News

Google are de plătit 2,4 miliarde de euro amendă pentru concurență neloială. CJUE i-a respins recursul

Recursul formulat de Google împotriva unei sancțiuni pentru depunctarea unor site-uri de cumpărături concurente a fost respins de Curtea Europeană de Justiție.
10.11.2021 | 13:43
Google are de platit 24 miliarde de euro amenda pentru concurenta neloiala CJUE ia respins recursul
ADVERTISEMENT

Sancțiunile de 2,4 miliarde de euro aplicate Google pentru încălcarea normelor antitrust sunt confirmate de o instanță a UE. Compania este acuzată că ar fi comis fapte de concurență neloială față de competitorii de pe piață. Google susține că amenda a fost a fost greșită din punct de vedere juridic și economic.

Google, amendă pentru concurență neloială

Curtea Europeană de Justiție a respins, miercuri, recursul formulat de Google împotriva uneia dintre cele mai mari penalități aplicate de Uniunea Europeană pentru concurență neloială. Cel mai folosit motor de căutare pe Internet a fost acuzat că a eliminat sau declasat din rezultate serviciile oferite de concurenți, scrie DW.

ADVERTISEMENT

După ani de cercetări, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că gigantul american al Internetului a acordat în mod constant un tratament preferențial pentru propriul serviciu de cumpărături, în timp ce concurenții săi au fost defavorizați.

În 2017, Comisia Europeană a amendat Google cu 2,4 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari). Aceasta a fost prima dintre cele trei amenzi anticoncurențiale pe care ramura executivă a UE le-a impus împotriva Google în ultimii ani, totalizând peste 8 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Google: Amenda a fost greșită din punct de vedere juridic și economic

Google a replicat că amenda a fost „greșită din punct de vedere juridic, faptic și economic”.

În urma numeroaselor plângeri din partea unor concurenți din Europa și din SUA, Comisia a lansat o investigație în acest caz în noiembrie 2010.

ADVERTISEMENT

Acum, Google ar putea totuși să atace decizia cu apel, tot la Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță a blocului comunitar.

Lupta dintre UE și ”Big Tech” are o istorie lungă și tumultuoasă

Decizia de a amenda Google a fost adoptată în contextul unor numeroase încercări ale UE de a ține în frâu marile companii digitale – „Big Tech” – americane, precum Google, Apple, Facebook și Amazon, precum și Microsoft.

ADVERTISEMENT

Aceste companii, denumite în mod colectiv ”GAFAM”, sunt acuzate că nu-și plătesc obligațiile fiscale către statele unde își desfășoară activitatea.

De asemenea, companiile „GAFAM” – care este acronimul de la Google (Alphabet), Apple, Facebook (Meta), Amazon și Microsoft – sunt acuzate că îngrădesc competiția și că fură conținutul mass-media.

În plus, UE susține că aceste companii uriașe reprezintă o amenințare directă asupra democrației prin propagarea de informații false.

 

ADVERTISEMENT