News

Rusia a blocat accesul cetățenilor la Google News. Serviciul online, acuzat că publică ”știri false”

Regimul de la Kremlin a blocat accesul cetățenilor din Rusia la serviciul Google News. Platforma este acuzată că publică ”știri false” în legătură cu războiul din Ucraina.
24.03.2022 | 00:14
Rusia a blocat accesul cetatenilor la Google News Serviciul online acuzat ca publica stiri false
ADVERTISEMENT

Regimul lui Vladimir Putin continuă să cenzureze orice mijloc de comunicare prin care cetățenii ruși primesc informații despre invazia din Ucraina.

Google News, blocat în Rusia. Kremlinul acuză site-ul că răspândește ”știri false” despre război

Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media din Rusia, a restricționat accesul la serviciul Google News, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Agregatorul de știri este acuzat că oferă acces la informații ”false” despre ofensiva Rusiei în Ucraina.

Decizia a fost luată la solicitarea Parchetului General al Rusiei, potrivit unui comunicat al autorității de reglementare a mass-media din statul est-european, mai notează sursa citată care prezintă informații din presa rusă.

ADVERTISEMENT

Serviciul de știri online ”a oferit acces la numeroase publicații și materiale care conțin informații false despre desfășurarea operațiunii militare speciale pe teritoriul ucrainean”, se arată în comunicat.

De la debutul agresiunii militare ruse în Ucraina, guvernul rus și-a înăsprit considerabil controlul asupra informațiilor de pe internet, una dintre ultimele resurse pentru libera exprimare din țară.

ADVERTISEMENT

Mai multe mijloace mass-media din Rusia și străinătate, inclusiv BBC, au fost restricționate, iar rețelele sociale americane Facebook și Instagram au fost declarate ”extremiste” de către un tribunal de la Moscova.

Recent, Alphabet, compania de care aparține serviciul online Google, a anunțat că va bloca plățile publicitare către site-uri web și videoclipuri YouTube care răspândesc informații false și dăunătoare despre război.

ADVERTISEMENT

Google a precizat că nu va difuza reclame alături de clipurile care conțin fake-news-uri legate de războiul din Ucraina.

Roskomnadzor a acuzat Google și YouTube de activități ”teroriste”

Săptămâna trecută, Roskomnadzor a acuzat gigantul american Google și serviciul său video YouTube de activități ”teroriste”. Era primul pas către o cenzură totală.

Reamintim că autoritățile ruse au introdus două noi infracțiuni penale la începutul lunii martie: una pentru difuzarea de informații care ”discreditează” armata rusă și alta pentru difuzarea de informații ”false” despre trupele ruse. Această din urmă implică pedepse de până la 15 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT