News

Google a lansat propriul procesor pentru telefoane mobile. Ce propune Tensor pentru utilizatori

Tensor este primul procesor al Google și ar putea revoluționa telefoanele mobile.
03.08.2021 | 18:19
Google a lansat propriul procesor pentru telefoane mobile Ce propune Tensor pentru utilizatori
ADVERTISEMENT

Tensor este primul procesor de tip SoC (system-on-chip) realizat de Google, iar acesta este rezultatul a patru ani de dezvoltare. În plus, conform CEO-ului Sundar Pichai, procesorul ”se bazează pe două decenii de experiență de calcul a Google.”

Expertiza software este un punct forte al celor de la Google, iar Tensor se folosește de aceste tehnologii pentru a aduce o experiență AI de nivel superior pe smartphone-uri.

ADVERTISEMENT

Conform celor de la Google, Tensor ar urma să ofere experiențe imposibil de realizat pe telefoanele Pixel din generațiile anterioare, ce au folosit, în principiu, procesoare Snapdragon.

De exemplu, noul procesor ar putea opera mai multe sarcini AI simultan, fără ca telefonul să se încălzească. În plus, ar exista suficientă putere de calcul pentru a aplica procesarea computațională unui videoclip chiar în timp ce este înregistrat.

ADVERTISEMENT

Google a pregătit o nouă arhitectură de memorie, pentru ca aplicațiile să poată accesa mai ușor RAM-ul telefonului.

Rick Osterloh a vorbit despre procesor și este conștient de faptul că oamenii ar putea fi neîncrezători în acest prim procesor, dar este de părere că ”oamenii sunt destul de conștienți de capabilitățile Google.”

ADVERTISEMENT

Procesorul Tensor ar putea deschide noi orizonturi pentru telefoanele mobile

În ceea ce privește managementul energiei și al căldurii, Tensor ar fi capabil să efectueze anumite sarcini mai eficient decât procesoare folosite anterior.

Și totuși, ce poate face Tensor și nu pot alte procesoare? Cu toate că Osterloh a rămas destul de evaziv în răspunsuri, pentru a păstra ce e mai bun odată cu lansarea lui Pixel 6, din toamnă, acesta a dat două exemple edificatoare.

ADVERTISEMENT

Fotografia și recunoașterea (alături de procesarea) vocală vor primi îmbunătățiri semnificative. Noile Pixel 6 au camere îmbunătățite pe parte hardware, dar Tensor este o bună parte din progresele foto/video pe care le fac dispozitivele.

În cazul procesoarelor anterioare, Google s-a lovit de limite, deoarece acele SoC-uri ”nu erau create pentru învățare automatizată sau inteligență artificială și în mod sigur nu erau gândite pentru a optimiza în direcțiile dorite de Google”, arată engadget.com.

Noul sistem al procesorului folosește mai multe modele de învățare automatizată simultan pentru a înțelege ce scenă fotografiezi, dacă apare chipul cuiva în imagine sau dacă telefonul se mișcă sau tremură.

Toate aceste date vor fi combinate pentru a procesa mult mai bine fotografiile, astfel că vei putea să obții imagini clare, chiar și atunci când pozezi un cățel în alergare sau un copil dornic de mișcare.

Mai multe detalii cu privire la procesoarele Tensor și despre viitoarele telefoane din seria Pixel vom afla în următoarele săptămâni, pe măsură ce smartphone-urile se apropie de lansare.

ADVERTISEMENT
Tags: