Companiile de tehnologie se grăbesc să-și laude singure descoperirile în domeniul științific, însă Google a respins afirmațiile unui inginer care e convins că Google a dezvoltat Inteligență Artificială conștientă.
Într-un interviu acordat Washington Post, un inginer Google a mărturisit că după sute de interacțiuni cu un sistem AI de ultimă oră, numit LaMDA, a ajuns să fie convins că programul a atins un nivel de conștiință.
Comunitatea științifică a respins afirmațiile bărbatului, însă acesta susține cu tărie că are dreptate. Mai mult, Google a decis să-l trimită în concediu forțat, fapt care i-a făcut pe unii conspiraționiști să-i dea crezare inginerului.
LaMDA, care înseamnă „Language Model for Dialog Applications”, este unul dintre numeroasele sisteme de inteligență artificială la scară largă dezvoltat de Google.
Astfel de sisteme au menirea, în esență, să găsească modele și să prezică ce cuvânt sau cuvinte ar trebui să urmeze în urma unor căutări pe internet. Google vrea să revoluționeze lumea cu LaMDA, însă rezultatele pot fi, uneori, ciudate sau deranjante, conform CNN.
Inginerul în cauză, Blake Lemoine, a explicat în Washington Post că le-a transmis șefilor săi de la Google că inteligența artificială LaMDA a devenit conștientă, însă convingerile sale nu i-au fost împărtășite.
Google a transmis că echipa sa „a analizat preocupările lui Blake conform principiilor noastre AI și l-a informat că dovezile nu îi susțin afirmațiile”.
Bărbatul a fost anunțat de Google că este trimis în concediu administrativ plătit „în legătură cu o investigație a problemelor de etică AI pe care le ridicam în cadrul companiei” și că ar putea fi concediat „în curând”.
Mai mult, oamenii de știință și „colegii” de breaslă îi resping afirmațiile. Abeba Birhane, un coleg senior în IA de încredere la Mozilla, a scris duminică pe Twitter: „Am intrat într-o nouă eră a „această rețea neuronală este conștientă” și de data aceasta va consuma atât de multă energie”.
Gary Marcus, fondatorul și CEO al Geometric Intelligence, care a fost vândută către Uber, și autorul unor cărți, inclusiv „Rebooting AI: Building Artificial Intelligence We Can Trust”, a numit ideea LaMDA drept „prostii” într-un tweet. El a scris rapid o postare pe blog subliniind că tot ceea ce fac astfel de sisteme AI este să potrivească modele prin extragerea din bazele de date enorme de limbaj.
Într-un interviu acordat luni pentru CNN Business, Marcus a spus că cel mai bun mod de a te gândi la sisteme precum LaMDA este ca o „versiune glorificată” a software-ului de auto-completare pe care îl poți folosi pentru a prezice următorul cuvânt dintr-un mesaj text.
Dacă tastați „Mi-e foarte foame, așa că vreau să merg la un”, ar putea sugera „restaurant” ca următor cuvânt. „Nimeni nu ar trebui să creadă că auto-completarea, chiar și pe steroizi, este conștientă”, a spus expertul.