Un GOL ne-a pus în genunchi! Am PIERDUT un loc de Liga Campionilor în minutul 90

România se află încă în duel cu Cehia pentru locul 15 din clasamentul general UEFA, pe baza coeficienţilor din ultimele cinci sezoane, poziţie care ar asigura două locuri în preliminariile...
11.12.2013 | 15:34
Un GOL nea pus in genunchi Am PIERDUT un loc de Liga Campionilor in minutul 90
ADVERTISEMENT

România se află încă în duel cu Cehia pentru locul 15 din clasamentul general UEFA, pe baza coeficienţilor din ultimele cinci sezoane, poziţie care ar asigura două locuri în preliminariile Ligii Campionilor pentru sezonul 2015-2016. Problema este că ai noştri au fost mai mereu cu o “lungime de barcă” în spatele adversarilor direcţi, fapt din cauza căruia şansele de a avea din nou două formaţii în cea mai importantă competiţie intercluburi depindeau foarte mult de evoluţiile Stelei şi Pandurilor din grupele Ligii Campionilor, respectiv a Ligii Europei.

Liberec ne-a luat faţa

Din păcate, nici una dintre cele două formaţii nu a reuşit vreo victorie în primele zece partide din această fază, astfel încît cehii şi-au consolidat poziţia datorită, în special, lui Slovan Liberec care a strîns şase puncte pînă acum în Liga Europei şi păstrează şanse importante să treacă de faza grupelor. Totuşi, lovitura decisivă pare să ne fi fost dată aseară de Viktoria Plzen, campioana Cehiei. Prezentă în grupele Ligii Campionilor, aceasta a înregistrat înfrîngeri pe linie în primele cinci confruntări din grupă, situaţie care părea să se repete şi aseară, cînd ŢSKA Moscova a condus cu 1-0 pînă în minutul 76, în deplasare.

ADVERTISEMENT

Plzen merge în 16-imile Ligii Europa

A fost minutul în care Plzen a egalat, iar în prelungiri au obţinut victoria care pare să fie echivalentă cu locul 15 în clasamentul UEFA, mai ales în contextul în care Liberec mai poate aduce puncte importante. Problema noastră este că datorită acestei victorii, Viktoria a prins locul trei şi va continua în Liga Europa, deci va avea şanse să mai facă puncte. Cum şi în cazul cehilor, la fel ca şi în cel al nostru, numărul de puncte obţinut de fiecare echipă dintre cele două rămase în competiţie se împarte la patru, adică numărul formaţiilor înscrise iniţial în cupele europene la începutul sezonului, misiunea Stelei şi a Pandurilor de a redresa ceva e aproape imposibilă.

Speranţa în Pandurii

În acest moment, Cehia se află pe locul 15 cu 27,350 puncte în dreptul coeficientului, în timp ce România are numai 27,007 puncte. Aşadar, Steaua şi Pandurii mai pot obţine maximum patru puncte, în cazul a două victorii cu Chelsea şi Pacos, dar acestea se vor împărţi la patru, ceea ce înseamnă cel mult un punct la coeficient. În această situaţie, pentru a sări pe locul 15 trebuie ca Liberec şi Plzen să nu obţină mai mult de 0,5 puncte la coeficient, adică în cel mai rău caz o victorie sau două egaluri în acest sezon european. Asta ar însemna, în cel mai optimist caz, că noi am termina ciclul de cinci ani cu 28,007, iar Cehia cu 27,850. Putem obţine locul 15 şi cu numai o victorie a Pandurilor, însă pentru acest lucru este absolut necesar ca cehii să nu mai facă punct, context în care cu 27,507 am depăşi Cehia cu 27,350.

ADVERTISEMENT
Tags: