoît Biteau. „Interesele industriale au în mod clar prioritate față de sănătate și mediu”, a declarat organizația de mediu PAN Europe.

Această propunere vine într-un moment în care negocierile dintre statele membre și în cadrul Parlamentului European sunt blocate în ceea ce privește un proiect legislativ ambițios care impune obiective obligatorii pentru reducerea utilizării pesticidelor în UE, ca parte a „Pactului verde”.

În cazul în care autorizația glifosatului ca substanță activă va fi reînnoită la nivelul UE, va fi apoi la latitudinea fiecărui stat membru să autorizeze produsele care îl conțin, reglementând utilizarea acestora „acolo unde se justifică”, în funcție de culturi, de condițiile climatice și de particularitățile locale, potrivit unui oficial european.

„În cazuri extreme, țările pot, teoretic, să interzică toate produsele care conțin glifosat”, dar trebuie să aibă justificări solide pentru a face acest lucru „în cadrul condițiilor” menționate în text, a adăugat el. Luxemburg a interzis comercializarea glifosatului la sfârșitul anului 2020, înainte ca instanțele să îl oblige să ridice interdicția în 2023.

 

 

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!