News

Google trebuie să plătească amenda record de 4 miliarde de euro. Ce a decis Tribunalul Suprem al UE

Amenda uriașă pentru Google. Gigantul trebuie să plătească 4 miliarde de euro. Tribunalul Suprem al UE nu a iertat compania
14.09.2022 | 13:31
Google trebuie sa plateasca amenda record de 4 miliarde de euro Ce a decis Tribunalul Suprem al UE
Patru miliarde de euro trebuie să plătească compania google. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gigantul Google nu a scăpat de amenda record pe care o are de plată. Deși au mers la Tribunalul General al Uniunii Europene, reprezentanții companiei nu au găsit înțelegere, drept pentru care trebuie să pregătească acum banii.

Patru miliarde de euro, amenda pe care o plătește Google

Tot ceea ce au reușit să facă avocații americani a fost să ajungă la 4,12 miliarde dolari, cu 200 de milioane mai puțin decât se anunțase acum patru ani.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în luna iulie a anului 2018, Comisia Europeană a anunțat amenda de 4,34 miliarde euro pentru Alphabet (Google).

Aceștia au transmis că americanii au abuzat de poziția dominantă în utilizarea sistemului Android. Nemulțumiți de decizie, cei de la Google au mers la Tribunalul General al Uniunii Europene, adică instanța specializată pe aceste subiecte.

ADVERTISEMENT

Tribunalul a transmis însă să întreaga amendă este una justificată. Reprezentanții instituției au arătat cu degetul gravitatea încălcărilor, durata lor și cifra de afaceri a companiei.

De altfel, Comisia Europeană a indicat că în 2018, Google a impus trei restricții, și anume, o solicitare fermă către producători să preinstaleze propria sa aplicație de căutare, vorbim despre Google Search, dar și propria aplicație browser, Chrome. Aceasta ar fi fost o condiție directă pentru acordarea licenței pentru magazinul său de aplicații (Play Store)

ADVERTISEMENT

De asemenea, gigantul american ar fi efectuat în favoarea anumitor mari producători și mari operatori de rețele de telefonie mobilă, plăți condiționate de preinstalarea în exclusivitate a aplicației Google Search pe dispozitivele acestora.

Nu în ultimul rând, google ar fi împiedicat producători dispuși să preinstaleze aplicații Google să vândă chiar și un singur dispozitiv mobil inteligent care funcționează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (așa-numitele „ramificații ale sistemului Android”).

ADVERTISEMENT

Interesant este că în 2017, Google a fost amendată de aceeași Comisie Europeană cu 2,42 de miliarde de euro. Atunci compania americană a fost acuzată că a abuzat de poziția sa dominantă în căutările online, de asemenea, pentru a favoriza comparatorul său de prețuri “Google Shopping”.

ADVERTISEMENT