Golful, sport olimpic după 112 ani de pauză! Un tenismen, primul medaliat cu aur. Video

23.05.2018 | 16:39
Golful sport olimpic dupa 112 ani de pauza Un tenismen primul medaliat cu aur Video

Din 2016, golful a redevenit sport olimpic, după ce a fost introdus la JO de la Rio de Janeiro. La începutul secolului al XX-lea, golful era unul dintre sporturile la modă în Vestul Europei şi în Statele Unite ale Americii. La prima ediţie a Jocurilor Olimpice, Atena 1896, nobilul sport nu s-a regăsit pe lista competiţiilor oficiale, însă totul s-a schimbat după patru ani.

Între 14 mai şi 28 octombrie 1900 s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de la Paris, iar golful făcea parte de pe lista sporturilor din programul oficial. Cu două probe, masculin şi feminin, la start s-au înscris 22 de participanţi din patru ţări. Franţa şi Statele Unite ale Americii erau vârful de lance, cu nouă, respectiv opt jucători.

Golful, sport olimpic la ediţia JO din 1900

Turneul masculin s-a desfăşurat la clubul de golf din Compiegne şi a avut la start 12 participanţi. După două runde a câte 18 găuri, Charles Sands (Statele Unite ale Americii) a câştigat medalia de aur. La 34 de ani, americanul era înscris şi în competiţia de tenis, unde a fost eliminat încă din primul tur. Cu şase ani înainte să devină primul campion olimpic la golf, Sands ajunsese până în sferturile de finală de la US Open. Performanţa reuşită la Paris este una remarcabilă în condiţiile în care sportivul era un necunoscut în lumea golfului. Printre participanţii la JO de la Paris din 1900 s-au numărat David Robertson, medaliat cu bronz la această ediţie şi fost jucător de rugby în naţionala Scoţiei, sau Albert Lamber, finanţatorul expediţiei lui Charles Lindbergh, primul aviator care a zburat peste Oceanul Atlantic.

Golful, pe lista sporturilor olimpice la ediţia din 1900
Golful, pe lista sporturilor olimpice la ediţia din 1900

La o zi după turneul masculin, pe 3 octombrie, au intrat în competiţie jucătoarele de golf care s-au duelat pe durata unei jumătăţi de rundă. Margaret Abbott (Statele Unite ale Americii) a câştigat medalia de aur şi s-a duelat cu mama ei, ocupanta locului şapte în clasamentul final. Până în prezent, niciodată nu s-a mai întâmplat, în istoria Jocurilor Olimpice, ca în aceeaşi probă să participe o pereche mama-fiică. La finalul probei, sportiva de 22 de ani a susţinut că a câştigat medalia de aur şi pentru că jucătoarele de golf din Franţa nu au înţeles cum trebuie să fie echipate. Câteva dintre adversare au venit pe teren cu pantofi cu tocuri şi rochii de seară, o ţinută demnă de o serată şi, în niciun caz, destinată practicării golfului.

Surpriză la turneul de golf de la JO din 1904

Patru ani mai târziu, golful s-a regăsit din nou printre sporturile de la Jocurile Olimpice organizate în St. Louis. De această dată, proba feminină a fost înlocuită cu una pe echipe. Turneul masculin s-a desfăşurat la Glen Echo Country Club, iar la start s-au înscris 75 de jucători din două ţări, Statele Unite ale Americii şi Canada. Datorită numărului mare de participanţi, pe 19 octombrie s-au disputat calificări, primii 32 de sportivi reuşind calificarea la turneul olimpic. George Lyon (Canada) a fost câştigătorul medaliei de aur, o surpriză totală, din moment ce începuse să practice golful cu doar opt ani înainte. La 46 de ani, canadianul a primit, pe lângă medalia de aur, un trofeu de argint în valoare de 1.500 de dolari. Până să înveţe să joace golf, Lyon practicase cricket, baseball şi tenis, iar în 1876, la 18 ani, a stabilit recordul naţional la săritura cu prăjină. Învinsul în finală, Chandler Egan a devenit unul dintre cei mai respectaţi creatori de trasee de golf din Statele Unite ale Americii.

George Lyon, campion olimpic în 1904
George Lyon, campion olimpic în 1904

E lesne de înţeles că turneul pe echipe a fost dominat de jucătorii de golf din Statele Unite ale Americii. Cu trei echipe înscrise la startul competiţiei, toţi sportivii care au luat startul au terminat proba cu o medalie la gât.

Golful revine în programul JO la ediţia din 2016

A urmat o pauză, prea lungă, pentru golf, însă ediţia Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 a adus bucurie în rândul iubitorilor şi practicanţilor sportului regal. Calificarea pentru turneul masculin şi feminin s-a făcut în baza clasamentelor mondiale, iar la startul competiţiei au luat parte 120 de jucători, câte 60 pentru fiecare probă. Justin Rose (Marea Britanie) a cucerit medalia de aur la proba masculină, în timp ce Inbee Park (Coreea de Sud) a devenit a doua campioană olimpică în turneul feminin.

Unde poţi practica golful indoor în România

Dacă poveştile celor care au triumfat la Jocurile Olimpice te-au motivat, Champ du Golf, primul club indoor din România cu tehnologie TrackMan, te aşteaptă să-ţi exersezi loviturile sau să începi să înveţi tainele sportului regal. De pe 3 mai, la Champ du Golf, s-a dechis prima şcoală de vară dedicată copiilor care vor să practice nobilul sport. Poate, în câţiva ani, România va avea un jucător de golf în circuitul internaţional şi, de ce nu, participant la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Până la primele lecţii, FANATIK.RO îţi prezintă care sunt costurile pentru a practica golful în România şi ce beneficii poate aduce sportul regal.