Dacă ești deja cu gândul la murăturile cu care îți vei înnobila friptura preferată în sezonul rece, îți propunem această rețetă de gogoșari în oțet la borcan. Ne-a fost împărtășită de un cunoscut bucătar din Ardeal, alături de un truc pe care ar trebui să îl ai mereu în vedere.
Pentru a-i împiedica să se înmoaie, adaugă o frunză de dafin. Îți va aduce și un plus de savoare care cu siguranță te va cuceri de la prima înghițitură. Unde mai pui că se prepară într-un timp relativ scurt și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.
Pe lângă faptul că îmbogățesc orice fel principal pe bază de carne, gogoșarii sunt o sursă naturală de vitamine. Știm că a început deja să-ți plouă în gură, așa că nu te vom mai reține cu detaliile.
Înainte de toate, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Gogoşarii se spală şi se taie în bucăţi potrivite, după care se pregăteşte un fel de saramură din apă, oţet, ulei, sare, zahăr, piper, boabe de muştar şi foi de dafin. Se pune compoziţia la fiert și se potriveşte totul după gust.
De îndată ce saramura a început să dea în clocot, se adaugă gogoşarii, însă nu toţi în același timp. Se învârt continuu cu paleta cu găuri până îşi schimbă culoarea. Gogoşarii nu trebuie lăsaţi prea mult pe foc, deoarece se înmoaie.
Se scot apoi din saramură şi se pun cu grijă în borcane, fără să se preseze. Când toţi gogoşarii sunt aşezaţi, se adaugă hreanul, tăiat în prealabil. La un borcan de aproximativ 800 de grame sunt suficiente trei fâşii de hrean.
Se adaugă apoi saramura caldă, iar mirodeniile care au rămas pe fundul oalei se repartizează cu o lingură, uniform, în fiecare borcan. Câte o frunză de dafin este de ajuns la un borcan.
Se leagă borcanele cu celofan sau se capsează şi se depozitează în cămară, înveliţi în pături, până a doua zi. Se apasă gogoşarii ușor cu o lingură de lemn sau se scutură uşor borcanul cu gogoşari în oţet, să nu rămână bule de aer în borcan.