News

Google se răzgândește și își mai ține angajații acasă. Ce alte companii mizează încă pe munca la domiciliu

06.05.2021 | 17:18
Google se razgandeste si isi mai tine angajatii acasa Ce alte companii mizeaza inca pe munca la domiciliu
Google se răzgândește și își mai ține angajații acasă. Ce alte companii mizează încă pe munca la domiciliu Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări pe piața muncii. Una dintre cele mai importante este munca de acasă. Zeci de milioane de lucrători din întreaga lume au trebuit să se adapteze unui nou normal și să-și convertească o bucată din spațiul privat în spațiu de lucru.

Pe măsură ce campaniile de imunizare avansează, unele companii se pregătesc să-și recheme angajații în birouri, în vreme ce altele se gândesc chiar să permanentizeze munca de la domiciliu sau de la distanță.

ADVERTISEMENT

Nici angajații nu au toți aceeași părere despre revenirea în birouri. Dacă unii dintre ei abia așteaptă sunt mulți care declară că ar prefera să continue să lucreze de acasă, o parte dintre aceștia merg chiar până într-acolo încât ar fi dispuși să-și caute un alt loc de muncă unde să le fie permis să lucreze de acasă.

Google se răzgândește și își mai ține angajații acasă. Ce alte companii mizează încă pe munca de la domiciliu

Angajații Google din întreaga lume pot continua să lucreze de la distanță până în septembrie, după care pot alege între a reveni la biroul lor pre-pandemic, a lucra dintr-un birou Google într-un alt oraș sau a lucra permanent de oriunde, dacă rolul lor o permite, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN Business.

ADVERTISEMENT

Noua politică, care va intra în vigoare la 1 septembrie, a fost împărtășită angajaților într-o notă a CEO-ului Google Sundar Pichai, a confirmat purtătorul de cuvânt.

Pichai a spus că se așteaptă ca 60% din forța de muncă globală a companiei să se întoarcă la birourile lor pre-pandemice câteva zile pe săptămână, în timp ce 20% se vor muta la un alt birou, iar restul de 20% vor lucra de acasă. Este o ușoară schimbare a planului anterior al Google, conform căruia toți angajații ar fi revenit la birou trei zile pe săptămână, un model pe care l-a adoptat deja Uber.

ADVERTISEMENT

Google are aproximativ 140.000 de angajați în întreaga lume, cu birouri în aproape 170 de orașe și 60 de țări.

Multe dintre cele mai mari companii din industria tehnologiei își propun treptat planuri de readucere a angajaților, pe măsură ce numărul vaccinărilor crește, iar multe economii încep să se redeschidă.

ADVERTISEMENT

Facebook a anunțat că va oferi angajaților și opțiunea de a lucra de la distanță permanent, cu excepția cazului în care rolul lor necesită să fie în birou, în timp ce Twitter a spus că angajații pot lucra de acasă „pentru totdeauna” dacă doresc acest lucru.

Personalul KPMG din Marea Britanie va fi chemat la birou la numai două zile pe săptămână

Grupul de contabilitate și consultanță KPMG le-a spus celor 16.000 de angajați din Marea Britanie că vor trebui să lucreze în medie doar două zile în birou în fiecare săptămână începând cu luna viitoare, deoarece firma și-a dezvăluit planurile pentru un model de lucru hibrid post-pandemic.

În cadrul noii inițiative, pe care compania a numit-o „4 zile din 14”, personalul va petrece zilele rămase lucrând fie de acasă, fie la sediile clienților.

În plus, în timpul verii, personalului i se va acorda, de asemenea, 2,5 ore libere suplimentare în fiecare săptămână „pentru a le oferi oamenilor timp departe de serviciu pentru a-și reîncărca bateriile”, relatează The Guardian.

Toți angajații vor primi o zi liberă suplimentară pe 21 iunie, data la care guvernul intenționează să pună capăt tuturor restricțiilor de distanțare socială, pe care mulți o consideră ca marcând sfârșitul pandemiei.

Planurile KPMG sunt în contrast puternic cu abordarea adoptată de banca de investiții Goldman Sachs. Marți, Goldman, și-a anunțat angajații din SUA și Marea Britanie să se pregătească să se întoarcă la birouri luna viitoare.

David Solomon, directorul executiv al Goldman Sachs, care a descris munca la domiciliu ca o „aberație”, le-a spus lucrătorilor din Marea Britanie să planifice să se întoarcă din 21 iunie. Personalul SUA va începe o revenire la birou lucrând începând cu 14 iunie.

În alte părți ale lumii unde pandemia este sub control, cum ar fi în zona Asia Pacific, majoritatea personalului Goldman Sachs s-au întors deja la birou.

Săptămâna trecută, rivalul JPMorgan Chase le-a spus tuturor angajaților din SUA că ar trebui să se pregătească să se întoarcă la un „program de rotație consistent” până la începutul lunii iulie, în conformitate cu ridicarea restricțiilor de pandemie în multe orașe din SUA, cum ar fi centrul financiar cheie din New York. .

HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, trece la un model hibrid și intenționează să-și reducă amprenta imobiliară cu până la 40% pe termen lung, iar Lloyds Banking Group, banca cu cea mai mare prezență din Marea Britanie, a declarat că va aduce munca de acasă ca o schimbare permanentă a stilului de viață, permițându-i să reducă 20% din spațiul său de birouri.

În martie, Nationwide, cea mai mare societate de construcții din Marea Britanie, a declarat că cei 13.000 de angajați ai săi care nu lucrează în sucursale vor avea voie să lucreze de unde doresc.

Personalul din operațiunile bancare corporative și de investiții ale Barclays din Londra și New York ar urma să revină la birou de la jumătatea lunii iunie.

Peste un milion de angajați din Marea Britanie nu vor reveni la birou full time

Un sondaj efectuat de BBC printre cei mai mari 50 de angajatori din Marea Britanie arată că marea majoritate a acestora au spus că nu intenționează să readucă personalul la birou cu normă întreagă.

Aproximativ 43 dintre firme au declarat că vor îmbrățișa o combinație de lucru la domiciliu și birou, iar personalul este încurajat să lucreze de acasă două până la trei zile pe săptămână.

Patru firme au spus că evaluează ideea de a lucra hibrid, angajații urmând a lucra o parte a timpului de acasa.

În prezent, persoanele care pot lucra de acasă sunt încă sfătuite să o facă.

Cu toate acestea, acest lucru se va schimba probabil în iunie, când guvernul speră să pună capăt tuturor restricțiilor de distanțare socială.

BBC a chestionat 50 de mari angajatori, de la bănci la comercianți cu amănuntul, pentru a-și face o idee despre momentul în care lucrătorii se pot întoarce la birou. Firmele contactate de BBC au împreuna 1,1 milioane de lucrători din Marea Britanie.

O parte dintre companiile chestionate de BBC iau chiar în calcul să renunțe la spațiile de birouri închiriate sau măcar la o parte dintre acestea, pe măsură ce un procent dintre angajați va alege să continue să lucreze de acasă.

Munca de acasă, noul normal pentru angajații din întreaga lume

Angajații au păreri împărțite despre revenirea la birou. Dacă unii dintre ei abia așteaptă, simțind nevoia de a socializa cu colegii sau considerând că sunt mai productivi la birou, alții, destul de mulți, spun că preferă să lucreze de acasă în continuare pentru că sunt la fel de productivi, evită o navetă lungă și costisitoare până la birou, iar lucratul de acasă îi ajută să petreacă mai mult timp împreună cu familia și prietenii.

Potrivit unui sondaj citat de Forbes, majoritatea dintre cei peste 2.100 de angajați care au lucrat de la distanță în timpul pandemiei chestionați doresc să lucreze de la distanță mult timp după sfârșitul pandemiei.

Conform concluziilor sondajului, „un uimitor 65% dintre lucrătorii la distanță pandemici au spus că vor să continue să lucreze de acasă și 58% chiar au spus că vor căuta un loc de muncă nou dacă ar trebui să se întoarcă la birou.

Doar 2% au spus că preferă să revină la birou, în timp ce 11% au spus că munca la distanță nu este esențială pentru ei. Modelul hibrid care combină biroul și munca la distanță a devenit modul de lucru preferat pentru o treime dintre respondenți.

Respondenții au fost destul de mult de acord cu privire la cele mai mari avantaje de a lucra de acasă: dispariția navetei și economisirea de bani au fost menționate de 84% și, respectiv, de 75% din lucrătorii la distanță.

Motivele împotriva muncii la distanță au fost mai diverse și au inclus suprasolicitarea/inabilitatea de a scoate din priză (35% dintre respondenți), distragerea atenției la domiciliu și probleme tehnice (28% fiecare), precum și găsirea WiFi de încredere (26%) și oboseala întâlnirilor video (24%).”

ADVERTISEMENT
Tags: