News

Google, sancționată de CNCD pentru schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului

17.06.2020 | 14:23
Google sanctionata de CNCD pentru schimbarea denumirii Catedralei Mantuirii Neamului in Catedrala Prostirii Neamului
ADVERTISEMENT

Google București a fost amendată cu 10.000 de lei  de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru faptul că pe Google Maps a apărut ”Catedrala Prostirii Neamului” în loc de Catedrala Mântuirii Neamului, în urma mai mult modificări făcute de către utilizatori în ultimii ani.

Decizia CNCD a fost adoptată cu unanimitate de voturi, Google București fiind sancționată pentru că nu a luat măsuri împotriva modificării efectuate și nici nu a informat compania-mamă din Irlanda asupra acestei situații.

ADVERTISEMENT

Consiliul susține că această faptă reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor pe considerente religioase, transmite News.ro. De asemenea, companie este obligată să publice un rezumat al hotărârii CNCD „cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile”.

Recomandări de la CNCD pentru Google

Se recomandă ca, în viitor, Google Bucureşti să informeze acţionariatul privind situaţii similare, să traducă codul de conduită şi în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, se arată în comunicatul Consiliului.

ADVERTISEMENT

Scandalul a izbucnit pe 3 mai când mai mulți credincioși ortodocși au reclamat că Google Maps afișează ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc” în loc de rezultatul normal de Catedrala Mântuirii Neamului. Nu a fost singura denumire pe care a primit-o aceasta. ”Catedrala Falei Patriarhului” și ”Catedrala șpăgarilor!”, au mai apărut de-a lungul timpului în aplicație.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe este cel care a făcut publică jignirea adusă ortodocşilor pe Google Maps. În mesajul postat pe rețelele de socializare, acesta denunța „noul anti-creştinism totalitar“.

ADVERTISEMENT

Când vă spun că noul anti-crestinism totalitar este un pericol real si direct vă luați de mine! Da, anarho-bolsevismul secularist, cu apucături fascistoide îndoite de aerul împuțit de joint-uri, este o realitate a postmodernismului marcat de aneantizare și lipsă de omenie! Cineva a intervenit în cel mai stupid mod posibil pe harta google cu un mesaj ofensator la adresa întregii comunități ortodoxe românești. Este primul pas în violența simbolică la care Biserica Neamului Românesc este tot mai expusă de către noii extremiștii!”, a scris parlamentarul pe contul său de Facebook.

Și Biserica Ortodoxă a avut o reacție virulentă la adresa modificărilor făcute de unii  utilizatori ai aplicației Google. ”Hristofobia acestor indivizi, care cred că modificând hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, este o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”, spunea purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT